Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

My CPU is running unreasonably low

I did a benchmark test on my PC and my CPU is running at the 0 percentile. It is a relatively new system, and my processor is the Intel i7-7700k. I have cleaned my computer in the last few months, and I have made sure to close any background processes. I have also run malware and cleaned out all the threats that came up and its still running at this low percent. I was wondering if anyone had any ideas of what was happening. 

 

Thanks for any help!

 

Here are the benchmark results:

UserBenchmarks: Game 51%, Desk 51%, Work 35%
CPU: Intel Core i7-7700K - 41.9%
GPU: Nvidia GTX 1060-6GB - 71%
SSD: WD Green 120GB (2016) - 63.1%
HDD: Toshiba DT01ACA200 2TB - 96.9%
RAM: Unknown CL16-18-18 D4-3000 2x8GB - 64.6%
MBD: MSI Z270 GAMING PLUS (MS-7A75)
 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

check the CPU frequency when running benchmarks with CPU-Z

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What temps are you getting? Some CPUs perform very poorly (As in~2.5 MHz) when there's not a cooler on it.

Fan Comparisons          F@H          PCPartPicker         Analysis of Market Trends (Coming soon? Never? Who knows!)

Designing a mITX case. Working on aluminum prototypes.

Open for intern / part-time. Good at maths, CAD and airflow stuff. Dabbled with Python.

Please fill out this form! It helps a ton! https://linustechtips.com/main/topic/841400-the-poll-to-end-all-polls-poll/

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

8 minutes ago, Jurrunio said:

check the CPU frequency when running benchmarks with CPU-Z

Are you talking about the Core Speed in CPU-Z?

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, hunt6666 said:

Are you talking about the Core Speed in CPU-Z?

yes

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

4 minutes ago, Jurrunio said:

yes

It's showing me 1200-1500 MHz

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, hunt6666 said:

It's showing me 1200-1500 MHz

that's an awful lot of throttling. I suspect thermal throttling because of high temperature. You can check that (CPU temperature) with HWinfo in sensor mode. That cooler (if it has one) is most likely borked since even dried thermal paste on stock cooler should do better.

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, hunt6666 said:

It's showing me 1200-1500 MHz

Closing almost all applications I was using, Its jumping from the high 3000's down to 800 MHz.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, Jurrunio said:

that's an awful lot of throttling. I suspect thermal throttling because of high temperature. You can check that (CPU temperature) with HWinfo in sensor mode. That cooler (if it has one) is most likely borked since even dried thermal paste on stock cooler should do better.

Closing almost all applications I was using, Its jumping from the high 3000's/low 4000's down to 800 MHz periodically.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Or use HWiNFO.  I like it better.  

 

And have you checked what your Windows power plan is?  And what Maximum Processor State is set to? 

AMD Ryzen 3900X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  |  G.SKILL TridentZ 3600CL15 2x8GB @ 3800MHz 14-16-14-14-34  |  EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black w/NZXT Kraken G12 Cooler  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3 PSU | Thermaltake Core P3 Case 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 hours ago, hunt6666 said:

Closing almost all applications I was using, Its jumping from the high 3000's/low 4000's down to 800 MHz periodically.

You're not dealing with the high temperture directly like that

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×