Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Guest

Steam downloads significantly slow?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

My steam downloads are significantly slower than they should be. Not even two weeks ago (last time I paid attention, at least) I was getting around 30MB/s+ from steam. I'm connected via ethernet. I've tried changing my steam download server to like a dozen different ones in america and overseas with no change whatsoever. I've tried restarting my router. Nothing else connected to the network is downloading/using much bandwidth if any. I re-installed windows a couple of days ago (which is why I'm re-downloading a lot of games for my library) on this laptop, but the problem was there before as well. Any suggestions or ideas? 

connection.png

Link to post
Share on other sites

Ive seen steam downloads crap out some times.

I have gigabit internet, and steam almost never goes over 45 MB/s. sometimes it drops down to like 5-15. See if its still doing this in a few hours.


When in doubt, re-format.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, pwn_intended said:

Ive seen steam downloads crap out some times.

I have gigabit internet, and steam almost never goes over 45 MB/s. sometimes it drops down to like 5-15. See if its still doing this in a few hours.

It's been like this consistently for about a week... almost exactly 6.5MB/s peak speed. T_T

Link to post
Share on other sites

6.2MBps = ~51Mbps which is what you're speedtest shows you're getting and if that's what you're paying for then that's all you'll get.

There is a difference between MB and Mb. 8Mbps = 1MBps

 

Edit: If you want it to display in bits then in the Downloads section check the box that says "Display download rates in bits per second"


Current Network Layout:

Current Build Log:

Prior Build Log:

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, Lurick said:

6.2MBps = ~51Mbps which is what you're speedtest shows you're getting and if that's what you're paying for then that's all you'll get.

There is a difference between MB and Mb. 8Mbps = 1MBps

That's odd... I mean, it makes sense, but why was I getting 30+ MB/s a few weeks ago? I didn't bother to do a speedtest at the time to see what I was getting from my ISP. Maybe I should contact my ISP and see if they're throttling my connection. 

Link to post
Share on other sites

Am I the only one not seeing an issue?

 

How is Steam crapping out when you speeds are nearly the same?


Cor Caeruleus Reborn v6

Spoiler

CPU: Intel - Core i7-8700K

CPU Cooler: be quiet! - PURE ROCK 
Thermal Compound: Arctic Silver - 5 High-Density Polysynthetic Silver 3.5g Thermal Paste 
Motherboard: ASRock Z370 Extreme4
Memory: G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200/14
Storage: Samsung - 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive 
Storage: Samsung - 960 EVO 500GB M.2-2280 Solid State Drive
Storage: Western Digital - Blue 2TB 3.5" 5400RPM Internal Hard Drive
Storage: Western Digital - BLACK SERIES 3TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive
Video Card: EVGA - 970 SSC ACX (1080 is in RMA)
Case: Fractal Design - Define R5 w/Window (Black) ATX Mid Tower Case
Power Supply: EVGA - SuperNOVA P2 750W with CableMod blue/black Pro Series
Optical Drive: LG - WH16NS40 Blu-Ray/DVD/CD Writer 
Operating System: Microsoft - Windows 10 Pro OEM 64-bit and Linux Mint Serena
Keyboard: Logitech - G910 Orion Spectrum RGB Wired Gaming Keyboard
Mouse: Logitech - G502 Wired Optical Mouse
Headphones: Logitech - G430 7.1 Channel  Headset
Speakers: Logitech - Z506 155W 5.1ch Speakers

 

Link to post
Share on other sites
Just now, R176 said:

That's odd... I mean, it makes sense, but why was I getting 30+ MB/s a few weeks ago? I didn't bother to do a speedtest at the time to see what I was getting from my ISP. Maybe I should contact my ISP and see if they're throttling my connection. 

See my Edit. The settings for Steam probably got reset and went from bits to bytes.


Current Network Layout:

Current Build Log:

Prior Build Log:

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, ARikozuM said:

Am I the only one not seeing an issue?

 

How is Steam crapping out when you speeds are nearly the same?

 

1 minute ago, Lurick said:

See my Edit. The settings for Steam probably got reset and went from bits to bytes.

My bad, I was aware of the difference, just didn't consider it, so I suppose the problem has now gone from "why is steam slower?" to "why is my internet slower?"

I dug up an older speedtest screenshot, this is what I used to be getting. 

Speedtest.png

Link to post
Share on other sites
Just now, R176 said:

 

My bad, I was aware of the difference, just didn't consider it, so I suppose the problem has now gone from "why is steam slower?" to "why is my internet slower?"

I dug up an older speedtest screenshot, this is what I used to be getting. 

Speedtest.png

 

Hmmm, so your internet might be to blame here. What kind of service is it? DLS, Cable, etc? It's possible the line was damaged somehow.


Current Network Layout:

Current Build Log:

Prior Build Log:

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Lurick said:

 

Hmmm, so your internet might be to blame here. What kind of service is it? DLS, Cable, etc? It's possible the line was damaged somehow.

Cable, I'm in an apartment building. 

Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, R176 said:

My steam downloads are significantly slower than they should be. Not even two weeks ago (last time I paid attention, at least) I was getting around 30MB/s+ from steam. I'm connected via ethernet. I've tried changing my steam download server to like a dozen different ones in america and overseas with no change whatsoever. I've tried restarting my router. Nothing else connected to the network is downloading/using much bandwidth if any. I re-installed windows a couple of days ago (which is why I'm re-downloading a lot of games for my library) on this laptop, but the problem was there before as well. Any suggestions or ideas? 

connection.png

Do you live in Edmonton like me? we can hang sometime lol jk, But might wanna call Telus or Shaw to fix it.


