Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Shortcuts don't work after bios update

So I just finished updating my BIOS, and when I booted into the OS (windows 10 pro ver 2004) all of the shortcuts on my desktop from one particular drive are no longer functioning, they're now just white pages.
 

The drive is recognized and accessible through explorer along with all the programs, but the shortcuts are dead.  Is there an easy way to restore them, or do I have to re-make them all from scratch? 

Link to post
Share on other sites

Check that Local Disk is still assigned the C:\ drive letter in This PC, applications and shortcuts will often break if it has been changed.

Make sure to quote me or use @PorkishPig to notify me that you replied!

             Quote

Desktop

CPU - Ryzen 9 3900X | Cooler - Noctua NH-U12S | Motherboard - Asus TUF X570-PLUS (WiFi) RAM - Corsair Vengeance LPX (2x8GB) DDR4-3200

GPU - MSI GTX 1070 Ti PSU - EVGA B3 650W Case - Meshify C Storage - 960 EVO 500GB, S31 1TB, MX500 500GB

 

Media Server

CPU - Core i5-4570 | RAM - Samsung 16GB (4x4GB) DDR3-1600 | Case - OptiPlex 9020 SFF

Storage - 850 EVO 128GB (Boot), BX500 240GB (Software), WD Red 4TB (Storage) | OS - TrueNAS Core

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, PorkishPig said:

Check that Local Disk is still assigned the C:\ drive letter in This PC, applications and shortcuts will often break if it has been changed.

Local disk is still assigned (C:)

Link to post
Share on other sites
Just now, Monkeybiz0985 said:

Local disk is still assigned (C:)

Okay. Could you provide a screenshot of Properties > Shortcut of one of the offending shortcuts?

Make sure to quote me or use @PorkishPig to notify me that you replied!

             Quote

Desktop

CPU - Ryzen 9 3900X | Cooler - Noctua NH-U12S | Motherboard - Asus TUF X570-PLUS (WiFi) RAM - Corsair Vengeance LPX (2x8GB) DDR4-3200

GPU - MSI GTX 1070 Ti PSU - EVGA B3 650W Case - Meshify C Storage - 960 EVO 500GB, S31 1TB, MX500 500GB

 

Media Server

CPU - Core i5-4570 | RAM - Samsung 16GB (4x4GB) DDR3-1600 | Case - OptiPlex 9020 SFF

Storage - 850 EVO 128GB (Boot), BX500 240GB (Software), WD Red 4TB (Storage) | OS - TrueNAS Core

Link to post
Share on other sites

You said "shortcuts on my desktop from one particular drive", so not from the C drive? You had like a D drive or something? Make sure the letter is the same as before.

Link to post
Share on other sites

I have 3 drives (C:) is my boot drive then I have two 1TB drives for storage (D:) and (G:). (D:) is the one that seems to be having issues. All shortcuts from (G:) and (C:) are functioning.

Sorry for not being more detailed earlier.

Link to post
Share on other sites

The only thing I can think of is that the drive letter changed. Are you sure that is not the case?

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Internet Person said:

The only thing I can think of is that the drive letter changed. Are you sure that is not the case?

I'm sure.

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Monkeybiz0985 said:

I'm sure.

Then I'm out of ideas. I'm sorry.

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Monkeybiz0985 said:

Game is stored on my (D:) drive.

Make sure to quote or mention (@PorkishPig).

 

That shortcut is not actually a shortcut, it's a favorites URL that Steam generates. Apparently this broke with Windows 10 2004 when Internet Explorer was disabled, meaning that the issue occurring after a BIOS update was just a coincidence.

 

You can resolve the issue by going into Properties, selecting "Change", and selecting "Internet Browser".

Make sure to quote me or use @PorkishPig to notify me that you replied!

             Quote

Desktop

CPU - Ryzen 9 3900X | Cooler - Noctua NH-U12S | Motherboard - Asus TUF X570-PLUS (WiFi) RAM - Corsair Vengeance LPX (2x8GB) DDR4-3200

GPU - MSI GTX 1070 Ti PSU - EVGA B3 650W Case - Meshify C Storage - 960 EVO 500GB, S31 1TB, MX500 500GB

 

Media Server

CPU - Core i5-4570 | RAM - Samsung 16GB (4x4GB) DDR3-1600 | Case - OptiPlex 9020 SFF

Storage - 850 EVO 128GB (Boot), BX500 240GB (Software), WD Red 4TB (Storage) | OS - TrueNAS Core

Link to post
Share on other sites
22 hours ago, PorkishPig said:

Make sure to quote or mention (@PorkishPig).

 

That shortcut is not actually a shortcut, it's a favorites URL that Steam generates. Apparently this broke with Windows 10 2004 when Internet Explorer was disabled, meaning that the issue occurring after a BIOS update was just a coincidence.

 

You can resolve the issue by going into Properties, selecting "Change", and selecting "Internet Browser".

Worked like a charm. Many thanks!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×