Jump to content

Old Lenovo Y410P suddenly dies out of the blue shortly after running a moderately intensive program

D13H4RD
 Share

So this was a majorly weird moment.

 

Because I needed a moderately powerful PC to help me weather through my wait for the RTX 2070 Super to go into my tower, I dusted off my old Lenovo Y410P and got most of my stuff onto it. However, just now, shortly after starting The Crew 2, the laptop had suddenly blanked out and almost literally died. No warning signs or the like were given before it happened. It just....died.

 

I had initially suspected a faulty charger, but what added to the weirdness of the situation was that the charger's LED illuminated when it is not connected to the laptop but then extinguished the moment it is connected. Usually, the LED would illuminate so as long as it received power, regardless if the laptop's battery was fully charged or not.

 

Short of pulling the CMOS battery, I tried to do the old "remove battery and hold power button for half a minute to a minute" to see if it had an effect. No dice. The Y410P's CMOS battery is a pain to get to, but before I do so, anyone have any idea on why exactly a laptop would just die out of the blue like so? It's just incredibly odd.

 

UPDATE: After a few more of that "remove battery and hold power button for half a minute to a minute" runs along with some finesse of manipulating the power supply, it did manage to turn back on but I had to turn it back off immediately because I heard what sounded like a "pop" or "arc" when the laptop started being fed power from the charger and shortly after, exhausted air that smelt like something had burnt up quite badly there.

The Workhorse (AMD-powered custom desktop)

CPU: AMD Ryzen 7 3700X | GPU: MSI X Trio GeForce RTX 2070S | RAM: XPG Spectrix D60G 32GB DDR4-3200 | Storage: 512GB XPG SX8200P + 2TB 7200RPM Seagate Barracuda Compute | OS: Microsoft Windows 10 Pro

 

The Portable Workstation (Apple MacBook Pro 16" 2021)

SoC: Apple M1 Max (8+2 core CPU w/ 32-core GPU) | RAM: 32GB unified LPDDR5 | Storage: 1TB PCIe Gen4 SSD | OS: macOS Monterey

 

The Communicator (Apple iPhone 13 Pro)

SoC: Apple A15 Bionic | RAM: 6GB LPDDR4X | Storage: 128GB internal w/ NVMe controller | Display: 6.1" 2532x1170 "Super Retina XDR" OLED with VRR at up to 120Hz | OS: iOS 15.1

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I think your first instinct might be correct here. I had similar behavior from a faulty charger that died on me a while back. The light would go off when plugged into the device. I think it was short circuit protection being tripped. I also smelled some ozone and heard an arc. In my case, replacing the charger did the trick.

BabyBlu (Primary): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ up to 5.3GHz, 5.0GHz all-core, delidded
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 @ 4000MHz 16-18-18-34
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X, 2070MHz core, 8000MHz mem
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB, 3x ADATASU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Display: MSI MPG341CQR 34" 3440x1440 144Hz Freesync, Dell S2417DG 24" 2560x1440 165Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ up to 5.0GHz, 4.8Ghz all-core, relidded w/ LM
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Sniper 4x8GB DDR3-2400 @ 10-12-12-24
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 w/ LM
  • Case: Corsair Vengeance C70, w/ Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 2TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Display: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: GMMK TKL(Kailh Box White)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BigBox (HTPC):

  • CPU: Ryzen 5800X3D
  • Motherboard: Gigabyte B550i Aorus Pro AX
  • RAM: Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4-3600 @ 3600MHz 14-14-14-28
  • GPU: MSI RTX 3080 Ventus 3X Plus OC, de-shrouded, LM TIM, replaced mem therm pads
  • Case: Fractal Design Node 202
  • Storage: SP A80 1TB, WD Black SN770 2TB
  • PSU: Corsair SF600 Gold w/ NF-A9x14
  • Display: Samsung QN90A 65" (QLED, 4K, 120Hz, HDR, VRR)
  • Cooling: Thermalright AXP-100 Copper w/ NF-A12x15
  • Keyboard/Mouse: Rii i4
  • Controllers: 4X Xbox One & 2X N64 (with USB)
  • Sound: Denon AVR S760H with 5.2.2 Atmos setup.
  • OS: Windows 10 Pro

