Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
infered5

Ryzen 7 1700 instability and slow POST

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I just assembled a Ryzen system and the POST and boot time is incredibly slow. More often than not, a CMOS reset is necessary to get to Windows. Once it's at the desktop it's incredibly fast.

 

I know for a fact that the BIOS version is out of date.

 

Obligatory specs:

  • AMD Ryzen 7 1700
  • MSI X370 SLI PLUS
  • R9 270 (lol)
  • 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 (underclocked at 2133 since it's unstable past that)
  • EVGA 500B

The BIOS version is E7A33AMS.300, build date 03/09/2017 (9th of March, 2017 for our international friends). Is a BIOS update all I really need to get it more stable? I can't use Game Boost or overclock my RAM past 2133 "optimised defaults" or it won't POST.

 

Thanks!

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, infered5 said:

Is a BIOS update all I really need to get it more stable?

It'll help.


CPU: Ryzen 5 1600  Board: ASRock AB350 Pro4  Ram: G.Skill Ripjaws V Series 16GB (2x8) DDR4-3000  Case: Fractal Design Define S

GPU: EVGA GeForce GTX 1070 SC GAMING ACX 3.0  SSD: Samsung 850 Pro Series 256GB  HDD: Seagate Barracuda 3TB 3.5" 7200RPM

PSU: SeaSonic FOCUS Plus Platinum 750W  Cooler: Noctua NH-U12S SE-AM4  Monitor: Acer GN246HL 24.0" 1920x1080 144Hz

Current Overclock: CPU at 3.8GHz at 1.35v  Temps: 30c idle / 61c load / 22c ambient  My PCPartPicker Build

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×