Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Ishit Singh

Alt+Tab caused GPU artifacts to appear

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

When I alt tabbed from desktop to the game I experienced GPU artifact for the first time. Is this sign of my GPU dying? My GPU is 2080 and only a year old.

 

I remember when I alt tabbed back to the game at first the game looked normal for half a sec until I saw red horizontal bar which caused my monitor to restart itself, after restart artifact appeared.

 

I was able to recreate it after trying multiple times and here are the pictures-

 

When I alt tabbed back, the game looked normal but with this random red horizontal bar

1601012211533.thumb.jpg.f284d9b3b90c3eb87a8cf78f7cc7bb1c.jpg

 

 

 

Then after my monitor restarted itself I got GPU artifacts265628552_Screenshot2020-09-26174454.thumb.jpg.daf626c600a03635a08395cf54b21300.jpg

 

 

Alt tabbing back to the desktop sometimes ended up no display output to monitor or randomly fixing GPU artifact.

Link to post
Share on other sites

any OC?


Things I need help with: *new* What can Facebook do to me? Privacy Inquiries

Spoiler

 

 

I hate Intel's pricing, Ryzen's weird quirks, Nvidia's pricing, and Radeon GPUs in general

 

Spoiler

 

Products I like:

Spoiler

Sony Xperia Z1 / Z2 / 10 ii, Asus Strix 970 / 1070, Samsung SSD, WD HDD, Corsair PSUs (AX, RM, CX(grey)), GeForce GPU, NZXT N450/S340, be quiet! Coolers, G.Skill Trident RAM, Logitech M525, Logitech G440, Razer Deathadder Elite

 

Products I hate:

Spoiler

Xperia Z3, XiaoMi 5c, Radeon GPUs, Razer Audio Products, any bloatwares

 

Companies I absolutely adore: (and hope it stays that way)

Spoiler

be quiet! - sent me AM4 mounting for my DRP3 even though it's way past the timeframe stated, no questions asked

Corsair - very good RMA experience, absolutely recommend

 

Companies I hate:

Spoiler

Nvidia, Intel, Apple, TMT (Thundermatch, a retailer)

 

Personal Blacklisted Companies:

Spoiler

Acer monitors, Gigabyte, Seagate HDD, Kingston SSD, Razer (except their mouse), XiaoMi Phones

 

Remember, just because I had good/bad experiences with these companies/product, doesn't mean you will have similar experiences too. I would still recommend these products if they made sense for your needs, but I'll add a disclaimer of my experience if it's relevant. Feel free to DM me asking why they are where they are.

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, Moonzy said:

any OC?

nope everything is running at stock but I am running this monitor with adaptive sync. I tried disabling adaptive sync but the results were the same.

 

There are no issues when I connect my monitor via HDMI, it only happens when I use DisplayPort

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Ishit Singh said:

nope everything is running at stock but I am running this monitor with adaptive sync. I tried disabling adaptive sync but the results were the same.

did you disable/enable Gsync while toggling adaptive sync?


Things I need help with: *new* What can Facebook do to me? Privacy Inquiries

Spoiler

 

 

I hate Intel's pricing, Ryzen's weird quirks, Nvidia's pricing, and Radeon GPUs in general

 

Spoiler

 

Products I like:

Spoiler

Sony Xperia Z1 / Z2 / 10 ii, Asus Strix 970 / 1070, Samsung SSD, WD HDD, Corsair PSUs (AX, RM, CX(grey)), GeForce GPU, NZXT N450/S340, be quiet! Coolers, G.Skill Trident RAM, Logitech M525, Logitech G440, Razer Deathadder Elite

 

Products I hate:

Spoiler

Xperia Z3, XiaoMi 5c, Radeon GPUs, Razer Audio Products, any bloatwares

 

Companies I absolutely adore: (and hope it stays that way)

Spoiler

be quiet! - sent me AM4 mounting for my DRP3 even though it's way past the timeframe stated, no questions asked

Corsair - very good RMA experience, absolutely recommend

 

Companies I hate:

Spoiler

Nvidia, Intel, Apple, TMT (Thundermatch, a retailer)

 

Personal Blacklisted Companies:

Spoiler

Acer monitors, Gigabyte, Seagate HDD, Kingston SSD, Razer (except their mouse), XiaoMi Phones

 

Remember, just because I had good/bad experiences with these companies/product, doesn't mean you will have similar experiences too. I would still recommend these products if they made sense for your needs, but I'll add a disclaimer of my experience if it's relevant. Feel free to DM me asking why they are where they are.

