Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

How to know if dram voltage is high enough?

is it as simple as the system booting? Just built my sister a new pc with ddr4 3600, set it to 3600 and voltage to 1.3v and it booted, but will it crash later?

Please Quote me when replying.
CPU
 - Ryzen 5 3600 @ 4.2GHz | RAM - 32GB LPX 3600 | MB - MSI Tomohawk MAX | Boot - Adata SP900 250GB | HDD - 1TB WD Blue | GPU - EVGA XC 2060 6GB.

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, OnionRings said:

is it as simple as the system booting? Just built my sister a new pc with ddr4 3600, set it to 3600 and voltage to 1.3v and it booted, but will it crash later?

If it’s 3600, it has an XMP or DOHC profile. Set that in BIOS and it’ll likely be fine. If all you did was set the speed to 3600, no it’s almost certainly not stable. 

Rig: i7 10700k @ 5.1Ghz, 4.8 Ring - - Z490 Vision G - - EVGA RTX 2080 XC Ultra @ 2025Mhz - - 4x8GB Vengeance Pro 3000Mhz 15-17-17-34 @ 3500MHz 16-19-19-38 - - Samsung 950 Pro 512 NVMe Boot + Main Programs - - Samsung 830 Pro 256 RAID 0 Lightroom + Photo work - - WD Blue 1 TB SSD for Games - - Corsair RM850x - - Sound BlasterX EA-5 - - EK Supremacy Evo - - XT45 X-Flow 420 + UT60 280 rads - - EK Full Cover GPU Block - - EK XRES RGB PWM - - Fractal Define S2 - - Acer Predator X34 -- Logitech G502 - - Logitech G710+ - - Logitech Z5500 - - Steel Series QcK XXL

 

Headphones/amp/dac: Schiit Lyr 3 - - Fostex TR-X00 - - Sennheiser HD 6xx

 

Homelab/ Media Server: ESXi 6.5 - - 250 GB SSD for VM's/ESXi boot - - FreeNAS - - HPE Proliant ML10 Gen 9 backbone - - i3 6100 - - 28 GB ECC - - 10x4 TB WD Red RAID Z2 - - 10TB WD Red for expendable data - - Corsair 750D - - Corsair RM650i - - Dell H310 6Gbps SAS HBA - - Intel RES2SC240 SAS Expander

 

White Lightning (original full watercooled build) - Homelab / Media Server - The Blue Beast (my car and other expensive hobby...) - iPhone Xs - 2018 MacBook Air

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, LIGISTX said:

If it’s 3600, it has an XMP or DOHC profile. Set that in BIOS and it’ll likely be fine. If all you did was set the speed to 3600, no it’s almost certainly not stable. 

Somebody on this forum once told me not to use XMP... dont remember why

Please Quote me when replying.
CPU
 - Ryzen 5 3600 @ 4.2GHz | RAM - 32GB LPX 3600 | MB - MSI Tomohawk MAX | Boot - Adata SP900 250GB | HDD - 1TB WD Blue | GPU - EVGA XC 2060 6GB.

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, OnionRings said:

Somebody on this forum once told me not to use XMP... dont remember why

@LIGISTX 

maybe he just meant in MY SCENARIO

 

so XMP is generally better?

Please Quote me when replying.
CPU
 - Ryzen 5 3600 @ 4.2GHz | RAM - 32GB LPX 3600 | MB - MSI Tomohawk MAX | Boot - Adata SP900 250GB | HDD - 1TB WD Blue | GPU - EVGA XC 2060 6GB.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

couple of goes round on PCMark Memtest'll route out any doubts

 

Set XMP and run Memtest if it survives 200% of that it'll be good

Edited by YouSirAreADudeSir
added context

 With all the Trolls, Try Hards, Noobs and Weirdos around here you'd think i'd find SOMEWHERE to fit in!

Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, OnionRings said:

@LIGISTX 

maybe he just meant in MY SCENARIO

 

so XMP is generally better?

Yes... use XMP. There were some issues with XMP/DOHC with early Zen, but that has mostly been ironed out at this point.

 

Enable it, and itll likely be fine.

Rig: i7 10700k @ 5.1Ghz, 4.8 Ring - - Z490 Vision G - - EVGA RTX 2080 XC Ultra @ 2025Mhz - - 4x8GB Vengeance Pro 3000Mhz 15-17-17-34 @ 3500MHz 16-19-19-38 - - Samsung 950 Pro 512 NVMe Boot + Main Programs - - Samsung 830 Pro 256 RAID 0 Lightroom + Photo work - - WD Blue 1 TB SSD for Games - - Corsair RM850x - - Sound BlasterX EA-5 - - EK Supremacy Evo - - XT45 X-Flow 420 + UT60 280 rads - - EK Full Cover GPU Block - - EK XRES RGB PWM - - Fractal Define S2 - - Acer Predator X34 -- Logitech G502 - - Logitech G710+ - - Logitech Z5500 - - Steel Series QcK XXL

 

Headphones/amp/dac: Schiit Lyr 3 - - Fostex TR-X00 - - Sennheiser HD 6xx

 

Homelab/ Media Server: ESXi 6.5 - - 250 GB SSD for VM's/ESXi boot - - FreeNAS - - HPE Proliant ML10 Gen 9 backbone - - i3 6100 - - 28 GB ECC - - 10x4 TB WD Red RAID Z2 - - 10TB WD Red for expendable data - - Corsair 750D - - Corsair RM650i - - Dell H310 6Gbps SAS HBA - - Intel RES2SC240 SAS Expander

 

White Lightning (original full watercooled build) - Homelab / Media Server - The Blue Beast (my car and other expensive hobby...) - iPhone Xs - 2018 MacBook Air

Link to post
Share on other sites

kek I actually bought her a 3200 kit not 3600

 

Its on XMP profile 2 thats set at 3200 so im leaving it alone.

Please Quote me when replying.
CPU
 - Ryzen 5 3600 @ 4.2GHz | RAM - 32GB LPX 3600 | MB - MSI Tomohawk MAX | Boot - Adata SP900 250GB | HDD - 1TB WD Blue | GPU - EVGA XC 2060 6GB.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×