Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
BalloonZaptor

780 Ti Having FPS Issues on GTA V

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

As the title says I'm having some fps issues with my 780 Ti on GTA V. I've seen people who have been able to run all on max with a 970 + i5 so theoretically I should be able to get a similar experience considering the 780 Ti is a stronger(?) card than the 970. I have a feeling that it may be my CPU holding me back but that may just be my imagination. I'll try and include as much helpful information below as I can:

  • GPU has stock cooler
  • +137MHz on Core Clock
  • +150MHz on Memory Clock
  • Max Fan speed + Overvolted through EVGA Precision
  • Never goes above 80% Gpu usage when ingame
  • Monitor Overclocked to 66Hz
  • Drops to 40 FPS while driving and in other areas. Also fluctuates around 50 normally but does have areas where it will stick to 66 for a while. I never notice it going below 40 though.
  • CPU has default overclock to 3.7GHz currently
  • Game is on my HDD
  • If upgrades are needed I've got about ~£200 to spend
  • Normal RAM is freed up I have about 80% total usage when playing
  • GPU Never heats up to a bottleneck point
  • CPU stays at a good temp ~60 Degress Celsius 
  • Power usage is normally at 60-70%
  • Windows 8.1
  • Specs should be below but may be slightly outdated for what I am actually using.
  • This has been when playing GTA Online, I haven't tested single player as of yet.

 

Settings:

  • Ambient Occlusion: High
  • Anisotropic filtering: x16
  • Dx 11
  • Windowed Borderless
  • Distance Scaling: 100%
  • FXAA: On
  • Grass Quality: High
  • Population Density: 100%
  • Population Variety: 100%
  • Post FX: Normal
  • Reflection MSAA: off
  • Reflection Quality: Very High
  • Resolution: 1080p
  • Shader Quality: Very High
  • Soft Shadows: Softer
  • Tesselation: High
  • Texture Quality: Very High
  • Water Quality: High
  • VSync: On -Same On or Off
  • MSAA: 2x

- Should be all

 

Don't kill me if I forgot something crucial


PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

I had to turn population density and diversity down to the lowest setting to make it stop maxing out my cpu


Intel Core i7 9700k - EVGA FTW GTX 970

Link to post
Share on other sites

I'm running into areas where I get ~25 on a 980 and 4790K....

 

May be a CPU Bottleneck.


Just remember: Random people on the internet ALWAYS know more than professionals, when someone's lying, AND can predict the future.

i7 9700K (5.2Ghz @1.2V); MSI Z390 Gaming Edge AC; Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3200 CAS 16; H100i RGB Platinum; Samsung 970 Evo 1TB; Samsung 850 Evo 500GB; WD Black 3 TB; Phanteks 350x; Corsair RM19750w.

 

Laptop: Dell XPS 15 4K 9750H GTX 1650 16GB Ram 256GB SSD

Spoiler

sex hahaha

Link to post
Share on other sites

As the title says I'm having some fps issues with my 780 Ti on GTA V. I've seen people who have been able to run all on max with a 970 + i5 so theoretically I should be able to get a similar experience considering the 780 Ti is a stronger(?) card than the 970. I have a feeling that it may be my CPU holding me back but that may just be my imagination. I'll try and include as much helpful information below as I can:

  • GPU has stock cooler
  • +137MHz on Core Clock
  • +150MHz on Memory Clock
  • Max Fan speed + Overvolted through EVGA Precision
  • Never goes above 80% Gpu usage when ingame
  • Monitor Overclocked to 66Hz
  • Drops to 40 FPS while driving and in other areas. Also fluctuates around 50 normally but does have areas where it will stick to 66 for a while. I never notice it going below 40 though.
  • CPU has default overclock to 3.7GHz currently
  • Game is on my HDD
  • If upgrades are needed I've got about ~£200 to spend
  • Normal RAM is freed up I have about 80% total usage when playing
  • GPU Never heats up to a bottleneck point
  • CPU stays at a good temp ~60 Degress Celsius 
  • Power usage is normally at 60-70%
  • Windows 8.1
  • Specs should be below but may be slightly outdated for what I am actually using.
  • This has been when playing GTA Online, I haven't tested single player as of yet.

