Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Windows 10 Installation Loop

Windows Install Loop

I don’t have much information, but my newly built pc seems to be in a infinite Windows install loop. I think i’ve enable my HDD through Bios on Sata hot plug. Whenever the install finishes I take it out but the screen turns blue. HDD doesn’t appear in Boot Option. Does anyone have any idea how to fix this? I am also using a USB with Ms media creator to install Windows.
Specs:

Msi Pro Z690-a motherboard
Intel i5-12600k
2x8gb G.skill ram 3200
Msi GeForce GTx 1060
RM750X Psu
WD Caviar Blue 1TB
WD Green 128 GB

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

13 minutes ago, DoomoftheGhosts said:

Windows Install Loop

I don’t have much information, but my newly built pc seems to be in a infinite Windows install loop. I think i’ve enable my HDD through Bios on Sata hot plug. Whenever the install finishes I take it out but the screen turns blue. HDD doesn’t appear in Boot Option. Does anyone have any idea how to fix this? I am also using a USB with Ms media creator to install Windows.
Specs:

Msi Pro Z690-a motherboard
Intel i5-12600k
2x8gb G.skill ram 3200
Msi GeForce GTx 1060
RM750X Psu
WD Caviar Blue 1TB
WD Green 128 GB

Are you sure you're installing Windows onto the HDD? I would unplug the HDD since you don't want any of your Windows files in inadvertently get written there, then run the installation with just the SSD and install Windows there. Once you're on the desktop, you can then go into Disk Management to partition and format the drive to be used as secondary storage. 

 

Also, is this a WD Green M.2 or 2.6" SSD? If it's M.2, refer to your motherboard manual and make sure the slot you're using isn't conflicting with the SATA port of your HDD. In many cases the M.2 SATA slot takes the spot of one of your full sized SATA ports. 

AMD FX™ 6300 @ 4.51 GHz | ASUS M5A97 R2.0 | Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC | 24GB Kingston DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB WD Green 1.5TB | ASUS Xonar DG | Windows 10 Pro

Sony MDR-V250 | GNT-500 | Logitech G610 Orion Brown | Logitech G402 | Samsung C27JG5  | ASUS ProArt PA238QR

Intel Core™ i7-7600U | Seagate 500GB HDD | 16GB DDR4 | Windows 10 Enterprise | HP EliteBook 850 G4

Intel Core™ i5-8520U | WD Blue M.2 250GB | 1TB Seagate FireCuda | 8GB DDR4 | Windows 11 Home | ASUS Vivobook 15 

Intel Core™ i7-3520M | GT 630M | 16 GB Corsair Vengeance DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB | macOS Catalina  Lenovo IdeaPad P580

iPhone 12 Mini (iOS 15.4.1) | iPhone XR (iOS 15.4.1) |  iPad Mini (iOS 9.3.5) | KZ AZ09 Pro x KZ ZSN Pro X

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, BlueChinchillaEatingDorito said:

Are you sure you're installing Windows onto the HDD? I would unplug the HDD since you don't want any of your Windows files in inadvertently get written there, then run the installation with just the SSD and install Windows there. Once you're on the desktop, you can then go into Disk Management to partition and format the drive to be used as secondary storage. 

I will try that but when unplugging my HDD no other drives appear on the download. Also on BIOS priority both my SSD or HDD don’t appear.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, BlueChinchillaEatingDorito said:

Are you sure you're installing Windows onto the HDD? I would unplug the HDD since you don't want any of your Windows files in inadvertently get written there, then run the installation with just the SSD and install Windows there. Once you're on the desktop, you can then go into Disk Management to partition and format the drive to be used as secondary storage. 

 

Also, is this a WD Green M.2 or 2.6" SSD? If it's M.2, refer to your motherboard manual and make sure the slot you're using isn't conflicting with the SATA port of your HDD. In many cases the M.2 SATA slot takes the spot of one of your full sized SATA ports. 

This is a WD Green M.2 SSD

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

6 minutes ago, DoomoftheGhosts said:

I will try that but when unplugging my HDD no other drives appear on the download. Also on BIOS priority both my SSD or HDD don’t appear.

Which M.2 Slot did you use? It seems the Pro Z690-A only supports SATA SSDs on slots 3 and 4. 

 

image.png.1306d52a20fa588459cc385a9817ef3b.png

AMD FX™ 6300 @ 4.51 GHz | ASUS M5A97 R2.0 | Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC | 24GB Kingston DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB WD Green 1.5TB | ASUS Xonar DG | Windows 10 Pro

Sony MDR-V250 | GNT-500 | Logitech G610 Orion Brown | Logitech G402 | Samsung C27JG5  | ASUS ProArt PA238QR

Intel Core™ i7-7600U | Seagate 500GB HDD | 16GB DDR4 | Windows 10 Enterprise | HP EliteBook 850 G4

Intel Core™ i5-8520U | WD Blue M.2 250GB | 1TB Seagate FireCuda | 8GB DDR4 | Windows 11 Home | ASUS Vivobook 15 

Intel Core™ i7-3520M | GT 630M | 16 GB Corsair Vengeance DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB | macOS Catalina  Lenovo IdeaPad P580

iPhone 12 Mini (iOS 15.4.1) | iPhone XR (iOS 15.4.1) |  iPad Mini (iOS 9.3.5) | KZ AZ09 Pro x KZ ZSN Pro X

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, BlueChinchillaEatingDorito said:

Which M.2 Slot did you use? It seems the Pro Z690-A only supports SATA SSDs on slots 3 and 4. 

 

image.png.1306d52a20fa588459cc385a9817ef3b.png

I used slot 2

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

9 minutes ago, BlueChinchillaEatingDorito said:

Which M.2 Slot did you use? It seems the Pro Z690-A only supports SATA SSDs on slots 3 and 4. 

 

image.png.1306d52a20fa588459cc385a9817ef3b.png

I changed my SSD to slot 3, and have disconnected my HDD from both my PSU and my Motherboard.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

19 hours ago, DoomoftheGhosts said:

I changed my SSD to slot 3, and have disconnected my HDD from both my PSU and my Motherboard.

Does the BIOS and Windows installer detect your SSD now? 

AMD FX™ 6300 @ 4.51 GHz | ASUS M5A97 R2.0 | Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC | 24GB Kingston DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB WD Green 1.5TB | ASUS Xonar DG | Windows 10 Pro

Sony MDR-V250 | GNT-500 | Logitech G610 Orion Brown | Logitech G402 | Samsung C27JG5  | ASUS ProArt PA238QR

Intel Core™ i7-7600U | Seagate 500GB HDD | 16GB DDR4 | Windows 10 Enterprise | HP EliteBook 850 G4

Intel Core™ i5-8520U | WD Blue M.2 250GB | 1TB Seagate FireCuda | 8GB DDR4 | Windows 11 Home | ASUS Vivobook 15 

Intel Core™ i7-3520M | GT 630M | 16 GB Corsair Vengeance DDR3 | Samsung 850 EVO 250GB | macOS Catalina  Lenovo IdeaPad P580

iPhone 12 Mini (iOS 15.4.1) | iPhone XR (iOS 15.4.1) |  iPad Mini (iOS 9.3.5) | KZ AZ09 Pro x KZ ZSN Pro X

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×