Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

i5 8400 Turbo speed not what its supposed to be.

Ham-slam
 Share

i5 8400

1070 ti

16gb ddr4 2666

 

Hi! i5 8400 is supposed to be 2.8/3.8 GHz, for some reason, userbenchmark shows that mine is at 2.8/3.1 GHz. Ive gone to bios and turbo has always been on.

https://gyazo.com/4c872247ba0a8b54db2d674eb6a1bfda

Ive also made sure that cores arent synced or whatever so that they all run at the same speeds in bios.

 

FYI, this is the first time I've ever been in bios, but I'm 99% sure that turbo mode is on. 

My i5 8400 benches are at 70-80%, average bench is 89%, also when looking at others benchmarks, mine is the only one that says 2.8/3.1 instead of 2.8/3.8 (for i5 8400)

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

We will need your full spec list and if you can show us your CPU-z while the CPU is being stressed that's all helpful information.

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

All core is not 3.8, it's much lower. One core is 3.8. although, Intel ark lists it as 2.8/4.0 so now I'm not sure what the info here suggests.

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Skill Trident Z RGB - WD SN750 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G3 650W - dual booting Windows 10 and Linux - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - dark mode Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus thread, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

i5 8400

msi 1070 ti 8gb gaming

Hyperx 2x8gb ddr4 2666

Asus prime B360M-A

2x case coolers 

650W psu

Boot 120gb crucial m500

Storage wd green 1tb 

What other speccs do u need? 

Also whats the best way for me to stress CPU for this purpose?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

userbenchmark not accurate in displaying clock speeds, better read with other software like CPU-Z or Afterburner while stress testing.

 

1 minute ago, fasauceome said:

All core is not 3.8, it's much lower. One core is 3.8. although, Intel ark lists it as 2.8/4.0 so now I'm not sure what the info here suggests.

All core is 3.8, single core is 4

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

What is the PSU?

 

Download both CPU-z and Cinebench 15

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Just now, Jurrunio said:

All core is 3.8, single core is 4

That makes more sense

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Skill Trident Z RGB - WD SN750 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G3 650W - dual booting Windows 10 and Linux - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - dark mode Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus thread, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, fasauceome said:

That makes more sense

Here people drew it to make sense to you:

cfl_turbo_v2.png

Personal Desktop":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.

Luna, the temporary Desktop:

CPU: Intel Core i7 10700KF @ 5.0Ghz (5.1Ghz 4-core) |~| Cooling: bq! Dark Rock 4 Pro |~| MOBO: Gigabyte Z490 UD |~| RAM: 32G Kingston HyperX @ 2666Mhz CL13 |~| GPU: AMD Radeon RX 6800 (Reference) |~| PSU: Corsair HX1000 80+ Platinum |~| Windows Boot Drive: 2x 512GB (1TB total) Plextor SATA SSD (RAID0 volume) |~| Linux Boot Drive: 500GB Kingston A2000 |~| Storage: 4TB WD Black HDD |~| Case: Cooler Master Silencio S600 |~| Display 1 (leftmost): Eizo (unknown model) 1920x1080 IPS @ 60Hz|~| Display 2 (center): BenQ ZOWIE XL2540 1920x1080 TN @ 240Hz |~| Display 3 (rightmost): Wacom Cintiq Pro 24 3840x2160 IPS @ 60Hz 10-bit |~| OS: Windows 10 Pro (games / art) + Linux (distro: NixOS; programming and daily driver)
Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

But why would it show mine as 2.8/3.1 and everyone elses as 2.8/3.8?

 

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Princess Cadence said:

Here people drew it to make sense to you:

cfl_turbo_v2.png

Too bad Intel doesn't put these on ark

I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Skill Trident Z RGB - WD SN750 - Jedi Order Titan Xp - Hyper 212 Black (with RGB Riing flair) - EVGA G3 650W - dual booting Windows 10 and Linux - Black and green theme, Razer brainwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - dark mode Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus thread, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

11 minutes ago, fasauceome said:

All core is not 3.8, it's much lower. One core is 3.8. although, Intel ark lists it as 2.8/4.0 so now I'm not sure what the info here suggests.

all core is 3.8. source: cinebench all core on my 8400 rig is 3.8 ghz.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

I'm pretty sure it will boost properly on Z series motherboard. If you have friend with Z370 or Z390 motherboard you really should test that case.

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Try to check bios, so you can set the multiplier to the max. Here's mine at idle.

1.png

i7 10700k @ 5.05 Ghz

Corsair H100i pro XT 240mm

MSI z490 tomahawk

16 Gb (2 x 8 GB) Patriot Viper Steel - 4000mhz - 16-16-16-34

MSI 1070TI titanium

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Download ThrottleStop from TechPowerUp, click on the FIVR button and make sure your Turbo Ratios are set correctly.  There might be a problem with your bios.  From top to bottom you should see 40, 39, 39, 39, 38, 38.  You also need to have at least the C3 C state enabled to achieve the 40 multiplier.  

Link to comment
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×