Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Bad x570 motherboard? OC RAM issue

Hey guys I bought msi x570 tomahawk a few days ago to replace my b450 tomahawk max. Previously with b450, I was able to OC my 3200mhz cl16 to 3800mhz cl16 with tight timings (took me almost a week to fine tune). But now with x570 tomahawk, I can't oc past 3600mhz cl18. I have adata xpg d60 3200mhz cl16 CJR. I re-tried with b450 again and it works perfectly at 3800mhz. So after all the swapping and experimenting, I concluded that either this x570 tomahawk doesn't play well with my ram or this has bad ram/memory control? Is it something that I can ask to exchange/return/RMA or something? Other than that all other aspects work perfectly. FYI I tried 3866mhz and did not post even with all loose timings. And the ram is listed in msi compatible list. 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, KingJimmyJoe said:

Hey guys I bought msi x570 tomahawk a few days ago to replace my b450 tomahawk max. Previously with b450, I was able to OC my 3200mhz cl16 to 3800mhz cl16 with tight timings (took me almost a week to fine tune). But now with x570 tomahawk, I can't oc past 3600mhz cl18. I have adata xpg d60 3200mhz cl16 CJR. I re-tried with b450 again and it works perfectly at 3800mhz. So after all the swapping and experimenting, I concluded that either this x570 tomahawk doesn't play well with my ram or this has bad ram/memory control? Is it something that I can ask to exchange/return/RMA or something? Other than that all other aspects work perfectly. FYI I tried 3866mhz and did not post even with all loose timings. And the ram is listed in msi compatible list. 

 

One motherboard' setting won't necessarily transfer 100% to another motherboard.

The self-relearning process, and motherboard PCB layout / topology are different.

 

Do you have the latest BIOS on your new X570 board?

 

Memory Controller is within the CPU, and is not on the motherboard.

 

 

 

Intel Z390 Rig ( *NEW* Primary )

Intel X99 Rig (Officially Decommissioned, Dead CPU returned to Intel)

  • i7-8086K @ 5.1 GHz (still tweaking) -- i7-6800K
  • Gigabyte Z390 Aorus Master -- ASUS X99 Deluxe
  • Sapphire NITRO+ RX 5700 XT Special Edition -- 2x Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire
  • 32GB G.Skill TridentZ DDR4-3000 CL14 (16GB TridentZ RGB + 16GB Red/Black TridentZ)
  • SanDisk 480 GB SSD + 1TB Samsung 860 EVO + 1TB Intel 660p NVMe
  • EVGA SuperNOVA 850W P2 + Red/White CableMod Cables
  • Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass Edition
  • Ekwb Custom loop
  • Logitech G502 Proteus Spectrum + Corsair K70 (Red LED, anodized black, Cheery MX Browns)

Intel Z97 Rig (Secondary)

  • Intel i5-4690K 4.8 GHz
  • ASUS ROG Maximus VII Hero Z97
  • Sapphire Vapor-X HD 7950 EVGA GTX 1070 SC Black Edition ACX 3.0
  • 20 GB (8GB X 2 + 4GB X 1) Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz
  • Corsair A50 air cooler  NZXT X61
  • Crucial MX500 1TB SSD + SanDisk Ultra II 240GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD + Kingston V300 120GB SSD [non-gimped version]
  • Antec New TruePower 550W EVGA G2 650W + White CableMod cables
  • Cooler Master HAF 912 White NZXT S340 Elite w/ white LED stips

AMD 990FX Rig (Decommissioned)

  • FX-8350 @ 4.8 / 4.9 GHz (given up on the 5.0 / 5.1 GHz attempt)
  • ASUS ROG Crosshair V Formula 990FX
  • 12 GB (4 GB X 3) G.Skill RipJawsX DDR3 @ 1866 MHz
  • Sapphire Vapor-X HD 7970 + Sapphire Dual-X HD 7970 in Crossfire  Sapphire NITRO R9-Fury in Crossfire *NONE*
  • Thermaltake Frio w/ Cooler Master JetFlo's in push-pull
  • Samsung 850 EVO 500GB SSD + Kingston V300 120GB SSD + WD Caviar Black 1TB HDD
  • Corsair TX850 (ver.1)
  • Cooler Master HAF 932

 

<> Electrical Engineer , B.Eng <>

<> Electronics & Computer Engineering Technologist (Diploma + Advanced Diploma) <>

<> Electronics Engineering Technician for the Canadian Department of National Defence <>

Link to post
Share on other sites
8 hours ago, -rascal- said:

 

One motherboard' setting won't necessarily transfer 100% to another motherboard.

The self-relearning process, and motherboard PCB layout / topology are different.

 

Do you have the latest BIOS on your new X570 board?

 

Memory Controller is within the CPU, and is not on the motherboard.

 

 

 

Yes I have tried both latest and beta versions of Bios but none can do a better job than the other. Even at 3600mhz, I cannot do tighter timings than 16-18-18-36. I understand settings on MB won't be carried forward to the next but I was just expecting much better result on this X570 Tomahawk since my B450 Tomahawk max did a great job at OC RAM and undervolt CPU. I have to say I'm a bit disappointed. So meaning to say that I can't really return this board for this reason right?

Link to post
Share on other sites

I would really like if some oc professional could share a bit of knowledge on this topic. How could 5th best amd mobo ever made perform this bad? or is it simply faulty?

Link to post
Share on other sites
On 10/29/2020 at 6:54 PM, MS1993 said:

I would really like if some oc professional could share a bit of knowledge on this topic. How could 5th best amd mobo ever made perform this bad? or is it simply faulty?

My bad for forgetting to reply on this. I found the problem and wasn't anything to do with whatever we thought I was facing. I forgot to mention that I'm using Cooler Master GPU Vertical Bracket V1 PCIE3 and therefore classic issue of PCIE 3 and PCIE 4 not playing well which somehow random slow boot/no post/BSOD and etc. I got everything up and running after changing PCIE 4.0 to PCIE 3.0 in BIOS and this is what I got. ADATA D60 3200mhz 16CL OC to 3800mhz 16CL. All test passed with no errors, tested with memtest86 via USB Bios, TM5 extreme@anta777 config, Prime95 and needless to say, Aida64. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×