Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Hey guys,

 

So a while back I passed on my old rig (FX-8350 + GTX 770) to my SO. I went to install a program onto it today and it was painfully slow. I'm talking wait times to minimize tabs, small wait time after CTRL + ALT + Delete.

 

The only HD in it is an old WD Blue (1TB), and in the task manager it was pinned at 100%, even though the most used program was maxed out under 10MB/s. Is this an indication of a failing drive? I'm planning to get into it this weekend and do some digging/testing, but I figured I'd ask around in the mean time.

Gaming Build:

CPU: Ryzen 7 3800x   |  GPU: Asus ROG STRIX 2080 SUPER Advanced (2115Mhz Core | 9251Mhz Memory) |  Motherboard: Asus X570 TUF GAMING-PLUS  |  RAM: G.Skill Ripjaws DDR4 3600MHz 16GB  |  PSU: Corsair RM850x  |  Storage: 1TB ADATA XPG SX8200 Pro, 250GB Samsung 840 Evo, 500GB Samsung 840 Evo  |  Cooler: Corsair H115i Pro XT  |  Case: Lian Li PC-O11

 

Peripherals:

Monitor: LG 34GK950F  |  Sound: Sennheiser HD 598  |  Mic: Blue Yeti  |  Keyboard: Corsair K95 RGB Platinum  |  Mouse: Logitech G502

 

Laptop:

Asus ROG Zephryus G15

Ryzen 7 4800HS, GTX1660Ti, 16GB DDR4 3200Mhz, 512GB nVME, 144hz

 

NAS:

QNAP TS-451

6TB Ironwolf Pro

 

 

Link to post
Share on other sites

Not necessarily. You said something was slamming it with 10MB/s of activity in task manager which can very easily tap out a hard drive (since it's almost certainly not a sequential operation). Might be worth seeing what process was slamming it and go from there.

 

Though with how cheap SSDs are, that also might be worth a looksie. That'll help avoid things like Windows/programs obliterating your system's responsiveness by hitting the drive hard.

The PSU tier list + cultists are a joke that nobody should actually take seriously

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites
Just now, flibberdipper said:

Not necessarily. You said something was slamming it with 10MB/s of activity in task manager which can very easily tap out a hard drive (since it's almost certainly not a sequential operation). Might be worth seeing what process was slamming it and go from there.

 

Though with how cheap SSDs are, that also might be worth a looksie. That'll help avoid things like Windows/programs obliterating your system's responsiveness by hitting the drive hard.

I was almost thinking that, I just haven't dealt with an old system/HDDs in a while. It was Chrome for a while, but after I closed that it was "System" running about 8MB/s. There was basically nothing open.

 

I'll do some more testing, then I might just have to get myself another M.2 SSD, and donate her my old 250GB 840 EVO.

Gaming Build:

CPU: Ryzen 7 3800x   |  GPU: Asus ROG STRIX 2080 SUPER Advanced (2115Mhz Core | 9251Mhz Memory) |  Motherboard: Asus X570 TUF GAMING-PLUS  |  RAM: G.Skill Ripjaws DDR4 3600MHz 16GB  |  PSU: Corsair RM850x  |  Storage: 1TB ADATA XPG SX8200 Pro, 250GB Samsung 840 Evo, 500GB Samsung 840 Evo  |  Cooler: Corsair H115i Pro XT  |  Case: Lian Li PC-O11

 

Peripherals:

Monitor: LG 34GK950F  |  Sound: Sennheiser HD 598  |  Mic: Blue Yeti  |  Keyboard: Corsair K95 RGB Platinum  |  Mouse: Logitech G502

 

Laptop:

Asus ROG Zephryus G15

Ryzen 7 4800HS, GTX1660Ti, 16GB DDR4 3200Mhz, 512GB nVME, 144hz

 

NAS:

QNAP TS-451

6TB Ironwolf Pro

 

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Statik said:

I was almost thinking that, I just haven't dealt with an old system/HDDs in a while. It was Chrome for a while, but after I closed that it was "System" running about 8MB/s. There was basically nothing open.

 

I'll do some more testing, then I might just have to get myself another M.2 SSD, and donate her my old 250GB 840 EVO.

CrystalDiskInfo should get you a disk health check... is the WD Blue a spinner or SSD?

I frequently edit any posts you may quote; please check for additional info. added.

 

Did you test boot it, before you built in into the case?

WHY NOT...?!

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Statik said:

I was almost thinking that, I just haven't dealt with an old system/HDDs in a while. It was Chrome for a while, but after I closed that it was "System" running about 8MB/s. There was basically nothing open.

 

I'll do some more testing, then I might just have to get myself another M.2 SSD, and donate her my old 250GB 840 EVO.

Sounds like fairly normal Windows things, honestly. May as well give a clean Windows install a shot to see if that'll buy some time since you'll probably wanna throw your SO an SSD. Only the lowest of the low criminals deserve to suffer through Windows on a hard drive. 😛 

The PSU tier list + cultists are a joke that nobody should actually take seriously

Main rig on profile

Zephyrus - Windows 7 side rig

Spoiler

AMD Athlon II X2 260 (undervolted to 1.225v w/ CM 212 EVO), 2x2GB 1333MHz CL7 HyperX, Asus M4A77TD, 120GB 840 EVO, 250GB Seagate Momentus 5400.6, EVGA GTX 960 SC, Enthoo Pro, Corsair CX750M, Gigabyte GC-WB867D-I w/ Centrino 6300, Windows 7 Ultimate 64-bit

Consoles: Softmodded 1.4 Xbox w/ 500GB HDD, Xbox 360 Elite 120GB (Falcon w/ busted laser), XB1X 1TB, PS1 1001, PS2 Slim 70000 w/ FreeMcBoot, PS4 Pro 7015B 1TB

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, flibberdipper said:

Only the lowest of the low criminals deserve to suffer through Windows on a hard drive. 😛 

When she told me it was acting normal, I almost felt like an abuser.

 

She hasn't used it much but I'll look into the drive and fresh install windows, and more than likely upgrade her. Because it's also an upgrade for me. 🤷‍♂️

Gaming Build:

CPU: Ryzen 7 3800x   |  GPU: Asus ROG STRIX 2080 SUPER Advanced (2115Mhz Core | 9251Mhz Memory) |  Motherboard: Asus X570 TUF GAMING-PLUS  |  RAM: G.Skill Ripjaws DDR4 3600MHz 16GB  |  PSU: Corsair RM850x  |  Storage: 1TB ADATA XPG SX8200 Pro, 250GB Samsung 840 Evo, 500GB Samsung 840 Evo  |  Cooler: Corsair H115i Pro XT  |  Case: Lian Li PC-O11

 

Peripherals:

Monitor: LG 34GK950F  |  Sound: Sennheiser HD 598  |  Mic: Blue Yeti  |  Keyboard: Corsair K95 RGB Platinum  |  Mouse: Logitech G502

 

Laptop:

Asus ROG Zephryus G15

Ryzen 7 4800HS, GTX1660Ti, 16GB DDR4 3200Mhz, 512GB nVME, 144hz

 

NAS:

QNAP TS-451

6TB Ironwolf Pro

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×