Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

cpu hitting 100% utilization randomly

i had this problem for maybe a month? i runned a cpu benchmark one day and the cpu utilization didnt go down, i dont understand why, on task manager nothing shows and i dont know why, can someone help me asap please? thank you

Link to post
Share on other sites

Posting your system specs would be helpful.. Have you at least restarted you pc?

System

  • CPU
    Ryzen 9 5900x
  • Motherboard
    ASUS ROG STRIX X570-F
  • RAM
    16 GB Trident Z Neo 3600MHz CAS 16
  • GPU
    ASUS ROG STRIX RTX 3090
  • Case
    Corsair 4000D Airflow
  • Storage
    Sabrent 1 TB TLC PCI 4.0 NVMe M.2
  • PSU
    NZXT C850 Gold PSU
  • Display(s)
    MSI Optix MAG342CQR 34" UWQHD
  • Cooling
    Corsair h100i
  • Operating System
    Windows 10
Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, mr fobs said:

Posting your system specs would be helpful.. Have you at least restarted you pc?

i just did, still 100% utilization and 60°C on cpu
btw i have an i5 10400, coolermaster masterliquid ml240l, corsair vengeance pro 16gb 3200, msi b460 tomahawk, wdb ssd 500gb and a kolink enclave psu (600w)

Link to post
Share on other sites

Take a screenshot of your task manager processes tab sorted by CPU and share it with us. Let's try to see what software is using your CPU.

 

What benchmark did you run?

BabyBlu (Primary Rig): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ up to 5.3Ghz, 5.0Ghz all-core
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 @ 4000Mhz 16-18-18-34
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X, 2070Mhz core, 8000Mhz mem
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB NVME, 3x ADATA Ultimate SU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB NVME
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Display: MSI MPG341CQR 34" 3440x1440 200Hz(OC) Freesync, Dell S2417DG 24" 2560x1440 165Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ Per Core 5.0Ghz - 5.0Ghz - 4.9Ghz - 4.8Ghz, Cache @ 4.6Ghz, relidded with LM TIM
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Sniper 4x8GB DDR3-2400 @ 10-12-12-24
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 with LM TIM
  • Case: Corsair Vengeance C70, With Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 1TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Display: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: GMMK TKL(Kailh Box White)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BlackBox (HTPC):

  • CPU: Intel Pentium G4600 (Kaby Lake)
  • Motherboard: Asus H110T/CSM Thin Mini-ITX
  • RAM: G.Skill 1x8GB DDR4-2400 SO-DIMM CL16
  • GPU: HD 630
  • Case: Akasa Euler Fanless Solid Aluminum THIN Mini ITX Case (passively cooled)
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB
  • PSU: External 120W Power Adaptor
  • Display: 4K TV
  • Cooling: Passively cooled by the Akasa case. No moving parts!
  • Keyboard/Mouse: Handheld QWERTY keyboard and trackpad.
  • OS: Windows 10 Pro, Kodi autostarts on boot

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to post
Share on other sites

How do you know it's 100% utilized if task manager doesn't show anything?

Current Specs:

CPU: AMD Ryzen 5 5600X - Motherboard: ASUS ROG Strix B550-E - GPU: PNY RTX 3080 XLR8 Epic-X - RAM: 4x8GB (32GB) G.Skill TridentZ RGB 3600MHz CL16 - PSU: Corsair RMx (2018) 850W - Storage: 500 GB Corsair MP600 (Boot) + 2 TB Sabrent Rocket Q (Storage) - Cooling: EK, HW Labs & Alphacool custom loop - Case: Lian-Li PC O11 Dynamic - Fans: 6x Noctua NF-A12x25 - AMP/DAC: FiiO K5 Pro - OS: Windows 11 preview - Monitor: ASUS ROG Swift PG35VQ - Mouse: Logitech G Pro + Powerplay - Keyboard: Logitech G915 TKL - Headphones: Beyerdynamic Amiron Home - Microphone: Antlion ModMic

 

Temperatures @steady state: Furmark + CinebenchR23 running for 1 hour. Fans @850RPM. Pump @1600RPM.

Water: 37°C

CPU: 73°C

GPU: 54°C

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Stahlmann said:

How do you know it's 100% utilized if task manager doesn't show anything?

1499990499_Screenshot(32).thumb.png.0e70afaf09bc3d355f052a22fa21ef8c.png

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, puppo said:

-SNIP-

Go to the performance tab and show us the CPU section.

If task manager alone takes up over 25% then i bet your CPU is throttling into oblivion.

But as temps are fine this seems very strange.