 

Settings:

  • Ambient Occlusion: High
  • Anisotropic filtering: x16
  • Dx 11
  • Windowed Borderless
  • Distance Scaling: 100%
  • FXAA: On
  • Grass Quality: High
  • Population Density: 100%
  • Population Variety: 100%
  • Post FX: Normal
  • Reflection MSAA: off
  • Reflection Quality: Very High
  • Resolution: 1080p
  • Shader Quality: Very High
  • Soft Shadows: Softer
  • Tesselation: High
  • Texture Quality: Very High
  • Water Quality: High
  • VSync: On -Same On or Off

- Should be all

 

Don't kill me if I forgot something crucial

Could definitely be your cpu. I have a 780ti as well and with settings like that, actually a little higher, 2xmsaa my game never drops below 60fps. It will if I enable high resolution shadows though. But even then only sometimes. And 2xmsaa has a big hit in this game for some reason.


Ryzen 3700x -Evga RTX 2080 Super- Msi x570 Gaming Edge - G.Skill Ripjaws 3600Mhz RAM - EVGA SuperNova G3 750W -500gb 970 Evo - 250Gb Samsung 850 Evo - 250Gb Samsung 840 Evo  - 4Tb WD Blue- NZXT h500 - ROG Swift PG348Q

Link to post
Share on other sites

I'm running into areas where I get ~25 on a 980 and 4790K....

Wow that's crazy not even at 2560x1080 I get that low, maybe high 40's...


Ryzen 3700x -Evga RTX 2080 Super- Msi x570 Gaming Edge - G.Skill Ripjaws 3600Mhz RAM - EVGA SuperNova G3 750W -500gb 970 Evo - 250Gb Samsung 850 Evo - 250Gb Samsung 840 Evo  - 4Tb WD Blue- NZXT h500 - ROG Swift PG348Q

Link to post
Share on other sites

Wow that's crazy not even at 2560x1080 I get that low, maybe high 40's...

I know... It was oddly enough in the middle of fucking no where in online xD In the middle of Los Santos I was getting a constant 50~...


Just remember: Random people on the internet ALWAYS know more than professionals, when someone's lying, AND can predict the future.

i7 9700K (5.2Ghz @1.2V); MSI Z390 Gaming Edge AC; Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3200 CAS 16; H100i RGB Platinum; Samsung 970 Evo 1TB; Samsung 850 Evo 500GB; WD Black 3 TB; Phanteks 350x; Corsair RM19750w.

 

Laptop: Dell XPS 15 4K 9750H GTX 1650 16GB Ram 256GB SSD

Spoiler

sex hahaha

Link to post
Share on other sites

I know... It was oddly enough in the middle of fucking no where in online xD In the middle of Los Santos I was getting a constant 50~...

4xmsaa? 


Ryzen 3700x -Evga RTX 2080 Super- Msi x570 Gaming Edge - G.Skill Ripjaws 3600Mhz RAM - EVGA SuperNova G3 750W -500gb 970 Evo - 250Gb Samsung 850 Evo - 250Gb Samsung 840 Evo  - 4Tb WD Blue- NZXT h500 - ROG Swift PG348Q

Link to post
Share on other sites

4xmsaa? 

Think it was 8x w/ MSAA and TXAA... Probably setting too high expectations.


Just remember: Random people on the internet ALWAYS know more than professionals, when someone's lying, AND can predict the future.

i7 9700K (5.2Ghz @1.2V); MSI Z390 Gaming Edge AC; Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3200 CAS 16; H100i RGB Platinum; Samsung 970 Evo 1TB; Samsung 850 Evo 500GB; WD Black 3 TB; Phanteks 350x; Corsair RM19750w.

 

Laptop: Dell XPS 15 4K 9750H GTX 1650 16GB Ram 256GB SSD

Spoiler

sex hahaha

Link to post
Share on other sites

Think it was 8x w/ MSAA and TXAA... Probably setting too high expectations.

