Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Adept

My 1080GTX doesnt run more than 60Hz

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hey there Folks,

 

since i couldnt find any other Forum/Board or else to get helped with my problem i thought, why  not try it here.

 

So lately i swapped out my old Asus 670 GTX for a GB Aorus 1080 GTX (rev2.0)

What i first noticed when i finished installing the 1080 GTX, i cannot get beyond 60HZ @1080p anymore!

I was using DVI-DL Cable (now i tried with DP->DVI-DL which didnt change anything) My Monitor is the BenQ Zowie XL2411 (which ran perfectly on 144Hz with my 670GTX and DVI-DL)

Now even in the Nvidia Settings i cannot go beyond 60Hz, even trying to make a custom resolution wouldnt help!

I've tried 3 diffrent DVI-DL Cables. I've the latest Nvidia Drivers, latest Monitor drivers.. Any ideas?

And yes, this is german so dont wonder.

 

Thanks you guys 144.jpg.5aee618e13ef9951780b3c9aae9d90e3.jpg

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Adept said:

Hey there Folks,

 

since i couldnt find any other Forum/Board or else to get helped with my problem i thought, why  not try it here.

 

So lately i swapped out my old Asus 670 GTX

* GTX 670

Just now, Adept said:

for a GB Aorus 1080 GTX (rev2.0)

* GTX 1080

Just now, Adept said:

snip

Have you tried uninstalling and re-installing the latest drivers?


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Yes, i've wiped everything with DriverCleaner Pro and reinstalled the latest drivers (actually both cards use the same Driver version)

Also wiped the Monitor Drivers and reinstalled them. Also did a reset to factory settings on the Display.

 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Adept said:

Yes, i've wiped everything with DriverCleaner Pro and reinstalled the latest drivers (actually both cards use the same Driver version)

Also wiped the Monitor Drivers and reinstalled them. Also did a reset to factory settings on the Display.

 

if you want people to reply then make sure to Quote them.

 

Monitor Drivers? What do you mean Monitor Drivers?

Have you tried rolling back to an earlier driver version to see if that works?


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, AluminiumTech said:

Monitor Drivers? What do you mean Monitor Drivers?

Have you tried rolling back to an earlier driver version to see if that works?

Display drivers for the Zowie Display

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Adept said:

Yes, i've wiped everything with DriverCleaner Pro and reinstalled the latest drivers (actually both cards use the same Driver version)

Also wiped the Monitor Drivers and reinstalled them. Also did a reset to factory settings on the Display.

 

I'm not a gamer so bear with me here but when I was setting up my rig I had the same problem it was v-sync as soon as I changed that all was good


My daily driver: The Wrath of Red: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen TR4 1950x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA621P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASRock x399 Taichi / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / Samsung 512GB 970 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor x3

 

My technology Rig: The wizard: OS Windows 10 home edition / CPU Ryzen R7 1800x 3.95MHz / Corsair H110i / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / ASUS CH 6 / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / HP 10GB Single Port Mellanox Connectx-2 PCI-E 10GBe NIC / 512GB 960 pro M.2 / ASUS GeForce GTX 1080 STRIX 8GB / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor HP Monitor

 

My I don't use RigOS Windows 10 home edition / CPU Ryzen 1600x 3.85GHz / Cooler Master MasterAir MA620P Twin-Tower RGB CPU Air Cooler / PSU Thermaltake Toughpower 750watt / MSI x370 Gaming Pro Carbon / Gskill Flare X 32GB DDR4 3200Mhz / Samsung PM961 256GB M.2 PCIe Internal SSDEVGA GeForce GTX 1050 Ti SSC GAMING / Acer - H236HLbid 23.0" 1920x1080 60Hz Monitor

 

My NAS: The storage miser: OS unRAID v. 6.7.0 rc4 / CPU Intel i7 6700 / Cooler Master MasterWatt Lite 500 Watt 80 Plus / ASUS Maximus viii Hero / 32GB Gskill RipJaw DDR4 3200Mhz / HP Mellanox ConnectX-2 10 GbE PCI-e G2 Dual SFP+ Ported Ethernet HCA NIC / 9 Drives total 29TB - 1 4TB seagate parity - 7 4TB WD Red data - 1 1TB laptop drive data - and 2 240GB Sandisk SSD's cache / Headless

 

Why did I buy this server: OS unRAID v. 6.7.0 rc4 / Dell R710 enterprise server with dual xeon E5530 / 48GB ecc ddr3 / Dell H310 6Gbps SAS HBA w/ LSI 9211-8i P20 IT / 4 450GB sas drives / headless

Link to post
Share on other sites
Just now, Adept said:

Display drivers for the Zowie Display

Those are in the GPU Drivers. Normally you don't need Display Drivers as they are part of your GPU Drivers. Idk what kind of Display the Zowie display is but it shouldn't need it's own drivers separate from the GPU Drivers.