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, Moonzy said:

did you disable/enable Gsync while toggling adaptive sync?

yeah I disabled Gsync in Nvidia control panel and disabled FreeSync Ultimate engine in my monitor settings and tested it but no difference, I even unplug and replug DP cable too but results were still same.

 

I tried disabling and enabling Gsync and ultimate engine FreeSync as you said but still there's no difference.

 

Only when I use HDMI I never get static screen and these GPU artifacts.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Ishit Singh said:

Only when I use HDMI I never get static screen and these GPU artifacts.

hmm... might be failing VRAM, is it easily reproducable?

 

try turning down VRAM clock by -500 or something, and try again

earlier 20-series GPU had VRAM issues


Things I need help with: *new* What can Facebook do to me? Privacy Inquiries

Spoiler

 

 

I hate Intel's pricing, Ryzen's weird quirks, Nvidia's pricing, and Radeon GPUs in general

 

Spoiler

 

Products I like:

Spoiler

Sony Xperia Z1 / Z2 / 10 ii, Asus Strix 970 / 1070, Samsung SSD, WD HDD, Corsair PSUs (AX, RM, CX(grey)), GeForce GPU, NZXT N450/S340, be quiet! Coolers, G.Skill Trident RAM, Logitech M525, Logitech G440, Razer Deathadder Elite

 

Products I hate:

Spoiler

Xperia Z3, XiaoMi 5c, Radeon GPUs, Razer Audio Products, any bloatwares

 

Companies I absolutely adore: (and hope it stays that way)

Spoiler

be quiet! - sent me AM4 mounting for my DRP3 even though it's way past the timeframe stated, no questions asked

Corsair - very good RMA experience, absolutely recommend

 

Companies I hate:

Spoiler

Nvidia, Intel, Apple, TMT (Thundermatch, a retailer)

 

Personal Blacklisted Companies:

Spoiler

Acer monitors, Gigabyte, Seagate HDD, Kingston SSD, Razer (except their mouse), XiaoMi Phones

 

Remember, just because I had good/bad experiences with these companies/product, doesn't mean you will have similar experiences too. I would still recommend these products if they made sense for your needs, but I'll add a disclaimer of my experience if it's relevant. Feel free to DM me asking why they are where they are.

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Moonzy said:

hmm... might be failing VRAM, is it easily reproducable?

 

try turning down VRAM clock by -500 or something, and try again

earlier 20-series GPU had VRAM issues

I don't know how to turn down GPU VRAM clock speed and yes, it is easily reproducible. All I need to do is alt tab multiple times while i'm in game.

Link to post
Share on other sites
Just now, Ishit Singh said:

I don't know how to turn down GPU VRAM clock speed

download MSI afterburner, install it and adjust this slider towards left

image.png.fcdaa7e1dc57e5048bb8349b40b909ca.png

then click apply

 

1 minute ago, Ishit Singh said:

All I need to do is alt tab multiple times while i'm in game.

happens in other game?

 

you can also try re-stalling your GPU driver

download DDU from guru3d and latest driver from nvidia, boot into safemode

run DDU, then install your GPU drivers


Things I need help with: *new* What can Facebook do to me? Privacy Inquiries

Spoiler

 

 

I hate Intel's pricing, Ryzen's weird quirks, Nvidia's pricing, and Radeon GPUs in general

 

Spoiler

 

Products I like:

Spoiler

Sony Xperia Z1 / Z2 / 10 ii, Asus Strix 970 / 1070, Samsung SSD, WD HDD, Corsair PSUs (AX, RM, CX(grey)), GeForce GPU, NZXT N450/S340, be quiet! Coolers, G.Skill Trident RAM, Logitech M525, Logitech G440, Razer Deathadder Elite

 

Products I hate:

Spoiler

Xperia Z3, XiaoMi 5c, Radeon GPUs, Razer Audio Products, any bloatwares

 

Companies I absolutely adore: (and hope it stays that way)

Spoiler

be quiet! - sent me AM4 mounting for my DRP3 even though it's way past the timeframe stated, no questions asked

Corsair - very good RMA experience, absolutely recommend

 

Companies I hate:

Spoiler

Nvidia, Intel, Apple, TMT (Thundermatch, a retailer)

 

Personal Blacklisted Companies:

Spoiler

Acer monitors, Gigabyte, Seagate HDD, Kingston SSD, Razer (except their mouse), XiaoMi Phones

 

Remember, just because I had good/bad experiences with these companies/product, doesn't mean you will have similar experiences too. I would still recommend these products if they made sense for your needs, but I'll add a disclaimer of my experience if it's relevant. Feel free to DM me asking why they are where they are.

