Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
VeganJoy

problems with my seasonic psu fan

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

in the process of moving my parts from my meshify to a real case, ive had everything splayed out on my shelf. in doing so ive noticed that the fan on my prime ultra titanium 750w isnt working, and pressing the little hybrid switch doesnt help. it should automatically spin up the fan at 50% load so i put my 980ti of furmark pulling 360w and my 3600 on p95 pulling 90w, so probably about 500w for the system and it still didnt turn on. soooooo is there anything dumb ive missed or should i conclude that the fan is dead and return it? 


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, VeganJoy said:

in the process of moving my parts from my meshify to a real case, ive had everything splayed out on my shelf. in doing so ive noticed that the fan on my prime ultra titanium 750w isnt working, and pressing the little hybrid switch doesnt help. it should automatically spin up the fan at 50% load so i put my 980ti of furmark pulling 360w and my 3600 on p95 pulling 90w, so probably about 500w for the system and it still didnt turn on. soooooo is there anything dumb ive missed or should i conclude that the fan is dead and return it? 

Titanium PSU's are very efficient. Even at 500W, you're looking at 25 W or so of dissipation. It might simply not be getting hot enough to turn on the fan.


Main: AMD Ryzen 7 1700X, Nvidia GTX 780, 16 GB 3000 MT/s DDR4 Fedora 32 x86_64

Secondary: Intel Xeon X5670, Nvidia GTX 660, 24 GB 1333 MT/s DDR3 Windows 10 Home x86_64

Server: Intel Xeon X5670, 60 GB 1333 MT/s DDR3-R Ubuntu Server 20.04.1 LTS x86_64

Laptop: Intel Core i5-3320M, 16 GB 1600 MT/s DDR3 Fedora 32 x86_64

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, svmlegacy said:

Titanium PSU's are very efficient. Even at 500W, you're looking at 25 W or so of dissipation. It might simply not be getting hot enough to turn on the fan.

yeah thats why i figure i havent had any issues lol. its certainly a bit hot though and turning the hybrid mode on and off (off forces the fan to spin at all times, at least its supposed to) doesnt turn on the fan, whereas it does on my px 750 and prime ultra 550w. 


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites

The fan should spin when it's not in hybrid mode.

Also, most psus spin a bit on bootup even when it's on hybrid mode (my Corsair does, but IDK about Seasonic, does your other Seasonics spin on bootup?).

 

so... that might be a fan problem.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, Polaris20 said:

The fan should spin when it's not in hybrid mode.

Also, most psus spin a bit on bootup even when it's on hybrid mode (my Corsair does, but IDK about Seasonic, does your other Seasonics spin on bootup?).

 

so... that might be a fan problem.

ah thats a good point, ill make sure to pay attention next time it posts


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, VeganJoy said:

ah thats a good point, ill make sure to pay attention next time it posts

Ya I see your problem now, mine spins for a second when I press the power button. If yours doesn't then your fan is might be broken.


i7-10700K @ 5.1ghz;    RTX 3090;    ROG Maximus XII Hero;    4266mhz 16GB DDR4;

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
24 minutes ago, auraofjason said:

Ya I see your problem now, mine spins for a second when I press the power button. If yours doesn't then your fan is might be broken.

well it didnt spin during post sooooo yeah :/ 

 

our sigs are pretty similar lol, for a while there i had a 9900k + 1080ti + maximus xi hero, same monitor too!

 

in the jonnyguru reviews i see that they rated the prime ultra revision lower than the original, oof


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, VeganJoy said:

well it didnt spin during post sooooo yeah :/ 

 

our sigs are pretty similar lol, for a while there i had a 9900k + 1080ti + maximus xi hero, same monitor too!

 

in the jonnyguru reviews i see that they rated the prime ultra revision lower than the original, oof

Ah that sucks, kind of good news is it doesn't really need it though I guess

 

I actually managed to pick up a 3090 FE haha, the old titan served me well for over 4 years.


i7-10700K @ 5.1ghz;    RTX 3090;    ROG Maximus XII Hero;    4266mhz 16GB DDR4;

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, jonnyGURU said:

The fan should always spin when hybrid mode is off.

so it seems, i shall see if i can return it. i dont fault the psu for the issue as its secondhand, but i was wondering what some alternatives to the seasonic prime series are. is there such thing as the "best" psu or do these premium titanium units all hit about the same level of quality?


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, VeganJoy said:

so it seems, i shall see if i can return it. i dont fault the psu for the issue as its secondhand, but i was wondering what some alternatives to the seasonic prime series are. is there such thing as the "best" psu or do these premium titanium units all hit about the same level of quality?

The 80+ rating is just for efficiency. It says nothing about how good the PSU is. The Prime Titanium uses a crappy fan and lacks multi rail OCP, and Seasonic units seem to have issues with GPU transients (so basically higher end GPUs). If you want a good PSU, then just get an actually good PSU, and ignore the efficiency.


 

Quote

Women. They are a complete mystery.

-Stephen Hawking

 

I think the hoomans put their builds here?