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Adept said:

Display drivers for the Zowie Display

Have you tried to check the setting for your monitor to make sure that 144Hz is selected in OSD (On Screen Display)?


CPU: i7-4790k, Cooling: NZXT X52 AIO MOBO: Asus Sabertooth Mark S "Sabranco" GPU: Asus GTX 1080 Strix Gaming RAM: 2x8GB Avexir "Sabranco Edition" DDR3 2400Mhz PSU: Corsair HX850i Storage:  Hynix 128GB SSD + SanDisk Z400s 128GB SSD + old 320GB HDD, CASE: NZXT S340 Elite White OTHER: CABLE Extensions: WHITE PCIE+BLACK 24pin+RED CPU ---- MONITOR: Asus ROG Swift PG279Q 27" WQHD 1440p IPS 4ms 144Hz (OC to 165)

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, mrbilky said:

I'm not a gamer so bear with me here but when I was setting up my rig I had the same problem it was v-sync as soon as I changed that all was good

is there any vsync setting in the Nvidia options or so?

Link to post
Share on other sites
Just now, mrbilky said:

I'm not a gamer so bear with me here but when I was setting up my rig I had the same problem it was v-sync as soon as I changed that all was good

It could be related to VSync but I'd be surprised if that's enabled by default.


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, r3loAded said:

Have you tried to check the setting for your monitor to make sure that 144Hz is selected in OSD (On Screen Display)?

 

there is no setting for the frequency in the OSD.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, AluminiumTech said:

It could be related to VSync but I'd be surprised if that's enabled by default.

Any setting for Vsync in Desktop Mode?

Link to post
Share on other sites
Just now, Adept said:

 

there is no setting for the frequency in the OSD.

Is there any setting to say DP1.1 and DP1.2?


CPU: i7-4790k, Cooling: NZXT X52 AIO MOBO: Asus Sabertooth Mark S "Sabranco" GPU: Asus GTX 1080 Strix Gaming RAM: 2x8GB Avexir "Sabranco Edition" DDR3 2400Mhz PSU: Corsair HX850i Storage:  Hynix 128GB SSD + SanDisk Z400s 128GB SSD + old 320GB HDD, CASE: NZXT S340 Elite White OTHER: CABLE Extensions: WHITE PCIE+BLACK 24pin+RED CPU ---- MONITOR: Asus ROG Swift PG279Q 27" WQHD 1440p IPS 4ms 144Hz (OC to 165)

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, r3loAded said:

Is there any setting to say DP1.1 and DP1.2?

the Monitor has DVI-I and HDMI input, it was always plugged with DVI since only HDMI 1.3+ support 120HZ (doesnt know what HDMI 2.0b supports yet)

but im using a DP(into the GC) to DVI (into the Display) currently. Bought it to try if something changes.

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Adept said:

Any setting for Vsync in Desktop Mode?

Try the Nvidia Control Panel. There might be a setting there for that.


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, AluminiumTech said:

Try the Nvidia Control Panel. There might be a setting there for that.

just did that, the option set was "let the 3D Application choose" so i set it to Off anyways but that wouldnt let me pick 120 or 144Hz tho.

Link to post
Share on other sites
Just now, Adept said:

just did that, the option set was "let the 3D Application choose" so i set it to Off anyways but that wouldnt let me pick 120 or 144Hz tho.

Are you able to plug in a DP to DP cable into your Display? That would be ideal for greater than 60Hz gaming.


How to setup MSI Afterburner OSD | How to make your AMD Radeon GPU more efficient with Radeon Chill

Xiaomi Pocophone F1 6GB RAM 128GB Storage (Mid 2019 to present)

Samaritan XL (Early 2018 - present with GPU upgrades) - AMD Ryzen 7 1700X (8C/16T) , MSI X370 Gaming Pro Carbon, Corsair 16GB DDR4-3200MHz ,  Asus ROG Strix RX Vega 56 , Corsair RM850i PSU, Corsair H100i v2 CPU Cooler, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate BarraCuda 2TB HDD (2018), Seagate BarraCuda 1TB HDD (2014), NZXT S340 Elite, Corsair ML 120 Pro, Corsair ML 140 Pro

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Adept said:

but im using a DP(into the GC) to DVI (into the Display) currently. Bought it to try if something changes.

