Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MSI tomahawk b450 CPU LED on after Ryzen 7 5800x upgrade system posts

So this is an odd one which iv not been able to find an answer for.

I recently upgraded from a Ryzen 5 2600x, to a Ryzen 7 5800x. My bios has been updated, version is dated 8/12/2020.
I have a red CPU LED (EZ debug) on my motherboard... the information that the instructions give are not very detailed and advise that the cpu isnt properly seated or damaged. However - if the CPU wasn't seated, or if there were any bent pins im sure my computer wouldn't start at all. is that right?

There seem to be many people ask questions on the CPU light however none of those systems turn on/ post. mine runs without any issues other than the LED.

So far:
I have ensured that the cpu fan/ and cpu pump are connected to the motherboard correctly
I have updated the bios a few times (trying both standard and beta versions)
updated the chipsets
I have ensured that after i have updated the bios, i have gone into the bios, XMP on and ram clocked to the factory stated spec
Iv looked at my system information and my pc seems to pick everything up fine


I want to try other things before i check/ re-seat the CPU as im fairly certain If it was that, my computer wouldn't play far cry.

am i overthinking? shall I just stick a bit of electrical tape over the light?

My specs are:
b450 tomhawk motherboard
Ryzen 7 5800x
RTX 2060 GPU (planning on upgrading to 3080 when one becomes available)
2x 8GB RAM 3000 mhz corsair
Corsair 550w PSU (will be upgrading to accommodate the 3080 power usage)
1tb MVME SSD and a 2TB mechanical
corsair h100 liquid cooler
windows 10

Link to post
Share on other sites

Yeah I have the same issue as well.

My CPU Debug light is always on. Went through the mannual like 100 times ,still no luck.

If anyone can help me as well, It will be highly appreciated.

My Specs are :

i9 9900k
Aorus z390 Master

RX480

2*8gb Aorus 3200 ddr4 memory

aorus p850 850 watt psu

2Tb HDD 

Thermaltake Floe 360 AIO

 

Link to post
Share on other sites

Yeah the CPU light is on because it's not compatible. You're using a BIOS from August. 

 

See if there's an update since then, if not, you'll either have to wait till sometime in January or February when the B450 update is released, or get a B550/X570 board.

Work Rigs - 2012 15" MBP | 2015 15" MBP | 2019 15" MBP | AMD Ryzen 7 3700X  |  ASUS X570-P Prime  |  32GB G.SKILL 3200 CL16 4x8GB |  ASUS GTX 1660 Super  |  WD Black SN750 500GB NVMe  |  WD Blue 500GB SATA  |  Samsung 860 Evo 500GB SATA  |  Corsair TX650  |  Corsair 4000D  |  Dell S2721DGF  |
 

Fun Rig - AMD Ryzen 5 5600X  |  MSI B550 Tomahawk  |  32GB G.SKILL 3600 CL16 4x8GB |  PowerColor Red Devil 5700XT  | Creative Sound Blaster Z  |  WD Black SN850 500GB NVMe  |  WD Black SN750 2TB NVMe  |  WD Blue 1TB SATA SSD  |  Corsair RM850x  |  Corsair 4000D  |  LG 27GL650F-B  |

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Action_Johnson said:

Yeah the CPU light is on because it's not compatible. You're using a BIOS from August. 

 

See if there's an update since then, if not, you'll either have to wait till sometime in January or February when the B450 update is released, or get a B550/X570 board.

It’s the 8th of December.. I’m in England where we write the dates differently 😛 I should have thought about that 

Link to post
Share on other sites

Got it...

 

Well I'd reach out to MSI and see what they have to say. Perhaps it'll be addressed in a future AGESA update. B450 isn't scheduled to have official support for Zen 3 till sometime in January anyway.

Work Rigs - 2012 15" MBP | 2015 15" MBP | 2019 15" MBP | AMD Ryzen 7 3700X  |  ASUS X570-P Prime  |  32GB G.SKILL 3200 CL16 4x8GB |  ASUS GTX 1660 Super  |  WD Black SN750 500GB NVMe  |  WD Blue 500GB SATA  |  Samsung 860 Evo 500GB SATA  |  Corsair TX650  |  Corsair 4000D  |  Dell S2721DGF  |
 

Fun Rig - AMD Ryzen 5 5600X  |  MSI B550 Tomahawk  |  32GB G.SKILL 3600 CL16 4x8GB |  PowerColor Red Devil 5700XT  | Creative Sound Blaster Z  |  WD Black SN850 500GB NVMe  |  WD Black SN750 2TB NVMe  |  WD Blue 1TB SATA SSD  |  Corsair RM850x  |  Corsair 4000D  |  LG 27GL650F-B  |

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
On 12/27/2020 at 10:06 PM, WillMclennan said:

So this is an odd one which iv not been able to find an answer for.