Harmonic (NAS/Game/Plex/Other Server):

  • CPU: Intel Core i7 6700
  • Motherboard: ASRock FATAL1TY H270M
  • RAM: 64GB DDR4-2133
  • GPU: Intel HD Graphics 530
  • Case: Fractal Design Define 7
  • HDD: 3X Seagate Exos X16 14TB in RAID 5
  • SSD: Inland Premium 512GB NVME, Sabrent 1TB NVME
  • Optical: 4K Blu-Ray Drive
  • PSU: Corsair CX450
  • Display: None
  • Cooling: Noctua NH-U14S
  • Keyboard/Mouse: None
  • OS: Windows 10 Pro

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

6 minutes ago, HairlessMonkeyBoy said:

I think your first instinct might be correct here. I had similar behavior from a faulty charger that died on me a while back. The light would go off when plugged into the device. I think it was short circuit protection being tripped. I also smelled some ozone and heard an arc. In my case, replacing the charger did the trick.

You might be right there. However, the burnt fumes came from the laptop's exhaust, so I'm a bit anxious over whether anything inside has been damaged. 

 

I won't know for sure until I open it up 

The Workhorse (AMD-powered custom desktop)

CPU: AMD Ryzen 7 3700X | GPU: MSI X Trio GeForce RTX 2070S | RAM: XPG Spectrix D60G 32GB DDR4-3200 | Storage: 512GB XPG SX8200P + 2TB 7200RPM Seagate Barracuda Compute | OS: Microsoft Windows 10 Pro

 

The Portable Workstation (Apple MacBook Pro 16" 2021)

SoC: Apple M1 Max (8+2 core CPU w/ 32-core GPU) | RAM: 32GB unified LPDDR5 | Storage: 1TB PCIe Gen4 SSD | OS: macOS Monterey

 

The Communicator (Apple iPhone 13 Pro)

SoC: Apple A15 Bionic | RAM: 6GB LPDDR4X | Storage: 128GB internal w/ NVMe controller | Display: 6.1" 2532x1170 "Super Retina XDR" OLED with VRR at up to 120Hz | OS: iOS 15.1

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Burnt fumes coming from the exhaust of your laptop is generally considered a bad sign. Fingers crossed for you.

BabyBlu (Primary): 

  • CPU: Intel Core i9 9900K @ up to 5.3GHz, 5.0GHz all-core, delidded
  • Motherboard: Asus Maximus XI Hero
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 4x8GB DDR4-3200 @ 4000MHz 16-18-18-34
  • GPU: MSI RTX 2080 Sea Hawk EK X, 2070MHz core, 8000MHz mem
  • Case: Phanteks Evolv X
  • Storage: XPG SX8200 Pro 2TB, 3x ADATASU800 1TB (RAID 0), Samsung 970 EVO Plus 500GB
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Display: MSI MPG341CQR 34" 3440x1440 144Hz Freesync, Dell S2417DG 24" 2560x1440 165Hz Gsync
  • Cooling: Custom water loop (CPU & GPU), Radiators: 1x140mm(Back), 1x280mm(Top), 1x420mm(Front)
  • Keyboard: Corsair Strafe RGB (Cherry MX Brown)
  • Mouse: MasterMouse MM710
  • Headset: Corsair Void Pro RGB
  • OS: Windows 10 Pro

Roxanne (Wife Build):

