Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
DragonoidPL

Seagate Backup Slim Plus 1TB USB Drive is not being initialized

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

So today after turning on my PC my Seagate drive wasn't in This PC drive list. I tried reattaching it and it didn't work. Drive SHOWS up in Disk Management, but is not initialised. When I try to initialise it, I get asked for partition style. No matter which one I choose, it gets me same error "Incorrect Function" by Virtual Disk Manager. I am using this drive for my windows file history backup. Would be really nice to get data back, but if fixing it means loss of that data, I can live with it. Will just wait a day or two to rebuild it. I also have laptop with Linux Ubuntu, if that would make fixing it easier in any way. Thanks!

PS. When I attach drive I can feel it working (spinning) but the LED on the drive doesn't blink like usual.

PS2. I also tried different cable already.

PS3. Sadly I am afraid I bought it longer than 2 years ago, so I don't have any warranty. RMA'ing it isn't an option.

Adnotacja 2020-07-03 131253.png

Link to post
Share on other sites

Just to make sure the drive is clean please open diskpark in a CMD window and select the drive and type the command clean.


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Uptivuptiz said:

Just to make sure the drive is clean please open diskpark in a CMD window and select the drive and type the command clean.

As I typed "list disk" something like that appeared. I didn't do clean yet because...drive is 0 bytes size. Should I continue?

Adnotacja 2020-07-03 132312.png

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DragonoidPL said:

As I typed "list disk" something like that appeared. I didn't do clean yet because...drive is 0 bytes size. Should I continue?

Adnotacja 2020-07-03 132312.png

How many drives are in your system also accounting for the external drive?


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, Uptivuptiz said:

How many drives are in your system also accounting for the external drive?

Five in total. 
2 HDDs:
1 TB
2 TB

and 2 SSDs:

250 GB SSD

500 GB SSD

Plus the USB drive mentioned.

 

Adnotacja 2020-07-03 132937.png

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DragonoidPL said:

-Snip-

Hmm, weird. If you open Disk Manager and look at the different drives I'm guessing that the Seagate drive is Disk 5, right? If so just select Disk 5 and then clean.


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, Uptivuptiz said:

Hmm, weird. If you open Disk Manager and look at the different drives I'm guessing that the Seagate drive is Disk 5, right? If so just select Disk 5 and then clean.

Okay, done. Clean was successful. What should I do next?

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, DragonoidPL said:

Okay, done. Clean was successful. What should I do next?

Then go to Disk Management and intialize the drive again. Hopefully it works now.


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Uptivuptiz said:

Then go to Disk Management and intialize the drive again. Hopefully it works now.

Nope. Sadly getting the same error.

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DragonoidPL said:

Nope. Sadly getting the same error.

Ok. Next step is to scan the drive for bad sectors. This can be done with MiniTool Partition Wizard. When it's open select the drive and click on Surface Test. This will scan for bad sectors. 

image.png.c527052089ddcec531e97752c92c7191.png


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, Uptivuptiz said:

Ok. Next step is to scan the drive for bad sectors. This can be done with MiniTool Partition Wizard. When it's open select the drive and click on Surface Test. This will scan for bad sectors. 

image.png.c527052089ddcec531e97752c92c7191.png

In my version of app (12) I don't have Surface Test option on the side when I choose my drive.

Link to post
Share on other sites

Looks like it's just dead.


F@H
Desktop: i7-5960X 4.4GHz, Noctua NH-D14, ASUS Rampage V, 32GB, RTX2080S, 2TB NVMe SSD, 2x16TB HDD RAID0, Corsair HX1200, Thermaltake Overseer RX1, Samsung 4K curved 49" TV, 23" secondary

Mobile SFF rig: i9-9900K, Noctua NH-L9i, Asrock Z390 Phantom ITX-AC, 32GB, GTX1070, 2x1TB NVMe SSD RAID0, 2x5TB 2.5" HDD RAID0, Athena 500W Flex (Noctua fan), Custom 4.7l 3D printed case

 

Dell XPS 2 in 1 2019, 32GB, 1TB, 4K

 

GPD Win 2

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, DragonoidPL said:

In my version of app (12) I don't have Surface Test option on the side when I choose my drive.

If you right-click on the drive it should appear. I know that I have an older version hence the difference in appearance. 


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×