Current Specs:

CPU: AMD Ryzen 5 5600X - Motherboard: ASUS ROG Strix B550-E - GPU: PNY RTX 3080 XLR8 Epic-X - RAM: 4x8GB (32GB) G.Skill TridentZ RGB 3600MHz CL16 - PSU: Corsair RMx (2018) 850W - Storage: 500 GB Corsair MP600 (Boot) + 2 TB Sabrent Rocket Q (Storage) - Cooling: EK, HW Labs & Alphacool custom loop - Case: Lian-Li PC O11 Dynamic - Fans: 6x Noctua NF-A12x25 - AMP/DAC: FiiO K5 Pro - OS: Windows 11 preview - Monitor: ASUS ROG Swift PG35VQ - Mouse: Logitech G Pro + Powerplay - Keyboard: Logitech G915 TKL - Headphones: Beyerdynamic Amiron Home - Microphone: Antlion ModMic

 

Temperatures @steady state: Furmark + CinebenchR23 running for 1 hour. Fans @850RPM. Pump @1600RPM.

Water: 37°C

CPU: 73°C

GPU: 54°C

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Stahlmann said:

Go to the performance tab and show us the CPU section.

If task manager alone takes up over 25% then i bet your CPU is throttling into oblivion.

But as temps are fine this seems very strange.

im sorry, wdym by "throttling into oblivion"?

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, puppo said:

im sorry, wdym by "throttling into oblivion"?

Your CPU is likely running below it's base clock for whatever reason. Give us another screenshot of the CPU section in the 2nd tab of task manager.

Current Specs:

CPU: AMD Ryzen 5 5600X - Motherboard: ASUS ROG Strix B550-E - GPU: PNY RTX 3080 XLR8 Epic-X - RAM: 4x8GB (32GB) G.Skill TridentZ RGB 3600MHz CL16 - PSU: Corsair RMx (2018) 850W - Storage: 500 GB Corsair MP600 (Boot) + 2 TB Sabrent Rocket Q (Storage) - Cooling: EK, HW Labs & Alphacool custom loop - Case: Lian-Li PC O11 Dynamic - Fans: 6x Noctua NF-A12x25 - AMP/DAC: FiiO K5 Pro - OS: Windows 11 preview - Monitor: ASUS ROG Swift PG35VQ - Mouse: Logitech G Pro + Powerplay - Keyboard: Logitech G915 TKL - Headphones: Beyerdynamic Amiron Home - Microphone: Antlion ModMic

 

Temperatures @steady state: Furmark + CinebenchR23 running for 1 hour. Fans @850RPM. Pump @1600RPM.

Water: 37°C

CPU: 73°C

GPU: 54°C

Link to post
Share on other sites
Just now, Stahlmann said:

Your CPU is likely running below it's base clock. Give us another screenshot of the CPU section in the 2nd tab of task manager.

 

Screenshot (33).png

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Stahlmann said:

Your CPU is likely running below it's base clock for whatever reason. Give us another screenshot of the CPU section in the 2nd tab of task manager.

Apparently not.

12 minutes ago, puppo said:

 

Screenshot (33).png

But what was using your GPU in that screenshot? You had a game open?

 

Also, you never answered what benchmark you ran.

 

What software do you have running in the background?

 

The "Apri Monitoraggio risorse" can also be a useful tool for diagnosing this sort of thing. It is linked at the bottom left of your task manager screenshot.

BabyBlu (Primary Rig): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ up to 5.3Ghz, 5.0Ghz all-core
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 @ 4000Mhz 16-18-18-34
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X, 2070Mhz core, 8000Mhz mem
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB NVME, 3x ADATA Ultimate SU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB NVME
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Display: MSI MPG341CQR 34" 3440x1440 200Hz(OC) Freesync, Dell S2417DG 24" 2560x1440 165Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ Per Core 5.0Ghz - 5.0Ghz - 4.9Ghz - 4.8Ghz, Cache @ 4.6Ghz, relidded with LM TIM
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Sniper 4x8GB DDR3-2400 @ 10-12-12-24
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 with LM TIM
  • Case: Corsair Vengeance C70, With Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 1TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Display: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: GMMK TKL(Kailh Box White)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BlackBox (HTPC):

  • CPU: Intel Pentium G4600 (Kaby Lake)
  • Motherboard: Asus H110T/CSM Thin Mini-ITX
  • RAM: G.Skill 1x8GB DDR4-2400 SO-DIMM CL16
  • GPU: HD 630
  • Case: Akasa Euler Fanless Solid Aluminum THIN Mini ITX Case (passively cooled)
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB
  • PSU: External 120W Power Adaptor
  • Display: 4K TV
  • Cooling: Passively cooled by the Akasa case. No moving parts!
  • Keyboard/Mouse: Handheld QWERTY keyboard and trackpad.
  • OS: Windows 10 Pro, Kodi autostarts on boot

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, HairlessMonkeyBoy said:

Apparently not.

But what was using your GPU in that screenshot? You had a game open?

 

Also, you never answered what benchmark you ran.

 

What software do you have running in the background?

 

The "Apri Monitoraggio risorse" can also be a useful tool for diagnosing this sort of thing. It is linked at the bottom left of your task manager screenshot.

the gpu utilization is because i have a live wallpaper (i only have igpu so thats why the usage is high)

ill be honest, i dont remember which program i used for the benchmark, i think the Home - UserBenchmark one, the only software that are running are microsoft edge (my main browser), steam, discord and wallpaper engine 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×