Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MSI 3070 Ventus beeping at boot problem

Running a MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC here since last sunday, on an ASUS PRIME Z390-A motherboard, and as soon as I switched to it from my Gigabyte RTX 2070 Windforce 3X, my PC started adding four short extra beeps at bootup, which can be heard here: https://imgur.com/a/rk7MFAh
Yes, I tried the usual suspects, reseated my RAM, reseated the card, replaced the battery, updated the BIOS and Windows to latest versions. The only thing that really got rid of the beeping was turning off CSM in bios, but none of my drives work after that so I had to go back.

Had a back and forth email duscussions with both ASUS and MSI support, provided all the technical details of my PC to them, and ASUS claims it's a know problem with vbios of the 3xxx series of RTX cards, they will provide an update sometime later in the middle of December to their cards, and of course each individual manufacturer has to address their own product.
MSI just said it's a problem with the motherboard and said to contact ASUS.
Not cool.

 

EDIT: That said, forgot to mention that the beeping is the only symptom, there are no problems afterwards, Windows 10 boots fine, all programs and games work fine, while running significantly smoother of course ;)

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Shoonay said:

Running a MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC here since last sunday, on an ASUS PRIME Z390-A motherboard, and as soon as I switched to it from my Gigabyte RTX 2070 Windforce 3X, my PC started adding four short extra beeps at bootup, which can be heard here: https://imgur.com/a/rk7MFAh
Yes, I tried the usual suspects, reseated my RAM, reseated the card, replaced the battery, updated the BIOS and Windows to latest versions. The only thing that really got rid of the beeping was turning off CSM in bios, but none of my drives work after that so I had to go back.

Had a back and forth email duscussions with both ASUS and MSI support, provided all the technical details of my PC to them, and ASUS claims it's a know problem with vbios of the 3xxx series of RTX cards, they will provide an update sometime later in the middle of December to their cards, and of course each individual manufacturer has to address their own product.
MSI just said it's a problem with the motherboard and said to contact ASUS.
Not cool.

 

EDIT: That said, forgot to mention that the beeping is the only symptom, there are no problems afterwards, Windows 10 boots fine, all programs and games work fine, while running significantly smoother of course ;)

Yup.

 

On a msi tomahawk x570 and zotac 3090: same, 4 fast beeps, instead of rhe single post beep, but no other issues. Runs fine.

 

Ive googled this extensivly and indeed more people have this in a variety of mobo and gpu brand combinations with 3000 series. but aside of the omnious beeping, theres no negative effects to be noticed.

 

Will likely resolve over time with vbios and or mobo bios updates.

 

You are not alone, so dont worry, doesnt indicate broken parts :)

 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

MSI just sent me a BIOS update to version 94.04.3A.40.63 and it doesn't beep anymore, problem solved.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×