I'm using DP cable with my PG279Q 144Hz and works perfectly.

 

Try and use a different DP on your graphics card maybe? And use a DP to DP cable directly.


CPU: i7-4790k, Cooling: NZXT X52 AIO MOBO: Asus Sabertooth Mark S "Sabranco" GPU: Asus GTX 1080 Strix Gaming RAM: 2x8GB Avexir "Sabranco Edition" DDR3 2400Mhz PSU: Corsair HX850i Storage:  Hynix 128GB SSD + SanDisk Z400s 128GB SSD + old 320GB HDD, CASE: NZXT S340 Elite White OTHER: CABLE Extensions: WHITE PCIE+BLACK 24pin+RED CPU ---- MONITOR: Asus ROG Swift PG279Q 27" WQHD 1440p IPS 4ms 144Hz (OC to 165)

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, AluminiumTech said:

Are you able to plug in a DP to DP cable into your Display? That would be ideal for greater than 60Hz gaming.

as i already wrote, the display only has HDMI and DVI, so no. But i've plugged the DP site to any exit on the GTX1080, which made no difference at all.

 

Link to post
Share on other sites

Maybe try uninstalling GPU drivers with DDU (display driver uninstaller).
I would also like some clarification on what cable you are using https://de.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

1 hour ago, Adept said:

as i already wrote, the display only has HDMI and DVI, so no. But i've plugged the DP site to any exit on the GTX1080, which made no difference at all.

 

I am little confused about what you are pluggin into what. You tried DVI-D on your monitor and on your GPU with a full DVI-D cable? Didn't work?


http://linustechtips.com/main/topic/334934-unofficial-ltt-beginners-guide/ (by Minibois) and a few things that will make our community interaction more pleasent:
1. FOLLOW your own topics                                                                                2.Try to QUOTE people so we can read through things easier
3.Use
PCPARTPICKER.COM - easy and most importantly approved here        4.Mark your topics SOLVED if they are                                
Don't change a running system

Link to post
Share on other sites

Pretty sure the only thing I tinkered with were the Graphics drivers for my strix 1080Ti, even my PG279Q was plug and ready to go with a bit of tweaking on Nvidia Control Panel for the high Hz. and i'm on version 384.94.

 

can you be a bit more specific ,


CPU: Intel Core i7-7700K | Motherboard: ASUS ROG STRIX Z270H | Graphics Card: ASUS ROG STRIX GTX 1080 Ti OCEdition | RAM: 16GB G.Skill Ripjaws V 3000MHz |Storage: 1 x Samsung 830 EVO Series 250GB | 1 x Samsung 960 PRO Series 512GB | 1 x Western Digital Blue 1TB | 1 x Western Digital Blue 4TB | PSU: Corsair RM750x 750W 80+ Gold Power Supply | Case: Cooler Master MasterCase 5 Pro |

Cooling: Corsair H100i v2 // 4x Corsair ML140 RED Fans // 2x Corsair ML120 RED Fans 
---

Monitor: ASUS ROG Swift PG279Q 1440p 165Hz IPS G-Sync | Keyboard: Corsair K70 LUX Red LED, Cherry MX Brown Switches | Mouse: Corsair Glaive RGB | Speakers: Logitech Z623 THX Certified Speakers

Link to post
Share on other sites

Maybe a shot in the dark (idk Nvidia Control panel) but right click Desktop, go to Display Settings, down to Display Adapter Properties. Check in both the List All Modes button and also the Monitor tab for your resolution and supported refresh rate

 

Edit: disregard...you've already done that I see

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
6 hours ago, xsimplyjosh said:

Pretty sure the only thing I tinkered with were the Graphics drivers for my strix 1080Ti, even my PG279Q was plug and ready to go with a bit of tweaking on Nvidia Control Panel for the high Hz. and i'm on version 384.94.

 

can you be a bit more specific ,

well whatever i try it didnt work out for me, even swapping the nvidia drivers (and yes i used DDU)

6 hours ago, GER_T4IGA said:

Maybe try uninstalling GPU drivers with DDU (display driver uninstaller).
I would also like some clarification on what cable you are using https://de.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

I am little confused about what you are pluggin into what. You tried DVI-D on your monitor and on your GPU with a full DVI-D cable? Didn't work?

I wiped all drivers multiple times, tried several DVI-DL(DUAL LINK!!!) cables (yes im aware of all the cable types! Single Link, Dual Link, Analog, Digital !!!!)

For now i tried with an Displayport to DVI-DL cable (dp on the GPU side, DVI-DL on the Display side) and i tried every DP port on my GPU

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×