Msaa in gta5 and max payne totally murders performance. That's why I don't go anywhere above 2 in this game. Got keep dat perfect 60fps.


Ryzen 3700x -Evga RTX 2080 Super- Msi x570 Gaming Edge - G.Skill Ripjaws 3600Mhz RAM - EVGA SuperNova G3 750W -500gb 970 Evo - 250Gb Samsung 850 Evo - 250Gb Samsung 840 Evo  - 4Tb WD Blue- NZXT h500 - ROG Swift PG348Q

Link to post
Share on other sites

As the title says I'm having some fps issues with my 780 Ti on GTA V. I've seen people who have been able to run all on max with a 970 + i5 so theoretically I should be able to get a similar experience considering the 780 Ti is a stronger(?) card than the 970. I have a feeling that it may be my CPU holding me back but that may just be my imagination. I'll try and include as much helpful information below as I can:

  • GPU has stock cooler
  • +137MHz on Core Clock
  • +150MHz on Memory Clock
  • Max Fan speed + Overvolted through EVGA Precision
  • Never goes above 80% Gpu usage when ingame
  • Monitor Overclocked to 66Hz
  • Drops to 40 FPS while driving and in other areas. Also fluctuates around 50 normally but does have areas where it will stick to 66 for a while. I never notice it going below 40 though.
  • CPU has default overclock to 3.7GHz currently
  • Game is on my HDD
  • If upgrades are needed I've got about ~£200 to spend
  • Normal RAM is freed up I have about 80% total usage when playing
  • GPU Never heats up to a bottleneck point
  • CPU stays at a good temp ~60 Degress Celsius 
  • Power usage is normally at 60-70%
  • Windows 8.1
  • Specs should be below but may be slightly outdated for what I am actually using.
  • This has been when playing GTA Online, I haven't tested single player as of yet.

 

Settings:

  • Ambient Occlusion: High
  • Anisotropic filtering: x16
  • Dx 11
  • Windowed Borderless
  • Distance Scaling: 100%
  • FXAA: On
  • Grass Quality: High
  • Population Density: 100%
  • Population Variety: 100%
  • Post FX: Normal
  • Reflection MSAA: off
  • Reflection Quality: Very High
  • Resolution: 1080p
  • Shader Quality: Very High
  • Soft Shadows: Softer
  • Tesselation: High
  • Texture Quality: Very High
  • Water Quality: High
  • VSync: On -Same On or Off
  • MSAA: 2x

- Should be all

 

Don't kill me if I forgot something crucial

I dotn think its ur CPU, i made a friend a PC with an fx 4300 and a r9 280 (Budget issues so dont shout at me for the crap cpu :P) and hes getting 30 to 50 fps on high


CPU-i5 4690k 4.4ghz @ 1.190V, MOBO-MSI z97 gaming 3, Cooler-hyper 212 evo, GPU- r9 290x asus directcuII (-37Mv), Storage-120gb v300(switching soon), 1tb caviar blue, CASE-Red/black h440, PSU-Antec TPC 650.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I dotn think its ur CPU, i made a friend a PC with an fx 4300 and a r9 280 (Budget issues so dont shout at me for the crap cpu [emoji14]) and hes getting 30 to 50 fps on high

It does seem to be the main difference between me and the people with similar GPU's. Now that I remember my CPU usage is about 58% on GTA so with it running in 4 Cores(?) would that mean that it is maxing out the CPU it has been given.

PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

It does seem to be the main difference between me and the people with similar GPU's. Now that I remember my CPU usage is about 58% on GTA so with it running in 4 Cores(?) would that mean that it is maxing out the CPU it has been given.

It hits around 80% on 4 cores, nevr maxes at 100 with FXAA on


CPU-i5 4690k 4.4ghz @ 1.190V, MOBO-MSI z97 gaming 3, Cooler-hyper 212 evo, GPU- r9 290x asus directcuII (-37Mv), Storage-120gb v300(switching soon), 1tb caviar blue, CASE-Red/black h440, PSU-Antec TPC 650.

