Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

FreeNas on Gigabit with 1.6 MB/s write speed

Go to solution Solved by MChrisp,
2 hours ago, MChrisp said:

Hi everyone,

I just set up my old PC as as freenas. I have no experience in this field, but it was straight forward, so I got it working. But my write and read speeds are terrible. 1.6 write and 12 MB/s read.

My Setup:

PC and FreeNas connected though router via Gigabit connections

A WD Black D10 GameDirve 8TB is connected via USB 3 to FreeNas. Direct Performance over USB 3.1 on my main pc is about 200 MB/s.

Freenas runs on a downlcocked i5 3rd gen on only 2 cores @1.6 Ghz with 8 GB of DDR3 1600 RAM

Drive is in a Pool type "dataset" (compression on or off does not affect anything)

 

NAS is shared through samba. Connection is there, feels very snappy. So no waiting for opening folders. But copy a File or test speed with a tool you pretty much only get exactly 1.6 MB/s every time.

 

Can anyone help? I did not find anything regarding this extremely low speed.

 

Thanks in advance.

Ok, after doing a lot of trying... The Problem was in my LAN Adapter. It was connected via USB 3, it might have been a driver issue or something.

Hi everyone,

I just set up my old PC as as freenas. I have no experience in this field, but it was straight forward, so I got it working. But my write and read speeds are terrible. 1.6 write and 12 MB/s read.

My Setup:

PC and FreeNas connected though router via Gigabit connections

A WD Black D10 GameDirve 8TB is connected via USB 3 to FreeNas. Direct Performance over USB 3.1 on my main pc is about 200 MB/s.

Freenas runs on a downlcocked i5 3rd gen on only 2 cores @1.6 Ghz with 8 GB of DDR3 1600 RAM

Drive is in a Pool type "dataset" (compression on or off does not affect anything)

 

NAS is shared through samba. Connection is there, feels very snappy. So no waiting for opening folders. But copy a File or test speed with a tool you pretty much only get exactly 1.6 MB/s every time.

 

Can anyone help? I did not find anything regarding this extremely low speed.

 

Thanks in advance.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 hours ago, MChrisp said:

Hi everyone,

I just set up my old PC as as freenas. I have no experience in this field, but it was straight forward, so I got it working. But my write and read speeds are terrible. 1.6 write and 12 MB/s read.

My Setup:

PC and FreeNas connected though router via Gigabit connections

A WD Black D10 GameDirve 8TB is connected via USB 3 to FreeNas. Direct Performance over USB 3.1 on my main pc is about 200 MB/s.

Freenas runs on a downlcocked i5 3rd gen on only 2 cores @1.6 Ghz with 8 GB of DDR3 1600 RAM

Drive is in a Pool type "dataset" (compression on or off does not affect anything)

 

NAS is shared through samba. Connection is there, feels very snappy. So no waiting for opening folders. But copy a File or test speed with a tool you pretty much only get exactly 1.6 MB/s every time.

 

Can anyone help? I did not find anything regarding this extremely low speed.

 

Thanks in advance.

Ok, after doing a lot of trying... The Problem was in my LAN Adapter. It was connected via USB 3, it might have been a driver issue or something.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×