Jump to content
Patrick Grimson

System Startup and Shutdown Issues

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have 3 machines from a lot of 24 which are experiencing some odd issues. When I shutdown the machine, whether it is from Run, CMD, Alt-F4, or start menu, the system will not do anything for a good minute. It almost appears that the button does not function at all. I should also mention that pressing the physical power button on the case does not prompt a shutdown either, despite the power options being set to do so. I can still open all programs on the machine after clicking shutdown and they will open, with the exception of Optimise Drives which takes 30 seconds - 1 minute to open, which is another odd behaviour all 3 are exhibiting. After a minute passes, the machines will start shutting down, but they will take a long time to do so, with little to no drive activity. Once the display eventually turns off, the machines will run for a while longer, again with no drive activity, before eventually powering off. I've read that this black screen issue is common among the 1803 update, but nothing about Windows refusing to shutdown. On some occasions, I have had a couple of the 3 flaky machines post (CPU Fan ramps up and down which usually immediately precedes Windows loading), but the display will not receive a signal for roughly a minute. Once the video shows, the Gigabyte BIOS logo will hang for 1-2 minutes and eventually to proceed to boot Windows normally. All of the machines have an identical image of Windows 10, as it was cloned from the same drive for each machine. All BIOS revisions are the same, and all systems are as up to date as possible as of 16/07/2018. I have tried reinstalling all drivers, swapping PSU's and SSD's with known good parts, removed GPU's and used IGPU's with no luck. I tried different SATA ports and versions (3.0 & 2.0). I have also tried disabling fast startup in Windows because I read that this is another common cause. The specs of the machines are:

 

Intel Core i5 4460

Gigabyte B85M-D3H

Antec VSK3000B Black Micro ATX Case with stock 500W PSU

8GB of generic DDR3 1600MHz Ram (2x4GB sticks)

Kingston SSDNow V300 120GB SSD

Gigabyte GTX 750 2GB

Generic USB 2.0 Internal Card Reader

 

I am lost as to why only 3 of the 24 machines are experiencing these issues. Each computer has been stress tested using Asus RealBench and the drive health checked by Crystal Disk Info. Any advice as to why these machines would be acting up is much appreciated! 

Link to post
Share on other sites

1. Try to shutdown by command:

c:\windows\System32\shutdown.exe -s -t 00 -f

and see if this will be faster. This also may shows you what process waits for terminate.

 

2. Some programs can delay shutdown (even they have options for that) so I suspect that non-Microsoft program made that delay. Disable autostartup 3rd party tools and check then.

 

3. Ok, every configuration is the same, but you made some changes. For example - change computer name can slow down boot/restart process (yes, I tested that - after computer name change you should look in registry for old  name and replace it - you can find few entries with old computer name).

 

4. V300 is crappy, infamous SSD, but I don't think it's the reason for slow down shutdown process.

 

5. UltraVNC can slow down shutdown process. Maybe other programs like this one have that problem too? I don't know if you use any, but I'm asking just in case.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
12 hours ago, homeap5 said:

1. Try to shutdown by command:


c:\windows\System32\shutdown.exe -s -t 00 -f

and see if this will be faster. This also may shows you what process waits for terminate.

 

2. Some programs can delay shutdown (even they have options for that) so I suspect that non-Microsoft program made that delay. Disable autostartup 3rd party tools and check then.

 

3. Ok, every configuration is the same, but you made some changes. For example - change computer name can slow down boot/restart process (yes, I tested that - after computer name change you should look in registry for old  name and replace it - you can find few entries with old computer name).

 

4. V300 is crappy, infamous SSD, but I don't think it's the reason for slow down shutdown process.

 

5. UltraVNC can slow down shutdown process. Maybe other programs like this one have that problem too? I don't know if you use any, but I'm asking just in case.

Thanks for the reply!

 

I will have to try your command because I only tried shutdown /f t 0. I will let you know if it works.

 

As I said before, I did disable fast startup from power options because I heard it was a common problem. I then disabled the hibernation file using the command powercfg -h off. Still not much change. However, if I Shift-Shutdown from the start menu, the system shuts down like normal. No hanging with no disk usage. From my knowledge Shift-Shutdown just bypasses the hybrid boot of Windows 10 and completes a full shutdown which is why the system uptime resets when you shutdown this way? But if I disabled the hybrid shutdown from power options and then disabled the hibernation file, why would it still be causing issues? Shouldn't it be fully disabled or am I missing something here? 

 

There was no change to the computer names on any of the machines. Still User-PC I believe. I verified the health of all drives and they all registered as healthy and operate properly when swapped into other known good machines. 

 

I will enable verbosestatus when I get the chance and see if anything holds up the shutdown process once it gets to the blue spinning orb phase. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Buy VPN

×