Link to post
Share on other sites

A lot of 970s are having problems too, me included.

 

The games launcher stays in the background and can rape FPS/Frame times more than neccesary (that's if the launcher is pointless).

 

Pretty much all you can do is wait for driver and/or performance updates like I have to..

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

It hits around 80% on 4 cores, nevr maxes at 100 with FXAA on

There is a definite correlation with FPS Drops and higher CPU Usage when I am playing. Currently i'm trying some overclocking which seems to be helping it stay above 50 FPS.


PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

As the title says I'm having some fps issues with my 780 Ti on GTA V. I've seen people who have been able to run all on max with a 970 + i5 so theoretically I should be able to get a similar experience considering the 780 Ti is a stronger(?) card than the 970. I have a feeling that it may be my CPU holding me back but that may just be my imagination. I'll try and include as much helpful information below as I can:

  • GPU has stock cooler
  • +137MHz on Core Clock
  • +150MHz on Memory Clock
  • Max Fan speed + Overvolted through EVGA Precision
  • Never goes above 80% Gpu usage when ingame
  • Monitor Overclocked to 66Hz
  • Drops to 40 FPS while driving and in other areas. Also fluctuates around 50 normally but does have areas where it will stick to 66 for a while. I never notice it going below 40 though.
  • CPU has default overclock to 3.7GHz currently
  • Game is on my HDD
  • If upgrades are needed I've got about ~£200 to spend
  • Normal RAM is freed up I have about 80% total usage when playing
  • GPU Never heats up to a bottleneck point
  • CPU stays at a good temp ~60 Degress Celsius 
  • Power usage is normally at 60-70%
  • Windows 8.1
  • Specs should be below but may be slightly outdated for what I am actually using.
  • This has been when playing GTA Online, I haven't tested single player as of yet.

 

Settings:

  • Ambient Occlusion: High
  • Anisotropic filtering: x16
  • Dx 11
  • Windowed Borderless
  • Distance Scaling: 100%
  • FXAA: On
  • Grass Quality: High
  • Population Density: 100%
  • Population Variety: 100%
  • Post FX: Normal
  • Reflection MSAA: off
  • Reflection Quality: Very High
  • Resolution: 1080p
  • Shader Quality: Very High
  • Soft Shadows: Softer
  • Tesselation: High
  • Texture Quality: Very High
  • Water Quality: High
  • VSync: On -Same On or Off
  • MSAA: 2x

- Should be all

 

Don't kill me if I forgot something crucial

Try turning Tesselation off completely or to normal , for some reason turning it off for me DOUBLED my FPS


My Pc Specs

CPU : AMD FX-8350 @stock w/Noctua NH D-14   Mobo: Asus M5A99FX    Ram : 16gb Corsair XMS3 @1600mhz    GPU : Gigabyte GTX970 Windforce OC 4GB @1429mhz   SSD: Sandisk X110 256gb    Case: Be Quiet Silent Base 800 Windowed  PSU: EVGA 850w g2  Peripherals : Corsair K70 w/Red Switches , Logitech G502 , Samsung SyncMaster S22B300 (1920x1080) , Ttesports Shock one headset , Phone : HTC one A9

Link to post
Share on other sites

Make sure your durable or reduce the "advanced graphics settings"

I hear those settings are meant for very high end rigs and kill performance.


Intel i7 6700k @ 4.8ghz, NZXT Kraken X61, ASUS Z170 Maximus VIII Hero, (2x8GB) Kingston DDR4 2400, 2x Sapphire Nitro Fury OC+, Thermaltake 1050W

All in a Semi Truck!:

http://linustechtips.com/main/topic/519811-semi-truck-gaming-pc/#entry6905347

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I done some changes that I found people mentioning that would fix the issues. Most are gone now mostly stay above 60. Had to change Shadows to High and modify some stuff in the Nvidia Control panel. I did get a nice overclock on my stuff in the process though ;)


PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

By the way, your CPU is the bottleneck here. I have the same GPU, but I'm running a i7 5930K and I can turn the settings up a bit higher than what your reporting, when I tested GTA V at 1080p.