Why do you hoomans give your builds a name? Here's my build, which I shall call "Do as I Say, Not As I Do" (seriously, don't get this build)

Spoiler

Ryzen 1500X @3,925 GHz

Cooler Master Hyper 212 Evo + 2x ML120

MSI B350 Tomahawk Arctic

2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz CL15 (Micron B-die) @2933 MHz

Sapphire Radeon R9 280 Dual-X @1120 MHz / 1450 MHz

120GB 850 Evo

120GB Kingston SSD

500GB WD Blue

Cooler Master Elite 430

Seasonic Prime Titanium 650W

Logitech G710 with Kailh Box Jade

Logitech G502

HyperX Cloud

And my laptop, which I shall call "If It's Stupid But It Works" (It can actually play CS:GO at 50 FPS, and Civ V at 25 FPS)

Spoiler

Lenovo Thinkpad L460

Intel Core i3 6100U

4GB (probably) DDR4 2133 MHz

Intel HD Graphics 520 0.3-1.0 GHz

128GB Samsung MZ7LF128HCHP

Corsair M65 Pro RGB (worst mouse I've ever had)

Sennheiser CX 5.00G

And here would be where I would put a picture of my cat. But apparently, images are not allowed here. So take this instead (*ΦωΦ*)

Hello fellow night theme users

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, seon123 said:

The 80+ rating is just for efficiency. It says nothing about how good the PSU is. The Prime Titanium uses a crappy fan and lacks multi rail OCP, and Seasonic units seem to have issues with GPU transients (so basically higher end GPUs). If you want a good PSU, then just get an actually good PSU, and ignore the efficiency.

i know the rating is generally separate from quality, but i was under the impression that the prime/prime ultra were pretty good? what would be a better choice in the ~200 dollar range? 


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, seon123 said:

The 80+ rating is just for efficiency. It says nothing about how good the PSU is. The Prime Titanium uses a crappy fan and lacks multi rail OCP, and Seasonic units seem to have issues with GPU transients (so basically higher end GPUs). If you want a good PSU, then just get an actually good PSU, and ignore the efficiency.

 

Ran my RTX 2080Ti FTW3 Ultra off my Prime Ultra Ti 750W for 1 1/2 years with no issues..... And the 1080Ti FTW3 before that..

 

And it's currently running the GTX 1080Ti FTW3 again...... Same, no issues.

 

Just saying..

 

The machine it's in now....

 

IMG_0133-4K.jpg

 

 


i9 9900K @ 5.0 GHz, NH D15, 32 GB GSKILL Trident Z RGB, AORUS Z390 MASTER, EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra, Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 1TB, Samsung 860 EVO 500GB, ASUS ROG Swift PG279Q 27", Steel Series APEX PRO, Logitech Gaming Pro Mouse, CM Master Case 5, Corsair HXi 850W Platinum. 

 

 

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, seon123 said:

The Prime Titanium uses a crappy fan and lacks multi rail OCP, and Seasonic units seem to have issues with GPU transients (so basically higher end GPUs). If you want a good PSU, then just get an actually good PSU, and ignore the efficiency.

Ouch, Seasonic kick your dog or something ?

Link to post
Share on other sites

As far as I know in seasonic the fan profile based on temp.

that why in the charts its wattage against sound/RPM in 25C.

 

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, artuc said:

Ouch, Seasonic kick your dog or something ?

I mean its all true.........

 

Well we know old focus and current Prime trip on high transiense GPUs. 

 

And current focus is suspects. 

 

While good at singlerail units. The fans arent great and sadly prime trips fairly easily on ampere. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
7 hours ago, Ankerson said:

 

Ran my RTX 2080Ti FTW3 Ultra off my Prime Ultra Ti 750W for 1 1/2 years with no issues..... And the 1080Ti FTW3 before that..

 

And it's currently running the GTX 1080Ti FTW3 again...... Same, no issues.

 

Just saying..

 

The machine it's in now....

 

-snip

heyyy, howd you change the backplate led color? mine stayed solid white like the ftw3 logo


topics i need help on:

Spoiler

 

 

my "oops i bought intel right before zen 3 releases" build

CPU: Ryzen 5 3600 (placeholder)

GPU: Gigabyte 980ti Xtreme (also placeholder), deshroud w/ generic 1200rpm 120mm fans x2, stock bios 130% power, no voltage offset: +70 core +400 mem 

Memory: 2x16gb GSkill Trident Z RGB 3600C16, 14-15-30-288@1.45v

Motherboard: Asus ROG Strix X570-E Gaming

Cooler: Noctua NH-D15S w/ white chromax bling
OS Drive: Samsung PM981 1tb (OEM 970 Evo)

Storage Drive: XPG SX8200 Pro 2tb

Backup Storage: Seagate Barracuda Compute 4TB

PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 750W w/ black/white Cablemod extensions
Case: Fractal Design Meshify C Dark (to be replaced with a good case shortly)

basically everything was bought used off of reddit or here, only new component was the case. absolutely nutty deals for some of these parts, ill have to tally it all up once it's "done" :D 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, VeganJoy said:

heyyy, howd you change the backplate led color? mine stayed solid white like the ftw3 logo

 

Changed it in the old software years ago.

 

X1 doesn't let us change it.


i9 9900K @ 5.0 GHz, NH D15, 32 GB GSKILL Trident Z RGB, AORUS Z390 MASTER, EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra, Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 1TB, Samsung 860 EVO 500GB, ASUS ROG Swift PG279Q 27", Steel Series APEX PRO, Logitech Gaming Pro Mouse, CM Master Case 5, Corsair HXi 850W Platinum. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Newegg

×