Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Crackling sound on my SeaSonic powersupply

Broyojo
 Share

I have been recently hearing this sort of static, crackling sound coming from my psu (at least I think it is my psu). I have had a SeaSonic PRIME Ultra Titanium 850 W 80+ psu for around a year now it just started making those noises. For reference, I run a 9900k, 32gb of ram, 2080ti, 2 nvme m.2 drives, a 360mm aio, and 4 nfa-12x25 fans. This video shows it during idle conditions, it flares up especially during heavy workloads like gaming. Does anyone have any idea what might be causing this and why it has started happening after almost a year of this not happening? 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Broyojo said:

I have been recently hearing this sort of static, crackling sound coming from my psu (at least I think it is my psu). I have had a SeaSonic PRIME Ultra Titanium 850 W 80+ psu for around a year now it just started making those noises. For reference, I run a 9900k, 32gb of ram, 2080ti, 2 nvme m.2 drives, a 360mm aio, and 4 nfa-12x25 fans. This video shows it during idle conditions, it flares up especially during heavy workloads like gaming. Does anyone have any idea what might be causing this and why it has started happening after almost a year of this not happening? 

Check the cord, I've had that noise happen to me before too. Turned out the cord wasn't making a stable connection so that noise was actually the electricity barely making contact with the pins. Unplug it make sure everything is clean. If you still hear that noise try putting some pressure on the cord where it connects to the PSU and see if the noise stops. If it does stop I would suggest you replace the power cord.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

12 minutes ago, Broyojo said:

I have been recently hearing this sort of static, crackling sound coming from my psu (at least I think it is my psu). I have had a SeaSonic PRIME Ultra Titanium 850 W 80+ psu for around a year now it just started making those noises. For reference, I run a 9900k, 32gb of ram, 2080ti, 2 nvme m.2 drives, a 360mm aio, and 4 nfa-12x25 fans. This video shows it during idle conditions, it flares up especially during heavy workloads like gaming. Does anyone have any idea what might be causing this and why it has started happening after almost a year of this not happening? 

Unplug the PSU, give it time to cool down, use compressed air to blow the dust out of the PSU, the plug it back in.

 

Crackling noise shouldn't happen, but sometimes what sounds like crackling is not arc'ing but something brushing against the fan, like a small piece of plastic or paper.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Either the plug is loose, or that's just coil whine/active PFC. Nothing to worry about, though.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

ok unplugging it and pluging it back in seemed to work. If it starts crackling again I'll just buy a new cable. 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×