Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
milesuy

Install Windows 10 without CD/USB Installer

1 minute ago, milesuy said:

 

 

It's not UEFI, but Winodws 10 Home works...

then use the home and upgrade it to Pro by changing the activation key. 

 

Did that on several machines at work, that my predecessor bought with windows home instead of pro.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have an old gaming rig that I want do a clean install of Windows 10, but the motherboard does not support booting to USB, and its DVD drive is not working.

The solution that I did is to get one of my rig's HDD, and use WinToUSB to install Windows 10 to the HDD. However, WinToUSB (free version) can only install Windows 10 Home, and I need Windows 10 Pro.

 

WinToUSB Website: https://www.easyuefi.com/wintousb/

 

Questions:

  1. Does anyone know any alternatives for WinToUSB?
  2. Is there a way to install Windows 10 outside my old gaming rig? (Ex: Pre-install Windows 10 on a Hard Drive)
Link to post
Share on other sites

you can likely pre install windows 10. or just put a spare optical drive on the outside of the case and run it that way


Good luck, Have fun, Build PC, and have a last gen console for use once a year. I should answer most of the time between 9 to 3 PST

NightHawk 2.0: R7 2700 @4.0ghz, B450m Steel Legends, H105, 4x8gb Gell EVO 2866, XFX RX 580 8GB, Corsair RM750X, 500 gb 850 evo, 500gb 850 pro and 5tb Toshiba x300

Skunkworks: R5 3500U, 16gb, 250 intel 730, 500gb Adata XPG 6000 lite, Vega 8. HP probook G455R G6

Condor (MC server): 6600K, z170m plus, 16gb corsair vengeance LPX, samsung 750 evo, EVGA BR 450.

Bearcat (F@H box) core 2 duo, 1x4gb EEC DDR2, 250gb WD blue, 9800GTX+, STRIX 660ti, supermicro PSU, dell T3400.

Rappter(unfinished compute server) HP DL380G6 2xE5520 24GB ram with 4x146gb 10k drives and 4x300gb 10K drives, running NOTHING can't get anything to work

Spirt  (unfinished NAS) Cisco Security Multiservices Platform server e5420 12gb ram, 1x6 1tb raid 6 for plex + Need funding 16+1 2tb raid 6 for mass storage.

PSU Tier List      Motherboard Tier List      How to get PC parts cheap    HP probook 445R G6 review

 

"Stupidity is like trying to find a limit of a constant. You are never truly smart in something, just less stupid."  @CircleTech

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, GDRRiley said:

you can likely pre install windows 10. or just put a spare optical drive on the outside of the case and run it that way

I don't have any spare optical drives, so my only choice is to install Windows 10 outside of my rig...

 

How can I pre install windows 10?

Link to post
Share on other sites

Change the Windows Key later to a Pro key. Works like a charm. 

 

Or install in another rig, don't install any drivers, move hdd over. 


2 Main Systems (mine and my late wifes): AsRock Fatal1ty Z77 Pro, Core I5 3570k @4300, 16 GB Ram DDR3 2133, some SSD, and a 2 TB HDD each, Gainward Phantom 760GTX. (one of those got a Gainward Phoenix GS 1060 if I had waited only a month longer ^^) 

 

On the Road: Acer Aspire 5 Model A515-51G-54FD, Intel Core i5 7200U, 8 GB DDR4 Ram, 120 GB SSD, 1 TB HDD, Intel CPU GFX and Nvidia MX 150, Full HD IPS display

 

Media System: Asrock ASRock Z87 Extreme4/TB4, Intel Core i5 4460, 16 GB Ram DDR3 1600 ADATA XPG, 1 275 GB SSD, 4 Seagate Ironwolf 4TB HDD in raid 5, Gainward Phantom 560 GTX (the 560 will be replaced with one of the 760 due to better effeciency)

 

(Abit Fatal1ty FP9 IN SLI, C2Duo E8400, 6 GB Ram DDR2 800, far too less diskspace, Gainward Phantom 560 GTX broken need fixing)

 

Nostalgia: Amiga 1200, Tower Build, CPU/FPU/MMU 68EC020, 68030, 68882 @50 Mhz, 10 MByte ram (2 MB Chip, 8 MB Fast), Fast SCSI II, 2 CDRoms, 2 1 GB SCSI II IBM Harddrives, 512 MB Quantum Lightning HDD, self soldered Sync changer to attach VGA displays, WLAN

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Anghammarad said:

Change the Windows Key later to a Pro key. Works like a charm. 

