Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
SGpro

Lucky owners of RTX 30 Series Cards, how's the performance of NVENC(HEVC) on ultrawide setups?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hey all, as an owner of a 32:9 monitor setup (and possibly 48:9 in the future), I noticed that with NVENC, H.264 recordings would not run, forcing me to encode in HEVC, which NVENC on the 2070S is not capable of encoding in such high resolution. 

 

Here's some information I've gathered so far:
NVENC H.264 - Maximum resolution supported - 4096x4096
NVENC HEVC - Maximum resolution supported - 8192x8192

 

My setup:
Ryzen 7 3700X
2070 Super
32GB 3000MHz
Current resolution: 5120x1440 (2 1440p monitors); Planning to upgrade to 7680x1440 (3 1440p monitors)

 


Since HEVC with NVENC hits full utilization regardless of bitrate or rate control, I believe NVENC on my GPU is not powerful enough, forcing me to run recordings with x264 (CPU encoding).
Using x264 induces severe bottleneck while gaming and my bitrate would have to be tuned down to crap, even so, audio stutters... It's just not a pleasant experience.

 

So, those with ultrawide setups that are lucky enough to get their hands on an RTX 30 Series GPU, what is your experience with video encoding? (Which should I buy?)

Any suggestions for me?

Link to post
Share on other sites

I am the unlucky owner of the 3080. I updated my drivers last night to current. I have sufficient power supply. Bios and chipset are up to date as weill, and no video out. Mobo does one long beep then three short ( this indicates GPU issue).  Put my 1080ti back in and it all works. Spent about an hour with Nvidia customer chat support, with no sugestion as to what the problem is. I sent them an msinfo32 report and product number, and have not heard from them since....sigh.....

 

 Linus!!!! I need HELP!!!!

 

 

My rig

X570 Aorus Elite mobo (bios and chipset up to date)

Ryzen 9 3900xt

32g trident z neo 3600mhz cl 16

PSU Corsair RM750 Gold

1080ti ( works like it always has)

RTX 3080 ( Powers up, fans spin, leds light up) but no video out. as stated earlier one long beep and three short on boot (GPU ISSUE)

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Cosmic Origin said:

I am the unlucky owner of the 3080. I updated my drivers last night to current. I have sufficient power supply. Bios and chipset are up to date as weill, and no video out. Mobo does one long beep then three short ( this indicates GPU issue).  Put my 1080ti back in and it all works. Spent about an hour with Nvidia customer chat support, with no sugestion as to what the problem is. I sent them an msinfo32 report and product number, and have not heard from them since....sigh.....

 

 Linus!!!! I need HELP!!!!

 

 

My rig

X570 Aorus Elite mobo (bios and chipset up to date)

Ryzen 9 3900xt

32g trident z neo 3600mhz cl 16

PSU Corsair RM750 Gold

1080ti ( works like it always has)

RTX 3080 ( Powers up, fans spin, leds light up) but no video out. as stated earlier one long beep and three short on boot (GPU ISSUE)

The card may be doa tbh.


I am still TechWizardThatNeedsHelp, just less of a mouthfull.

 

My beautiful, but not that powerful, main PC:

My new PC I'm saving for:

  • NZXT H1 Matte Black
    • Comes with a 650W NZXT PSU
    • NZXT AIO
  • Ryzen 5 3600
  • MSI B450i GAMING PLUS AC
  • XPG ADATA 2800Mhz
  • RX480 untill I have more for a 2060 or 2070
  • 2tb Sabrent Rocket Q PCIE gen 3 NVME SSD
  • Samsung 470 128GB SATA SSD
Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
7 hours ago, Cosmic Origin said:

I am the unlucky owner of the 3080. I updated my drivers last night to current. I have sufficient power supply. Bios and chipset are up to date as weill, and no video out. Mobo does one long beep then three short ( this indicates GPU issue).  Put my 1080ti back in and it all works. Spent about an hour with Nvidia customer chat support, with no sugestion as to what the problem is. I sent them an msinfo32 report and product number, and have not heard from them since....sigh.....

 

 Linus!!!! I need HELP!!!!

 

 

My rig

X570 Aorus Elite mobo (bios and chipset up to date)

Ryzen 9 3900xt

32g trident z neo 3600mhz cl 16

PSU Corsair RM750 Gold

1080ti ( works like it always has)

RTX 3080 ( Powers up, fans spin, leds light up) but no video out. as stated earlier one long beep and three short on boot (GPU ISSUE)

You should make a new post on this.

Link to post
Share on other sites

@SGpro - unfortunately it appears the NVENC limits are defined by the encoder, not the hardware. Having a 3080 doesn't help in this regard.

 

I can either picture-by-picture my 5120x1440p into a 21:9 + 11:9 and stream the 21:9 section, or I can scale the 5120x1440 down to 1080p - otherwise I'm forced to use a software encoder.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×