Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

BIOS says my cpu is -55 degrees.... what?

my bios says my cpu is -55 degrees... 

 

normally that wouldn't be a problem, but it won't allow the cpu fan to spin because of it. 

 

in Windows i can monitor it with core temp just fine so the cpu thermal sensor is fine. 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Thats normal in BOIS. Ive always had funky readings in BIOS and normal in windows. 

PSU Tier List Thread | Community Standards | Fan Control Software

Please make sure to Quote me or @ me to see your reply!

Just because I am a Moderator does not mean I am always right. Please fact check me and verify my answer. 

 

"Black Out"

Ryzen 9 5900x | Noctua NH-D15 | Asus Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | RTX 3090 Founders | Ballistix 32gb 16-18-18-36 3600mhz 

1tb Samsung 970 Evo | 2x 2tb Crucial MX500 SSD | Phanteks Enthoo Evolv ATX | Corsair HX850 PSU

 

Dedicated Streaming Rig

 Ryzen 7 3700x | Asus B450-F Strix | 16gb Gskill Flare X 3200mhz | Corsair RM550x PSU | Asus Strix GTX1070 | 250gb 860 Evo m.2

Phanteks P300A |  Elgato HD60 Pro | Avermedia Live Gamer Duo | Avermedia 4k GC573 Capture Card

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Is your name.... MR Freeze?

 

On second thought I might be too old for people to get the reference.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

15 minutes ago, Skiiwee29 said:

Thats normal in BOIS. Ive always had funky readings in BIOS and normal in windows. 

well it was fine 6 months ago... 

 

12 minutes ago, lervayy said:

Make sure there isn't a polar bear hibernating under your cooler.

 

10 minutes ago, owen_pi said:

Kingpin probably spilled LN2 inside your computer.

 

6 minutes ago, AngryBeaver said:

Is your name.... MR Freeze?

 

On second thought I might be too old for people to get the reference.

why do we even ask you people lmao.... smh.

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, AngryBeaver said:

Are you prejudice against nerds now? For real? Take your Bigotry and be gone sir!

................................................................................................................wtf

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

5 minutes ago, firelighter487 said:

................................................................................................................wtf

 

8 minutes ago, AngryBeaver said:

why do we even ask you people lmao.... smh.

 

8 minutes ago, AngryBeaver said:

you people

I am offended sir

 

Fail. Quoted you from my own post it seems.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, AngryBeaver said:

I am offended sir

i was joking... jeez. 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 minutes ago, firelighter487 said:

why do we even ask you people lmao.... smh.

idk

11 minutes ago, firelighter487 said:

ask you people lmao.... smh.

uhh

12 minutes ago, firelighter487 said:

you people lmao

erm...

12 minutes ago, firelighter487 said:

people

REEEEEE

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, AngryBeaver said:

As was I.

i was too! lmao we are just one big comedy skit!

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, iLostMyXbox21 said:

i was too! lmao we are just one big comedy skit!

 

5 minutes ago, AngryBeaver said:

As was I.

which would be funny except i'm trying to get help here

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, firelighter487 said:

 

which would be funny except i'm trying to get help here

oh yeah sowwy

 

anyways its probably just a false reading of the bios, does it spin while gaming?

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, firelighter487 said:

 

which would be funny except i'm trying to get help here

The obvious truth is your sensor is reporting and incorrect temp (obviously). If this is only happening in the bios then I wouldn't be too worried... you can always try updating the bios which might fix it.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, AngryBeaver said:

The obvious truth is your sensor is reporting and incorrect temp (obviously). If this is only happening in the bios then I wouldn't be too worried... you can always try updating the bios which might fix it.

already updated the bios, which did nothing. liek i said, usually i wouldn't be worried, but it won't let the cpu fan spin at any temperature. 

 

4 minutes ago, iLostMyXbox21 said:

anyways its probably just a false reading of the bios, does it spin while gaming?

nope. 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, firelighter487 said:

already updated the bios, which did nothing. liek i said, usually i wouldn't be worried, but it won't let the cpu fan spin at any temperature. 

 

nope. 

stupid question.... is the fan plugged in?

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, iLostMyXbox21 said:

stupid question.... is the fan plugged in?

yes it is lol, i just rebuilt my whole machine into a different case (but this problem was there before) and i made sure it's plugged in. 

also it spins before the machine posts... 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, firelighter487 said:

yes it is lol, i just rebuilt my whole machine into a different case (but this problem was there before) and i made sure it's plugged in. 

also it spins before the machine posts... 

lol i mean.. you never know there are people who are like that

 

 

check to make sure there isnt hair wrapped around it 

 

edit: not just hair anything really

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, iLostMyXbox21 said:

lol i mean.. you never know there are people who are like that

 

 

check to make sure there isnt hair wrapped around it 

 

edit: not just hair anything really

like i said if i push the power button, it spins for a second, and then it stops once it posts. 

 

also i'm able to set the fan connected to the system fan plug to work together with the cpu fan, and then that one doesn't spin either, so it's not the fan. it's the bios not letting it spin. 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, firelighter487 said:

like i said if i push the power button, it spins for a second, and then it stops once it posts. 

 

also i'm able to set the fan connected to the system fan plug to work together with the cpu fan, and then that one doesn't spin either, so it's not the fan. it's the bios not letting it spin. 

can i have your pcpp link please? so i can take a look?

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

7 minutes ago, iLostMyXbox21 said:

can i have your pcpp link please? so i can take a look?

i don't use that. my specs are in my profile though. 

She/Her

MacBook Pro 13" Early 2015 | i5 5257U | Intel Iris 6100 | 8GB Ram | 120GB SSD | macOS Monterey

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, firelighter487 said:

i don't use that. my specs are in my profile though. 

okay good enough

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

try plugging the fan into CPU header 2, 

✧・゚: *✧・゚:*  Quote for a reply  *:・゚✧*:・゚✧

 

✧・゚: *✧・゚:*   Ask for discord   *:・゚✧*:・゚✧

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×