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
14 minutes ago, Moonzy said:

download MSI afterburner, install it and adjust this slider towards left

image.png.fcdaa7e1dc57e5048bb8349b40b909ca.png

then click apply

 

happens in other game?

 

you can also try re-stalling your GPU driver

download DDU from guru3d and latest driver from nvidia, boot into safemode

run DDU, then install your GPU drivers

So far i've only tested alt tabbing in one game but GPU horizontal static bar appear everywhere for a sec, even in Windows boot logo.

 

I found a similar thread

https://community.amd.com/thread/254429

 

He has the exact same static horizontal bar issue but there are no mentions of GPU artifacts though and only difference is his GPU artifacts still appears after switching to HDMI

 

I'll first try DDU and see if there are any difference, if nothing works out then i'll downclock the VRAM

Link to post
Share on other sites

RMA the card, I wouldnt deal with that for the price you paid for that unit.  Basically you switched it from 3D rendering to 2D rendering which caused the card to artifact, which is not how they are supposed to work. 


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MS30 M.2 SATA III, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.  Slight update, upgraded to larger SSD, and air cooling installed Arctic Alpine cooler.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman gaming mouse

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV 

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 4gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro XFCE at the moment.

Home Security: ZOSI 8 channel CCTV (4 used at this time, 1080p) DVR H.265+, 3tb HGST Enterprise HDD, ASUS monitor for display

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 minutes ago, Tristerin said:

RMA the card, I wouldnt deal with that for the price you paid for that unit.  Basically you switched it from 3D rendering to 2D rendering which caused the card to artifact, which is not how they are supposed to work. 

What if its not the GPU but the monitor port or cable itself though? There seems to be no GPU artifact when I use HDMI.

 

But if nothing fix this issue i'll do as you said

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Ishit Singh said:

What if its not the GPU but the monitor port or cable itself though? There seems to be no GPU artifact when I use HDMI.

 

But if nothing fix this issue i'll do as you said

Personally, Ive never had a cable cause artifacting, just a bad overclock or a dying card.  When using displayport it does this and not HDMI?  Id take a guess that the DP port for 144hz and above playing is pushing the card differently, without being there to see it.


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MS30 M.2 SATA III, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.  Slight update, upgraded to larger SSD, and air cooling installed Arctic Alpine cooler.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman gaming mouse

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV 

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 4gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro XFCE at the moment.

Home Security: ZOSI 8 channel CCTV (4 used at this time, 1080p) DVR H.265+, 3tb HGST Enterprise HDD, ASUS monitor for display

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, Tristerin said:

Personally, Ive never had a cable cause artifacting, just a bad overclock or a dying card.  When using displayport it does this and not HDMI?  Id take a guess that the DP port for 144hz and above playing is pushing the card differently, without being there to see it.

yes it only happens when I use DP. I've been using this DP cable for around 4-5 months but only now I've been having artifact issues and this cable is even VESA certified. The model name is-  Accell B142C-007B-2

 

Without any other cable or monitor to test on it's extremely hard to pin point what is causing this problem

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Ishit Singh said:

yes it only happens when I use DP. I've been using this DP cable for around 4-5 months but only now I've been having artifact issues and this cable is even VESA certified. The model name is-  Accell B142C-007B-2

 

Without any other cable or monitor to test on it's extremely hard to pin point what is causing this problem

Stress test the card, Furmark, Heaven etc - does it artifact during testing (not tabbing in and out) with DP?


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, 512GB TeamGroup MS30 M.2 SATA III, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Viotek GN24C 24" 1080p 144hz curved and Hannspree HF207 as 2nd monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.  Slight update, upgraded to larger SSD, and air cooling installed Arctic Alpine cooler.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman gaming mouse

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV 

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 4gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro XFCE at the moment.

Home Security: ZOSI 8 channel CCTV (4 used at this time, 1080p) DVR H.265+, 3tb HGST Enterprise HDD, ASUS monitor for display

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
29 minutes ago, Tristerin said:

Stress test the card, Furmark, Heaven etc - does it artifact during testing (not tabbing in and out) with DP?

I haven't stress tested yet but ran multiple benchmarks yesterday just to see if my GPU performance was dropped and while running those I saw no artifact appearing.

 

It seems like artifact only appear when my monitor get any new data from GPU to output i.e when my PC first boots or when I switch from desktop to fullscreen application

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Newegg

×