I recently upgraded from a Ryzen 5 2600x, to a Ryzen 7 5800x. My bios has been updated, version is dated 8/12/2020.
I have a red CPU LED (EZ debug) on my motherboard... the information that the instructions give are not very detailed and advise that the cpu isnt properly seated or damaged. However - if the CPU wasn't seated, or if there were any bent pins im sure my computer wouldn't start at all. is that right?

There seem to be many people ask questions on the CPU light however none of those systems turn on/ post. mine runs without any issues other than the LED.

So far:
I have ensured that the cpu fan/ and cpu pump are connected to the motherboard correctly
I have updated the bios a few times (trying both standard and beta versions)
updated the chipsets
I have ensured that after i have updated the bios, i have gone into the bios, XMP on and ram clocked to the factory stated spec
Iv looked at my system information and my pc seems to pick everything up fine


I want to try other things before i check/ re-seat the CPU as im fairly certain If it was that, my computer wouldn't play far cry.

am i overthinking? shall I just stick a bit of electrical tape over the light?

My specs are:
b450 tomhawk motherboard
Ryzen 7 5800x
RTX 2060 GPU (planning on upgrading to 3080 when one becomes available)
2x 8GB RAM 3000 mhz corsair
Corsair 550w PSU (will be upgrading to accommodate the 3080 power usage)
1tb MVME SSD and a 2TB mechanical
corsair h100 liquid cooler
windows 10

Same exact issue on the same board, but everything works perfectly fine for me as well. Guess it’s just some glitch in the bios, which maybe gets addressed later on. 

Link to post
Share on other sites

Bruh b450 isn’t compatible with ryzen 5000 yet....

                                  AMD Zen 3 Rig 

  • CPU- AMD Ryzen 7 5800x 8 core 16 thread 
  • MOBO- MSI B550 Gaming Edge Wifi Motherboard
  • GPU- AMD Reference RX 6800 16GB GDDR6
  • RAM- 16GB TeamGroup T-Force Xtreem ARGB- DDR4-3200 CL16-16-16-38
  • STORAGE- Samsung 980 Pro PCIE4 M.2 NVME 250GB SSD(Boot Drive) / Samsung 860 Evo 500GB SSD (Game Drive #1) / Sk hynix Gold S31 500GB SSD (Game Drive #2)
  • PSU- EVGA Supernova 850G3 Gold fully modular
  • COOLING - Lian Li Galahad 360mm AIO Silver(Kryonaut) +2x BeQuiet Silent Wings 3 140mm PWM
  • PERIPHERALS- Razer Viper Mini+ X-raypad Equate Mousepad+ custom build mech keyboard- NK65 Watermelon- 67g Tangerine Switches- PBT Keycaps
  • MONITOR- Gigabyte G34WQC 34 inch ultra wide 3440x1440 144hz VA 1500r GSYNC
  • AUDIO- Philips Fidelio X2HR
  • AUDIO- Blue Snowball USB (Textured White) 
  • EXTRAS- Custom sleeved Ensourced power supply extensions+ Custom ColdZero SSD Covers 
    •         M1 Macbook Air                                                        
    • Gold Color                                                                                        
    • Apple M1 Chip- 8-core CPU/7-core GPU
    • 8GB Unified DDR4 Ram
    • 2560x1600 P3 Wide Color IPS Retina Display
    • 256GB SSD
    •  
    •       Iphone 11 Pro A2160                                                 
    • Matte Gold Color                                                                                        
    • Apple A13 Bionic- 6-core CPU/4-core GPU
    • 4GB Ram
    • 2436x1125 Super Retina XDR OLED, HDR10
    • 64GB Storage                   
    • IP68 Water Resistant  
    • Triple 12MP Cameras (f/1.8- wide) (f/2.0- telephoto) (f/2.4- ultra wide) 
    •  
    •     Apple Watch Series 4                                                  
    • Space Grey Color                                                                                        
    • Apple S4 Dual Core CPU
    • 1GB Ram
    • 448x368 Retina LTPO OLED
    • 16GB Storage                                                                                                        
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Ryan829 said:

Bruh b450 isn’t compatible with ryzen 5000 yet....

It is, MSI released BIOS Updates Mid-December. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×