 

Or install in another rig, don't install any drivers, move hdd over. 

or just don't use one until you changed versions

 

issue with that is it sounds like its such an old system it isn't going to like UEFI which means windows will set it wrong on modern systems.


Good luck, Have fun, Build PC, and have a last gen console for use once a year. I should answer most of the time between 9 to 3 PST

NightHawk 2.0: R7 2700 @4.0ghz, B450m Steel Legends, H105, 4x8gb Gell EVO 2866, XFX RX 580 8GB, Corsair RM750X, 500 gb 850 evo, 500gb 850 pro and 5tb Toshiba x300

Skunkworks: R5 3500U, 16gb, 250 intel 730, 500gb Adata XPG 6000 lite, Vega 8. HP probook G455R G6

Condor (MC server): 6600K, z170m plus, 16gb corsair vengeance LPX, samsung 750 evo, EVGA BR 450.

Bearcat (F@H box) core 2 duo, 1x4gb EEC DDR2, 250gb WD blue, 9800GTX+, STRIX 660ti, supermicro PSU, dell T3400.

Rappter(unfinished compute server) HP DL380G6 2xE5520 24GB ram with 4x146gb 10k drives and 4x300gb 10K drives, running NOTHING can't get anything to work

Spirt  (unfinished NAS) Cisco Security Multiservices Platform server e5420 12gb ram, 1x6 1tb raid 6 for plex + Need funding 16+1 2tb raid 6 for mass storage.

PSU Tier List      Motherboard Tier List      How to get PC parts cheap    HP probook 445R G6 review

 

"Stupidity is like trying to find a limit of a constant. You are never truly smart in something, just less stupid."  @CircleTech

 

Link to post
Share on other sites
Just now, GDRRiley said:

or just don't use one until you changed versions

 

issue with that is it sounds like its such an old system it isn't going to like UEFI which means windows will set it wrong on modern systems.

Could be sure, hadn'T thought about not being able to UEFI... 


2 Main Systems (mine and my late wifes): AsRock Fatal1ty Z77 Pro, Core I5 3570k @4300, 16 GB Ram DDR3 2133, some SSD, and a 2 TB HDD each, Gainward Phantom 760GTX. (one of those got a Gainward Phoenix GS 1060 if I had waited only a month longer ^^) 

 

On the Road: Acer Aspire 5 Model A515-51G-54FD, Intel Core i5 7200U, 8 GB DDR4 Ram, 120 GB SSD, 1 TB HDD, Intel CPU GFX and Nvidia MX 150, Full HD IPS display

 

Media System: Asrock ASRock Z87 Extreme4/TB4, Intel Core i5 4460, 16 GB Ram DDR3 1600 ADATA XPG, 1 275 GB SSD, 4 Seagate Ironwolf 4TB HDD in raid 5, Gainward Phantom 560 GTX (the 560 will be replaced with one of the 760 due to better effeciency)

 

(Abit Fatal1ty FP9 IN SLI, C2Duo E8400, 6 GB Ram DDR2 800, far too less diskspace, Gainward Phantom 560 GTX broken need fixing)

 

Nostalgia: Amiga 1200, Tower Build, CPU/FPU/MMU 68EC020, 68030, 68882 @50 Mhz, 10 MByte ram (2 MB Chip, 8 MB Fast), Fast SCSI II, 2 CDRoms, 2 1 GB SCSI II IBM Harddrives, 512 MB Quantum Lightning HDD, self soldered Sync changer to attach VGA displays, WLAN

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, Anghammarad said:

Change the Windows Key later to a Pro key. Works like a charm. 

 

Or install in another rig, don't install any drivers, move hdd over. 

So I should install Windows 10 on another PC, then don't let it boot on the HDD?

