Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ryzen 5 5600x running at 85-91 C at 30-40% usage

So, I just built my first PC using Ryzen 5 5600x cpu, Nvidia 3080 as gpu, and MSI gaming B550 carbon wifi as motherboard. After two days, I was playing cod cold war, and I noticed my cpu core temperature to be 91 C after just 30 minutes of play. The cooler I am using is the AMD stealth stock cooler which is not that great and ordered Noctua u12a after seeing these alarming temperatures, the fans were running at full speed and the cpu usage was around 35-40%. After watching some Youtube videos, I saw stock cooler goes around 88 at 100% cpu usage. The case I am using is P300A with two intake fans and two outtake fans, so temps drop really fast after I quit the game. Any tips of why this is happening?

Link to post
Share on other sites

are you overclocking at all? did you tighten the screws till they stopped?

Quote me for a reply, React if I was helpful, informative, or funny

 

AMD blackout rig

 

cpu: ryzen 5 3600 @4.4ghz @1.35v

gpu: rx5700xt 2200mhz

ram: vengeance lpx c15 3200mhz

mobo: gigabyte b550 pro 

psu: cooler master mwe 650w

case: masterbox mbx520

fans:Noctua industrial 3000rpm x6

 

 

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Letgomyleghoe said:

are you overclocking at all? did you tighten the screws till they stopped?

No, I am not overclocking at all. I am pretty sure I tightened the screws and made sure by slightly shaking the cooler to make sure it was in place.

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, aminJay said:

No, I am not overclocking at all. I am pretty sure I tightened the screws and made sure by slightly shaking the cooler to make sure it was in place.

the amd stock cooler is supposed to be tightened until it stops, it will be quite linear until you reach the correct tightness.

Quote me for a reply, React if I was helpful, informative, or funny

 

AMD blackout rig

 

cpu: ryzen 5 3600 @4.4ghz @1.35v

gpu: rx5700xt 2200mhz

ram: vengeance lpx c15 3200mhz

mobo: gigabyte b550 pro 

psu: cooler master mwe 650w

case: masterbox mbx520

fans:Noctua industrial 3000rpm x6

 

 

Link to post
Share on other sites
Just now, PCoverclock said:

That series for TDP of 65 watts

 

1 minute ago, PCoverclock said:

Thermal paste?

 

The stock cooler had pre applied thermal paste, so I didn't apply any extra, and yes the cpu has a TDP of 65 watts.

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Letgomyleghoe said:

the amd stock cooler is supposed to be tightened until it stops, it will be quite linear until you reach the correct tightness.

Thanks, I will open it up and check if its properly tightened. 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, PCoverclock said:

Hmm does the air feel warm from the pccor the glass panel is it loud 

CPU fan does run at 100% while gaming so its loud, but as soon I close the game cpu goes down to 50 degrees in 5 min.

Link to post
Share on other sites

obvious solution would be to get an aftermarket cooler, especially with the sales going on. but aside from that, u might want to check fitment and also the thermal paste coverage. its possible u might have some uneven spreading or even uneven contact between the ihs and cooler

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Sinsanatis said:

obvious solution would be to get an aftermarket cooler, especially with the sales going on. but aside from that, u might want to check fitment and also the thermal paste coverage. its possible u might have some uneven spreading or even uneven contact between the ihs and cooler

I just got the Noctua u12a, but was still surprised why the stock cooler is performing this bad. After opening it up will check how uneven the thermal paste spread is.

Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, PCoverclock said:

Check fan curve

Fan is spinning perfectly fine, feel like something is wrong with how the thermal paste is or the contact between cpu and cooler is not that good.

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, aminJay said:

I just got the Noctua u12a, but was still surprised why the stock cooler is performing this bad. After opening it up will check how uneven the thermal paste spread is.

do u happen to have a picture of it?

 

Link to post
Share on other sites

It could be that its running with all core turbo enabled aswell.

When i got my Ryzen 5 3600X it was running at 4.4 ghz on all cores and really made my stock cooler work until i turned the all core turbo off in the Bios.

I have an Auros B550 Elite.

 

Regardless id check if the cooler is fully down because i do feel your pain when you install the stock cooler it feels like you are destroying everything when tightening it down usually id have to really force the last corner down to even get it to screw in no matter how much i tried to avoid it

 

Link to post
Share on other sites

tighten the screws properly, no need for aftermarket cooler at stock speeds 

RYZEN 5 3600 | GIGABYTE 3070 VISION OC | 16GB CORSAIR VENGEANCE LPX 3200 DDR4 | MSI B350M MORTAR | 250GB SAMSUNG EVO 860 | 4TB TOSHIBA X 300 | 1TB TOSHIBA SSHD | 120GB KINGSTON SSD | WINDOWS 10 PRO | INWIN 301| BEQUIET STRAIGHT POWER 11 650W 80+ GOLD | ASUS 279H | LOGITECH Z906 | DELL KB216T | LOGITECH M185 | SONY DUALSHOCK 4

 

LENOVO IDEAPAD 510 | i5 7200U | 8GB DDR4 | NVIDIA GEFORCE 940MX | 1TB WD | WINDOWS 10 GO HOME 

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Mark Kaine said:

tighten the screws properly, no need for aftermarket cooler at stock speeds 

Just tightened the screw was able to tighten it by one fourth rotation on every screw. But the temps didn't go down. Still sitting on 42 idle and goes to 85 C in 5 min while gaming.

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, PCoverclock said:

Check fan curve

 

So I set all my fans on full speed and my cpu fan ran at 100% while my temperature still being at 42-50C on boot and idle. 

 

 

IMAGE 2020-11-27 23:40:13.jpg

Link to post
Share on other sites

I did an AMD stress test. 100% usage temps reached 75C, ran it for 5 minutes. However, after that I opened COD and Valorant, cpu usage 30-40% and temps reached 80-90C. 

Link to post
Share on other sites

-= Topic moved to Troubleshooting =-

 COMMUNITY STANDARDS     |     TECH NEWS POSTING GUIDELINES     |     FORUM STAFF

LTT Folding Users Tips, Tricks and FAQ   |     F@H & BOINC Badge Request     |    F@H Contribution    My Rig   |   Project Steamroller

 

Spoiler

 †  

 

Character is like a Tree and Reputation like its Shadow. The Shadow is what we think of it; The Tree is the Real thing.  ~ Abraham Lincoln

You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life.  ~ Winston Churchill

Docendo discimus - "the best way to learn is to teach" ~ Benjamin Jantz

 

I am a StarCitizen are you? My ships: Aegis Eclipse, Aegis Sabre, Aegis Gladius, Aopoa Nox, KI P52 Merlin, KI P72 Archimedes and the RSI Constellation Aquila.

 

My phones are a Samsung Note 9 and a Samsung S9+

 

🇺🇸   About Myself:   https://linustechtips.com/main/profile/229093-sansvarnic/?tab=field_core_pfield_46   🇺🇸

 

 CHRISTIAN MEMBER 

 

 
 
 
 
 
 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×