Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ubtrpn

Asus Turbo 2070 Super Doesn't Spin

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

For some reason my ASUS Turbo 2070 Super doesn't spin after 60 C. It spins on startup, so I know it works.

It won't spin up on another setup that is very similar to my own (Motherboard and CPU). But another known good graphics card won't spin up either. 

My graphics card also is no longer under manufacture warranty.

 

This is my first time posting here so I'm not sure what else I need to put in here, but thanks for any and all help!

My list of specs:
Processor-
Ryzen 7 2700X
Video Card-
ASUS Turbo GeForce RTX 2070 SUPER 8GB
RAM-
16 GB (2 sticks of 8GB)
Operating System-
Windows 10
Motherboard-
Aorus B450-I
Power supply-
NZXT H1 650 W
Hard drives-
1 TB Intel 660p NVME M.2 SSD

500 GB Samsung 860 Evo SSD
Monitors I use:

Westinghouse WM32DX9019 32" x 2

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, bmx6454 said:

sounds software related. try removing any software that can affect fan control for the gpu, and ddu the graphics driver.

More specifically fan curves. Have afterburner or anything installed where you can play with the fan curves and may and bumped it by accident?


 Gaming PC:                                        Streaming PC:

-Ryzen 5 3600x                CPU              -Ryzen 7 2700x  

-2x8GB @ 3200               RAM              -2x8GB @ 3600 

-EVGA 2070 Super             GPU               -GTX 1060 6gb    

                                                 -Asus B450M-A MATX        MOBO            -GB B450I MITX                                                     

                     -CM NR400                   CASE          -Thermaltake Core V1            

 

Monitor: Viewsonic VX2758-2KP-MHD

 

Good, Cheep and Easy Cable Management is my fetish.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I had tried using afterburner to make it so that the fan is always spinning at max at starting at 0 C, still nothing

Link to post
Share on other sites
Just now, ubtrpn said:

always spinning at max at starting at 0 C

First off, don't do that long term. Thats a good way to kill your fans.

 

Uninstall Afterburner, restart. See if you have any luck after that.


 Gaming PC:                                        Streaming PC:

-Ryzen 5 3600x                CPU              -Ryzen 7 2700x  

-2x8GB @ 3200               RAM              -2x8GB @ 3600 

-EVGA 2070 Super             GPU               -GTX 1060 6gb    

                                                 -Asus B450M-A MATX        MOBO            -GB B450I MITX                                                     

                     -CM NR400                   CASE          -Thermaltake Core V1            

 

Monitor: Viewsonic VX2758-2KP-MHD

 

Good, Cheep and Easy Cable Management is my fetish.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Skipple said:

First off, don't do that long term

For sure, I was only doing it to see if it was only spinning at 0 rpm or max rpm, no in-between, but it isn't I'll try a restart and if that doesn't work, I'll DDU and then restart, and reinstall the latest drivers, right?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

So I had uninstalled MSI and restarted, NZXT CAM was still showing my GPU at 75+ so after that, I had uninstalled NZXT CAM and restarted, and I believe that I was still above 60 because it didn't take that long to restart. But it still was not spinning. So I ran DDU and restarted, reinstalled the latest drivers and launched Path of Exile just to test it; and it still was not spinning. And the fan didn't start spinning right after any of the restarts either.

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, ubtrpn said:

And the fan didn't start spinning right after any of the restarts either

This is actually normal. Most GPU fans won't spin up until the temperature reaches a certain threshold. Try running some benchmarks and see if you have any luck.


 Gaming PC:                                        Streaming PC:

-Ryzen 5 3600x                CPU              -Ryzen 7 2700x  

-2x8GB @ 3200               RAM              -2x8GB @ 3600 

-EVGA 2070 Super             GPU               -GTX 1060 6gb    

                                                 -Asus B450M-A MATX        MOBO            -GB B450I MITX                                                     

                     -CM NR400                   CASE          -Thermaltake Core V1            

 

Monitor: Viewsonic VX2758-2KP-MHD

 

Good, Cheep and Easy Cable Management is my fetish.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I had started playing Path of Exile until it was throttling and my graphics card was not spinning still.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×