Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
DannyTechTips

Decaying?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

A few months ago, I built my first Gaming PC and when I saw the CPU temps, they were reading at 28-32 Celcius. Now the CPU reads around 32-44 Celcius. I'm not sure whats going on, but if you have any ideas please reply and let me know.

Link to post
Share on other sites

Mid to high 30°C is a pretty good idle temperature. Depending on where you live winter only ended about 2~3 months ago which may explain the increase.

 

Now if you start seeing it idling in the 50°C range then somethings probably wrong.


Guides & Tutorials:

How To: Access Remote Systems at Home/Work Securely from Anywhere with Pritunl

How to Format Storage Devices in Windows 10

A How-To: Drive Sharing in Windows 10

VFIO GPU Pass-though w/ Looking Glass KVM on Ubuntu 19.04

A How-To Guide: Building a Rudimentary Disk Enclosure

Three Methods to Resetting a Windows Login Password

A Beginners Guide to Debian CLI Based File Servers

A Beginners Guide to PROXMOX

 

Guide/Tutorial in Progress:

How To: Remotely Access Your Server/NAS

 

In the Queue:

How to Use Memtest86 to Diagnose RAM Errors

 

Don't see what you need? Check the Full List or *PM me, if I haven't made it I'll add it to the list.

*NOTE: I'll only add it to the list if the request is something I know I can do.

Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, DannyTechTips said:

A few months ago, I built my first Gaming PC and when I saw the CPU temps, they were reading at 28-32 Celcius. Now the CPU reads around 32-44 Celcius. I'm not sure whats going on, but if you have any ideas please reply and let me know.

Is this idle, or just whenever you felt like testing it?


Case: InWin 303 Motherboard: Asus TUF X570-Plus Processor: Ryzen R9-3900x GPU: Zotac GTX 1080 Amp! Edition Ram: 16 GB DDR4 3000 MHZ

 PSU: Corsair CX750M Storage: 1TB Intel 660p NVME SSD and a 2TB Seagate 7200RPM HDD Mouse: Logitech G600 Keyboard: Razer Blackwidow Ultimate 2014 HeadphonesSteelseries Arctis 7

 

Link to post
Share on other sites
15 hours ago, DannyTechTips said:

Idle. I just left it on.

Not what I meant...

 

Liquid in a loop tends to equalize after a while at a stable temperature. I'm asking if you    A. Did the test after having it be shutdown for awhile   or     B. Did the test after some gaming or after leaving it on for awhile

 

Both of those change the temperature drastically. It takes time for water to heat up.


Case: InWin 303 Motherboard: Asus TUF X570-Plus Processor: Ryzen R9-3900x GPU: Zotac GTX 1080 Amp! Edition Ram: 16 GB DDR4 3000 MHZ

 PSU: Corsair CX750M Storage: 1TB Intel 660p NVME SSD and a 2TB Seagate 7200RPM HDD Mouse: Logitech G600 Keyboard: Razer Blackwidow Ultimate 2014 HeadphonesSteelseries Arctis 7

 

Link to post
Share on other sites

I mean the more you use it the more likely dust is getting accumulated on the heatsink if you don't clean it, it gets to the point it'll start to decrease your temperature performance.


Workstation Rig:
CPU:  Intel Core i9 9900K @5.0ghz  |~| Cooling: beQuiet! Dark Rock 4 |~|  MOBO: Asus Z390M ROG Maximus XI GENE |~| RAM: 32gb 3333mhz CL15 G.Skill Trident Z RGB |~| GPU: nVidia TITAN V  |~| PSU: beQuiet! Dark Power Pro 11 80Plus Platinum  |~| Boot: Intel 660p 2TB NVMe |~| Storage: 2X4TB HDD 7200rpm Seagate Iron Wolf + 2X2TB SSD SanDisk Ultra |~| Case: Cooler Master Case Pro 3 |~| Display: Acer Predator X34 3440x1440p100hz |~| OS: Windows 10 Pro.
 
Personal Use Rig:
CPU: Intel Core i9 9900 @4.75ghz |~| Cooling: beQuiet! Shadow Rock Slim |~| MOBO: Gigabyte Z390M Gaming mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3400mhzCL15 Viper Steel |~| GPU: nVidia Founders Edition RTX 2080 Ti |~| PSU: beQuiet! Straight Power 11 80Plus Gold  |~|  Boot:  Intel 660p 2TB NVMe |~| Storage: 2x2TB SanDisk SSD Ultra 3D |~| Case: Cooler Master Case Pro 3 |~| Display: Viotek GN34CB 3440x1440p100hz |~| OS: Windows 10 Pro.


HTPC / "Console of the house":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.
Link to post
Share on other sites

Try replacing the thermal paste, and make sure you have good air flowing through. Also if you have dust filters on your case, make sure you clean those, cause I have carpets and dust just accumulates like layers.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×