Case: Fractal Define R6 USB-C Tempered Glass CPU: i7 5930K @ 4.0GHz Motherboard: EVGA X99 Classified RAM: 48GB DDR4 2666MHz G.Skill GPU: MSi GTX 980 Ti Lightning Edition PSU: Corsair HX1000i 80+ Platinum Drives: 500GB SSD (2x), 960GB SSD, 120GB SSD, 2TB (2x) HDD, 4TB HDD, & 500GB HDD Displays: Acer Predator 27" XB271HU 165Hz G-Sync (1440p) & 2x Dell P2715Q 27" (2160p) 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

By the way, your CPU is the bottleneck here. I have the same GPU, but I'm running a i7 5930K and I can turn the settings up a bit higher than what your reporting, when I tested GTA V at 1080p.

Remember, I am using a stock cooler on mine. So my Overclock is not going to get up as high as yours. I can probably boost some more of my settings up but I don't want to touch them since what I have currently is perfect. Game looks awesome and I'm getting a decent stable fps.


PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

AMD FX-8320 - this is the problem dude, possibly your motherboard too but deffo your fx-8320. Banish and use your spare cash for: 

Intel Core i5 4690K 4th Generation Haswell Quad Core Desktop Processor

 

I have a Ti (running overclocked to 1291MHz on the core and 1851 on the memory) I have a 4770k running at stock 3.5gb. I have everything up at Very High settings including grass, fxaa on with 2 x msaa and 8 x msaa on shadows, running sharp shadows, nothing in advanced is touched. I am getting about 85fps in the city and 60-70fps in the countryside and desert.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

AMD FX-8320 - this is the problem dude, possibly your motherboard too but deffo your fx-8320. Banish and use your spare cash for: 

Intel Core i5 4690K 4th Generation Haswell Quad Core Desktop Processor

 

I have a Ti (running overclocked to 1291MHz on the core and 1851 on the memory) I have a 4770k running at stock 3.5gb. I have everything up at Very High settings including grass, fxaa on with 2 x msaa and 8 x msaa on shadows, running sharp shadows, nothing in advanced is touched. I am getting about 85fps in the city and 60-70fps in the countryside and desert.

I've been able to scrape a bit more money together, do you have a solid recommendation for an i7 such as an 4790K and a solid motherboard for about ~£340 all together maybe with a CPU cooler aswell.


PC Specs: - *NZXT Phantom 410 Black/Orange* - *AMD FX-8320 3.5GHz* - *CM Hyper 212 EVO* - *Gigabyte 990FXA-UD3* - *Corsair Vengeance 8gb 1600mHz* - *Gigabyte 780 Ti* - *Seagate Barracuda 500gb 7200rpm HDD* - *ModXStream PRO 600W PSU* -

Monitors: 2x BenQ GL2450 and 1x Some 22" 1080P Tv

Link to post
Share on other sites

y"


timeout 30Try This for a fix 


 

1)Delete your nvidia drivers using DDU software from 3dguru and try re installing the nvidia game ready drivers.(Try using a clean installation)

 

2)Increase the amount of virtual ram of your system (Only the recommended amount)

 

NOTE- Do not use virtual ram from the OS installed partition ©

 

3)Try installing a software called cache booster 

 

4)Open a txt file and write this code- timeout 60

 

wmic process where name="GTA5.exe" CALL setpriority "high priority"

 

timeout 30

 

save this as a .bat file and before you start the game open this.

save this as a .bat file and before you start the game open this.


Link to post
Share on other sites

MSAA is hard for my AMD GPU - could be also a hard task for nVidia...


You are allowed to have animated avatars on LTT, but - try to have images like "userbars" in the signature - no chance...

Excels last cell is XFD1048576 and once was IV65536.

(if you want to have the most effective mousepad - use a flagstone)

Link to post
Share on other sites

I'm running SLI 780Ti's and everything to the max, except msaa, never dips below the 50's and rund 60-70fps all the time 5760x1080 with a 9590... cpu shows no bottleneck, not even close to one..

Link to post
Share on other sites
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×