Post Cursed Images HERE

View my Hard Drive Tier and Review list here

 

Specs:
Core i5 8400

Corsair Vengeance 2x8GB 2400MHz

Gigabyte AORUS Gaming Ultra Z370

NVIDIA GTX 1060 6GB

Samsung 850 EVO 256GB Solid State Drive

Seagate FireCuda 2TB Hybrid

EVGA SuperNOVA G3 550W PSU

Phanteks P300 Tempered Glass Case

CoolerMaster Lite L RGB

Corsair Glaive RGB

ACER Predator XB1 4K Monitor from LMG

NZXT Hue+ 3 Pack 120AER RGB Fans

 

Server:

Intel Xeon E5645 @ 2.4GHz (2 CPUs)

Nvidia Geforce 210

16GB DDR3 ECC Memory

1 2TB WD RED NAS Drive

2x 128GB SSD's

6x 1TB WD Enterprise Drives

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, R176 said:

Cable, I'm in an apartment building. 

Hmmm, it's very possible a line was damaged, maybe the ISP was doing some upgrades or building maintenance happened and something got knocked in the process. I would call up your ISP and see if they can detect any issues on there side.


Current Network Layout:

Current Build Log:

Prior Build Log:

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, Dawson Wehage said:

Do you live in Edmonton like me? we can hang sometime lol jk, But might wanna call Telus or Shaw to fix it.

I do live in Edmonton hahah. I suppose my option here is now to just call up Telus. This entire thread could've been avoided if I'd realized that steam was showing MB/s vs Mbps

 

@Lurick

 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, R176 said:

I do live in Edmonton hahah. I suppose my option here is now to just call up Telus. This entire thread could've been avoided if I'd realized that steam was showing MB/s vs Mbps

 

@Lurick

 

Yeah this happens sometimes, just call Telus and they should repair it. It happens to me sometimes. Also you can try resetting the router.


Post Cursed Images HERE

View my Hard Drive Tier and Review list here

 

Specs:
Core i5 8400

Corsair Vengeance 2x8GB 2400MHz

Gigabyte AORUS Gaming Ultra Z370

NVIDIA GTX 1060 6GB

Samsung 850 EVO 256GB Solid State Drive

Seagate FireCuda 2TB Hybrid

EVGA SuperNOVA G3 550W PSU

Phanteks P300 Tempered Glass Case

CoolerMaster Lite L RGB

Corsair Glaive RGB

ACER Predator XB1 4K Monitor from LMG

NZXT Hue+ 3 Pack 120AER RGB Fans

 

Server:

Intel Xeon E5645 @ 2.4GHz (2 CPUs)

Nvidia Geforce 210

16GB DDR3 ECC Memory

1 2TB WD RED NAS Drive

2x 128GB SSD's

6x 1TB WD Enterprise Drives

Link to post
Share on other sites

If its something else then Telus will send a technician to your location.


Post Cursed Images HERE

View my Hard Drive Tier and Review list here

 

Specs:
Core i5 8400

Corsair Vengeance 2x8GB 2400MHz

Gigabyte AORUS Gaming Ultra Z370

NVIDIA GTX 1060 6GB

Samsung 850 EVO 256GB Solid State Drive

Seagate FireCuda 2TB Hybrid

EVGA SuperNOVA G3 550W PSU

Phanteks P300 Tempered Glass Case

CoolerMaster Lite L RGB

Corsair Glaive RGB

ACER Predator XB1 4K Monitor from LMG

NZXT Hue+ 3 Pack 120AER RGB Fans

 

Server:

Intel Xeon E5645 @ 2.4GHz (2 CPUs)

Nvidia Geforce 210

16GB DDR3 ECC Memory

1 2TB WD RED NAS Drive

2x 128GB SSD's

6x 1TB WD Enterprise Drives

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, R176 said:

I do live in Edmonton hahah. I suppose my option here is now to just call up Telus. This entire thread could've been avoided if I'd realized that steam was showing MB/s vs Mbps

 

@Lurick

 

It happens, lol. Always tough to recognize something that you've been seeing one way and suddenly it changes without knowing it.


Current Network Layout:

Current Build Log:

Prior Build Log:

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Lurick said:

It happens, lol. Always tough to recognize something that you've been seeing one way and suddenly it changes without knowing it.

oh wait lol


Post Cursed Images HERE

View my Hard Drive Tier and Review list here

 

Specs:
Core i5 8400

Corsair Vengeance 2x8GB 2400MHz

Gigabyte AORUS Gaming Ultra Z370

NVIDIA GTX 1060 6GB

Samsung 850 EVO 256GB Solid State Drive

Seagate FireCuda 2TB Hybrid

EVGA SuperNOVA G3 550W PSU

Phanteks P300 Tempered Glass Case

CoolerMaster Lite L RGB

Corsair Glaive RGB

ACER Predator XB1 4K Monitor from LMG

NZXT Hue+ 3 Pack 120AER RGB Fans

 

Server:

Intel Xeon E5645 @ 2.4GHz (2 CPUs)

Nvidia Geforce 210

16GB DDR3 ECC Memory

1 2TB WD RED NAS Drive

2x 128GB SSD's

6x 1TB WD Enterprise Drives

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, Lurick said:

It happens, lol. Always tough to recognize something that you've been seeing one way and suddenly it changes without knowing it.

 

3 minutes ago, Dawson Wehage said:

oh wait lol

It's cool, I'm also the kind of person who will pull a hoodie over my head with my glasses still on and smash them into the bridge of my nose. 

Although, I didn't just do that about 30 seconds ago. >.>

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  


×