  • CPU: Intel Core i7 4790K @ up to 5.0GHz, 4.8Ghz all-core, relidded w/ LM
  • Motherboard: Asus Z97A
  • RAM: G.Skill Sniper 4x8GB DDR3-2400 @ 10-12-12-24
  • GPU: EVGA GTX 1080 FTW2 w/ LM
  • Case: Corsair Vengeance C70, w/ Custom Side-Panel Window
  • Storage: Samsung 850 EVO 250GB, Samsung 860 EVO 1TB, Silicon Power A80 2TB NVME
  • PSU: Corsair AX760
  • Display: Samsung C27JG56 27" 2560x1440 144Hz Freesync
  • Cooling: Corsair H115i RGB
  • Keyboard: GMMK TKL(Kailh Box White)
  • Mouse: Glorious Model O-
  • Headset: SteelSeries Arctis 7
  • OS: Windows 10 Pro

BigBox (HTPC):

  • CPU: Ryzen 5800X3D
  • Motherboard: Gigabyte B550i Aorus Pro AX
  • RAM: Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4-3600 @ 3600MHz 14-14-14-28
  • GPU: MSI RTX 3080 Ventus 3X Plus OC, de-shrouded, LM TIM, replaced mem therm pads
  • Case: Fractal Design Node 202
  • Storage: SP A80 1TB, WD Black SN770 2TB
  • PSU: Corsair SF600 Gold w/ NF-A9x14
  • Display: Samsung QN90A 65" (QLED, 4K, 120Hz, HDR, VRR)
  • Cooling: Thermalright AXP-100 Copper w/ NF-A12x15
  • Keyboard/Mouse: Rii i4
  • Controllers: 4X Xbox One & 2X N64 (with USB)
  • Sound: Denon AVR S760H with 5.2.2 Atmos setup.
  • OS: Windows 10 Pro

Harmonic (NAS/Game/Plex/Other Server):

  • CPU: Intel Core i7 6700
  • Motherboard: ASRock FATAL1TY H270M
  • RAM: 64GB DDR4-2133
  • GPU: Intel HD Graphics 530
  • Case: Fractal Design Define 7
  • HDD: 3X Seagate Exos X16 14TB in RAID 5
  • SSD: Inland Premium 512GB NVME, Sabrent 1TB NVME
  • Optical: 4K Blu-Ray Drive
  • PSU: Corsair CX450
  • Display: None
  • Cooling: Noctua NH-U14S
  • Keyboard/Mouse: None
  • OS: Windows 10 Pro

NAS:

  • Synology DS216J
  • 2x8TB WD Red NAS HDDs in RAID 1. 8TB usable space
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, HairlessMonkeyBoy said:

Burnt fumes coming from the exhaust of your laptop is generally considered a bad sign. Fingers crossed for you.

Yeah, that's my worry there. It did continue to work at least for a bit but the continuous exhausting of burnt fumes plus odd sounds just made me switch it off immediately and disconnecting the battery. 

 

I'm now suspecting a short circuit in the laptop itself after reading up because I had noticed that the LED on the charger didn't completely extinguish but was struggling to properly illuminate, sometimes flickering, only disappearing when disconnected from the laptop. 

The Workhorse (AMD-powered custom desktop)

CPU: AMD Ryzen 7 3700X | GPU: MSI X Trio GeForce RTX 2070S | RAM: XPG Spectrix D60G 32GB DDR4-3200 | Storage: 512GB XPG SX8200P + 2TB 7200RPM Seagate Barracuda Compute | OS: Microsoft Windows 10 Pro

 

The Portable Workstation (Apple MacBook Pro 16" 2021)

SoC: Apple M1 Max (8+2 core CPU w/ 32-core GPU) | RAM: 32GB unified LPDDR5 | Storage: 1TB PCIe Gen4 SSD | OS: macOS Monterey

 

The Communicator (Apple iPhone 13 Pro)

SoC: Apple A15 Bionic | RAM: 6GB LPDDR4X | Storage: 128GB internal w/ NVMe controller | Display: 6.1" 2532x1170 "Super Retina XDR" OLED with VRR at up to 120Hz | OS: iOS 15.1

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×