Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sound distortion when using a mixer on PC

I recently build my brother in-law's first gaming PC. He's a musician too, so he has a mixer (Yamaha AG06) that his mic and headphones are connected to.

The issue is that when he has his speakers (headphones or normal speakers) connected to the PC, the sounds get really staticy every 30sec. This problem doesnt happen if he connects his headphones the if he connects them directly to the PC via AUX.

 

I've attached a vid of it happening that he sent over to me.


So far we've tried:
Windows Update
Every update there is to be downloaded from the motherboards website. (Asrock) (https://www.asrock.com/mb/intel/h81 pro btc/)
Thought about updating the BIOS, but not sure yet.

System specs:
i5-4400
RX 570 4GB
Mobo: Asrock H81 Pro BTC
8GB RAM
400W PSU

All help is appreciated!
 

Link to post
Share on other sites

Is it feedback?

BabyBlu (Primary Rig): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ Per Core 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.1Ghz, 5.1Ghz, 5.0Ghz, 5.0Ghz; Cache @ 4.8Ghz; 0 AVX offset
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 CL14 @ 4000Mhz 16-18-18-36
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB NVME, 3x ADATA Ultimate SU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB NVME
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Monitor: Dell S2417DG 23.8" 2560x1440 165 Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: Corsair Scimitar Elite/MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ Per Core 5.0Ghz - 5.0Ghz - 4.9Ghz - 4.8Ghz, Cache @ 4.6Ghz, De-lidded
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Ripjaws X 4x4GB DDR3-2133 CL9 @ 2200Mhz 9-11-10-22
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 Gaming ICX
  • Case: Corsair Vengeance C70, With Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 1TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Monitor: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Curved Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: Rosewill RK 9000V2(Cherry MX Blue)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BlackBox (HTPC):

  • Intel Pentium G4600 (Kaby Lake)
  • Asus H110T/CSM Thin Mini-ITX
  • G.Skill 1x8GB DDR4-2400 SO-DIMM CL16
  • iGPU
  • Akasa Euler Fanless Solid Aluminum THIN Mini ITX Case (passively cooled)
  • Samsung 850 EVO 250GB
  • External 120W Power Adaptor
  • 4K TV
  • Passively cooled by the Akasa case. No moving parts!
  • Handheld QWERTY keyboard and trackpad.
  • Windows 10 Pro, Kodi autostarts on boot

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to post
Share on other sites

Is the mixer new? Is there a lot of heat nearby or being generated from a component?

Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, HairlessMonkeyBoy said:

Is it feedback?

 

23 minutes ago, The Torrent said:

Is ur mic playing through ur speakers?

 

21 minutes ago, TheGav said:

Is the mixer new? Is there a lot of heat nearby or being generated from a component?

Not feedback. Just random distortion

Mic is playing fine with no distortion. We've tested with my mixer (AG03) and the same thing happens to it as well. Doesnt seem to be a mixer issue.

Mixer is brand new. 2 weeks old or something. You can see it (white box) in the video. PC's on the floor, so its standing alone between his 2 monitors.

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Luddy † said:

Not feedback. Just random distortion

And you know this, because you tried playing music without the mic plugged in, right?

BabyBlu (Primary Rig): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ Per Core 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.1Ghz, 5.1Ghz, 5.0Ghz, 5.0Ghz; Cache @ 4.8Ghz; 0 AVX offset
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 CL14 @ 4000Mhz 16-18-18-36
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB NVME, 3x ADATA Ultimate SU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB NVME
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Monitor: Dell S2417DG 23.8" 2560x1440 165 Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: Corsair Scimitar Elite/MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ Per Core 5.0Ghz - 5.0Ghz - 4.9Ghz - 4.8Ghz, Cache @ 4.6Ghz, De-lidded
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Ripjaws X 4x4GB DDR3-2133 CL9 @ 2200Mhz 9-11-10-22
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 Gaming ICX
  • Case: Corsair Vengeance C70, With Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 1TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Monitor: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Curved Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: Rosewill RK 9000V2(Cherry MX Blue)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BlackBox (HTPC):

  • Intel Pentium G4600 (Kaby Lake)
  • Asus H110T/CSM Thin Mini-ITX
  • G.Skill 1x8GB DDR4-2400 SO-DIMM CL16
  • iGPU
  • Akasa Euler Fanless Solid Aluminum THIN Mini ITX Case (passively cooled)
  • Samsung 850 EVO 250GB
  • External 120W Power Adaptor
  • 4K TV
  • Passively cooled by the Akasa case. No moving parts!
  • Handheld QWERTY keyboard and trackpad.
  • Windows 10 Pro, Kodi autostarts on boot

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Luddy † said:

 

 

Not feedback. Just random distortion

Mic is playing fine with no distortion. We've tested with my mixer (AG03) and the same thing happens to it as well. Doesnt seem to be a mixer issue.

Mixer is brand new. 2 weeks old or something. You can see it (white box) in the video. PC's on the floor, so its standing alone between his 2 monitors.

and you also tried troubleshooting by testing the entire thing without the mixer, different speakers,etc. right?

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, HairlessMonkeyBoy said:

And you know this, because you tried playing music without the mic plugged in, right?

 

3 hours ago, The Torrent said:

and you also tried troubleshooting by testing the entire thing without the mixer, different speakers,etc. right?

- Yea, same thing with or without it plugged in

- Yes. The sound doesnt show up when the headphones are directly connected to the PC. Only through the mixer. Same with my mixer, and I use my mixer daily.

Note: We've now tried with mixer software update as well. No change.

Link to post
Share on other sites

Might be something with the way Windows handles sound. Something about directsound vs wasapi vs ASIO.

BabyBlu (Primary Rig): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ Per Core 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.2Ghz, 5.1Ghz, 5.1Ghz, 5.0Ghz, 5.0Ghz; Cache @ 4.8Ghz; 0 AVX offset
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 CL14 @ 4000Mhz 16-18-18-36
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB NVME, 3x ADATA Ultimate SU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB NVME
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Monitor: Dell S2417DG 23.8" 2560x1440 165 Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: Corsair Scimitar Elite/MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ Per Core 5.0Ghz - 5.0Ghz - 4.9Ghz - 4.8Ghz, Cache @ 4.6Ghz, De-lidded
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Ripjaws X 4x4GB DDR3-2133 CL9 @ 2200Mhz 9-11-10-22
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 Gaming ICX
  • Case: Corsair Vengeance C70, With Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 1TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Monitor: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Curved Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: Rosewill RK 9000V2(Cherry MX Blue)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BlackBox (HTPC):

  • Intel Pentium G4600 (Kaby Lake)
  • Asus H110T/CSM Thin Mini-ITX
  • G.Skill 1x8GB DDR4-2400 SO-DIMM CL16
  • iGPU
  • Akasa Euler Fanless Solid Aluminum THIN Mini ITX Case (passively cooled)
  • Samsung 850 EVO 250GB
  • External 120W Power Adaptor
  • 4K TV
  • Passively cooled by the Akasa case. No moving parts!
  • Handheld QWERTY keyboard and trackpad.
  • Windows 10 Pro, Kodi autostarts on boot

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×