Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pc randomly freezes

I built my computer about 8 months ago and it has worked fine until about 2 days ago when i booted it up it said couldn’t detect memory on the postcode so naturally i disabled my overclock settings and tried to boot on default settings, the pc works however it cannot last 5 minutes running without freezing no blue screen just mouse stops responding and rbg leds go rainbow signaling a loss of input from the os. I have tried reinstalling all my drivers and disconnecting all devices besides my keyboard and mouse and the issue still remains the pc just freezes after several minutes of running. Prior to this happening I didin’t install any new software or tinker with my computer at all it just happened out of nowhere. Despite working fine in safe mode I think it might be a hardware issue as ifs not normal for windows to constantly freezes with no bsod. My specs are:

I9 7980xe

rampage vi extreme

Founders 2080 ti sli

corsair ax1500i psu(been using it for about 4 years)

64gb trident z rgb 16x4 memory and 3 samsung 960-970 m.2 drives of varying capacity with a couple of other sata ssds 

Everything is custom watercooled so theres no chance of overheating being the issue

 

if anyone has any idea of which component could be causing this of what I should do to troubleshoot please let me know

56B5A79E-0DB9-42DE-A256-E9817C435F46.jpeg

Link to post
Share on other sites

I know since this is hardline, it is gonna be a massive pain, but have you tried running with different memory, less memory, switch lanes, etc?

PC specs:

Ryzen 9 3900X overclocked to 4.3-4.4 GHz

Corsair H100i platinum

32 GB Trident Z RGB 3200 MHz 14-14-14-34

RTX 2060

MSI MPG X570 Gaming Edge wifi

NZXT H510

Samsung 860 EVO 500GB

2 TB WD hard drive

Corsair RM 750 Watt

ASUS ROG PG248Q 

Razer Ornata Chroma

Razer Firefly 

Razer Deathadder 2013

Logitech G935 Wireless

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, eeeee1 said:

I know since this is hardline, it is gonna be a massive pain, but have you tried running with different memory, less memory, switch lanes, etc?

No pain I can easily remove/change memory, I don't have any other memory at hand but I will try running dual channel 32gb instead of quad

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, eeeee1 said:

I know since this is hardline, it is gonna be a massive pain, but have you tried running with different memory, less memory, switch lanes, etc?

Update: I uninstalled evga precision x1 and the issue stopped I think if was just one of the gpus cores or vram modules bricking due to an automatic overclock lacking enough extra power  

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, red773 said:

Update: I uninstalled evga precision x1 and the issue stopped I think if was just one of the gpus cores or vram modules bricking due to an automatic overclock lacking enough extra power  

ah good to hear!

PC specs:

Ryzen 9 3900X overclocked to 4.3-4.4 GHz

Corsair H100i platinum

32 GB Trident Z RGB 3200 MHz 14-14-14-34

RTX 2060

MSI MPG X570 Gaming Edge wifi

NZXT H510

Samsung 860 EVO 500GB

2 TB WD hard drive

Corsair RM 750 Watt

ASUS ROG PG248Q 

Razer Ornata Chroma

Razer Firefly 

Razer Deathadder 2013

Logitech G935 Wireless

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×