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, milesuy said:

So I should install Windows 10 on another PC, then don't let it boot on the HDD?

put in the hdd to install and remove/unplug every other hdd/ssd before installing. So that you do a fresh install with only that one drive connected.


2 Main Systems (mine and my late wifes): AsRock Fatal1ty Z77 Pro, Core I5 3570k @4300, 16 GB Ram DDR3 2133, some SSD, and a 2 TB HDD each, Gainward Phantom 760GTX. (one of those got a Gainward Phoenix GS 1060 if I had waited only a month longer ^^) 

 

On the Road: Acer Aspire 5 Model A515-51G-54FD, Intel Core i5 7200U, 8 GB DDR4 Ram, 120 GB SSD, 1 TB HDD, Intel CPU GFX and Nvidia MX 150, Full HD IPS display

 

Media System: Asrock ASRock Z87 Extreme4/TB4, Intel Core i5 4460, 16 GB Ram DDR3 1600 ADATA XPG, 1 275 GB SSD, 4 Seagate Ironwolf 4TB HDD in raid 5, Gainward Phantom 560 GTX (the 560 will be replaced with one of the 760 due to better effeciency)

 

(Abit Fatal1ty FP9 IN SLI, C2Duo E8400, 6 GB Ram DDR2 800, far too less diskspace, Gainward Phantom 560 GTX broken need fixing)

 

Nostalgia: Amiga 1200, Tower Build, CPU/FPU/MMU 68EC020, 68030, 68882 @50 Mhz, 10 MByte ram (2 MB Chip, 8 MB Fast), Fast SCSI II, 2 CDRoms, 2 1 GB SCSI II IBM Harddrives, 512 MB Quantum Lightning HDD, self soldered Sync changer to attach VGA displays, WLAN

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
17 minutes ago, milesuy said:

The solution that I did is to get one of my rig's HDD, and use WinToUSB to install Windows 10 to the HDD. However, WinToUSB (free version) can only install Windows 10 Home, and I need Windows 10 Pro.

 

4 minutes ago, GDRRiley said:

or just don't use one until you changed versions

 

issue with that is it sounds like its such an old system it isn't going to like UEFI which means windows will set it wrong on modern systems.

 

3 minutes ago, Anghammarad said:

Could be sure, hadn'T thought about not being able to UEFI... 

It's not UEFI, but Winodws 10 Home works...

Link to post
Share on other sites
Posted · Best Answer
1 minute ago, milesuy said:

 

 

It's not UEFI, but Winodws 10 Home works...

then use the home and upgrade it to Pro by changing the activation key. 

 

Did that on several machines at work, that my predecessor bought with windows home instead of pro.


2 Main Systems (mine and my late wifes): AsRock Fatal1ty Z77 Pro, Core I5 3570k @4300, 16 GB Ram DDR3 2133, some SSD, and a 2 TB HDD each, Gainward Phantom 760GTX. (one of those got a Gainward Phoenix GS 1060 if I had waited only a month longer ^^) 

 

On the Road: Acer Aspire 5 Model A515-51G-54FD, Intel Core i5 7200U, 8 GB DDR4 Ram, 120 GB SSD, 1 TB HDD, Intel CPU GFX and Nvidia MX 150, Full HD IPS display

 

Media System: Asrock ASRock Z87 Extreme4/TB4, Intel Core i5 4460, 16 GB Ram DDR3 1600 ADATA XPG, 1 275 GB SSD, 4 Seagate Ironwolf 4TB HDD in raid 5, Gainward Phantom 560 GTX (the 560 will be replaced with one of the 760 due to better effeciency)

 

(Abit Fatal1ty FP9 IN SLI, C2Duo E8400, 6 GB Ram DDR2 800, far too less diskspace, Gainward Phantom 560 GTX broken need fixing)

 

Nostalgia: Amiga 1200, Tower Build, CPU/FPU/MMU 68EC020, 68030, 68882 @50 Mhz, 10 MByte ram (2 MB Chip, 8 MB Fast), Fast SCSI II, 2 CDRoms, 2 1 GB SCSI II IBM Harddrives, 512 MB Quantum Lightning HDD, self soldered Sync changer to attach VGA displays, WLAN

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×