Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Jimmy 8x

PC randomly shutting off - PSU not the issue!

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

So, my pc is randomly shutting off with no error screen or beep or anything. No discernible pattern to when it happens, and it's definitely not overheating or in high load scenarios only. It even happened once on very initial boot up when it was on the ASRock screen...

 

Never happened before until the other day. I built it in March. 

 

So far I've only eliminated the power supply as possible culprit. New psu installed and it's still happening.
 

Specs, if they're relevant at all..

 

Case: Corsair 280x

CPU: AMD Ryzen 5 3600X

Mobo: Asrock X570m Pro4

RAM: Corsair RGB Vengeance 3200mhz

GPU: Asus Strix 2070 SUPER

 

Not sure what my next steps should be.. I don't exactly have a spare motherboard lying around to see if that is the issue..

 

Tonight I'm going to fully check and re-connect every connection on the motherboard.. just make sure there are no loose connections or anything..

 

Any tips or suggestions are appreciated, thanks.


AMD Ryzen 5 3600X . ASRock X570M Pro4 . 16GB Corsair RGB DDR4-3200

ROG Strix 2070 SUPER . Corsair 280x Case . View here!

Link to post
Share on other sites

This was happening to me an ASUS board with 4 RAM sticks. The board didn't supply enough current to DRAM. I had to increase the DRAM Current Capability from default 100% to 120% in the BIOS. It has been rock solid since then even after heavy DRAM OC. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, WereCat said:

This was happening to me an ASUS board with 4 RAM sticks. The board didn't supply enough current to DRAM. I had to increase the DRAM Current Capability from default 100% to 120% in the BIOS

I do have 4 ram sticks..

 

But, I have had 4 ram sticks for a few months now, with no issues. 


AMD Ryzen 5 3600X . ASRock X570M Pro4 . 16GB Corsair RGB DDR4-3200

ROG Strix 2070 SUPER . Corsair 280x Case . View here!

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Jimmy 8x said:

I do have 4 ram sticks..

 

But, I have had 4 ram sticks for a few months now, with no issues. 

I had it happen in specific workloads. For example I could play PUBG for hours without issue but Apex Legends would trigger the shut down immediately after loading screen every single time. Memtest86 would trigger it as well after about 15min of running. 

Encoding videos for about an hour would not trigger it. 

Link to post
Share on other sites

 

16 minutes ago, WereCat said:

Memtest86 would trigger it as well after about 15min of running. 

 

Are your stick identical with same latency? did they come in pairs?
Are you using XMP ?
 


CPU Ryzen 3700X - Motherboard Asus ROG STRIX X570-E - RAM 32GB of G.SKILL NEON 3600 - GPU EVGA RTX 2070 Super XC - 
Case Mastercase H500p mesh - Corsair MP600 NVME 1 Tb, Samsung 960 PRO 500 Gb & 2 Seagate baracuda 7200 RPM 2TB in stripe -
PSU Seasonic Focus Gx-850 - Display MG28UQ 4K monitor - Cooling Corsair H150 Pro - 

Keyboard G-910 W/ Romer G tactile - Mouse G 502 Hero (wired) - Sound Logitech X-530 and Razer Tiamat headphones

Operating System Windows 10

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Not sure if you are talking about mine or the guy whose issue is long in the past

 

My ram is all identical and running in xmp


AMD Ryzen 5 3600X . ASRock X570M Pro4 . 16GB Corsair RGB DDR4-3200

ROG Strix 2070 SUPER . Corsair 280x Case . View here!

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Quickstrike said:

 

Are your stick identical with same latency? did they come in pairs?
Are you using XMP ?
 

It's all the same sticks but two kits of 2x16GB 3200CL16.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×