Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Weird internet disconnect when gaming

Go to solution Solved by Cob,

Only your PC losses internet connection? If yes, try setting a static IP to your PC while also reserving that IP in the DHCP pool.

Are you able to replicate this problem in any other device?

Do you have just the router your ISP provides or also switch/another router in your network?

Hi, so I've been having this issue on and off for a while where when I play certain games my pc will disconnect from the internet, not just the game, from the internet, so no steam chat, no music stream .etc

It will usually happen after about 3 - 5 min in a game.

I've tried reinstalling windows, updating my drivers and flashing my bios.

It only happens in certain games and only for a while after I've done a big (3+gb) download. It usually sorts itself out after a few days but it's just very frustrating.

 

Tech info:

I use ethernet over power but the problem happens on wifi too

 

Setup

Gamdias KRATOS E1-600 600W Power Supply 
Ryzen 7 3700X 
ASUS TUF B450-PRO Gaming AMD Ryzen Motherboard 

32GB DDR4 2666Mhz RAM 
Radeon RX 5600 XT 6GB GDDR6 Graphics Card 
256GB NVME M.2 PCIe Internal Solid State Drive (boot drive)
4TB Hard Disk Drive (HDD) 

 

This is my first post here, please let me know if you guys need any other info

Any insight would be hugely appreciated
 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, AwkwardRogue said:

when I play certain games my pc will disconnect from the internet, not just the game, from the internet, so no steam chat, no music stream .etc

Does it disconnect you from the router?

A PC Enthusiast since 2011
AMD Ryzen 5 2600@3.9GHz | GIGABYTE GTX 1660 GAMING OC @ Core 2085MHz Memory 5000MHz
Cinebench R15: 1382cb | Unigine Superposition 1080p Extreme: 3439
Link to post
Share on other sites

Only your PC losses internet connection? If yes, try setting a static IP to your PC while also reserving that IP in the DHCP pool.

Are you able to replicate this problem in any other device?

Do you have just the router your ISP provides or also switch/another router in your network?

Link to post
Share on other sites

I have a reserved IP on my network and no other device has had this issue.

As for the router, I bought a tp-link blade (I can't remember the exact name because someone threw away the box), it's not the one from my ISP

Link to post
Share on other sites

Only your PC has a reserved IP? Then have you tried disabling it? Both on the PC and the router

Link to post
Share on other sites

I only added the reserved IP once this had been happening for a while, so the issue was happening before I set up the reserved IP

Link to post
Share on other sites

Hey so it looks like

21 hours ago, Cob said:

Only your PC losses internet connection? If yes, try setting a static IP to your PC while also reserving that IP in the DHCP pool.

Are you able to replicate this problem in any other device?

Do you have just the router your ISP provides or also switch/another router in your network?

So it turns out I hadn't properly set up the static IP and reserving it, it seems to have fixed the issue now

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×