Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Mr_l7am

Basically i need some help! RX 5700 xt not working as expected....

List full specs please

Recommended Posts

Posted (edited) · Original PosterOP

Basically i need some help! RX 5700 xt not working as expected....


So hey guys im not an active user of Reddit or social media alot but i use them sometimes to get or give help 

So basically im having a problem with my new amd rx 5700 xt (msi RX5700 XT mech 8gb.
I got this card the previous week and tried to fix the problem but couldn’t 

When I check the benchmarks on YouTube i often see that the gpu’s usage is over 50% 

But when i use the same cpu and gpu the usage of the gpu stays 30% or less 

Everything is up to date I reinstalled the drivers,  still nothing 


For example 
Gta v 
In the benchmarks they usually get 70-110 fps 
When i play gtav on the same settings i only get 50-70 fps 

I did a format for the entire pc I reinstalled windows so the pc would be fresh 


Still everything the same 

I need a quick help so if the problem is from the card i gotta refund it.

I would really appreciate your help 
Thank you.

 

specs:-

gpu:-MSI RX5700 xt

CPU:- Ryzen 7 2700 3200 mhz

ram: 16 gb ram @3200 mhz

motherboard: gigabyte x470 aorus ultra gaming

Edited by Mr_l7am
Link to post
Share on other sites
Posted · Best Answer

List full specs please


|| ℍ𝕚 𝕙𝕠𝕨 𝕒𝕣𝕖 𝕪𝕒 || 

Community Standards || Tech News Posting Guidelines

---======================================================================---

CPU: R5 3600 || GPU: GTX 1080 || Memory: 16GB @ 3200 || Cooler: Noctua D15 || PSU: 750W EVGA G2 || Case: Define C

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Mr_l7am said:

Basically i need some help! RX 5700 xt not working as expected....


So hey guys im not an active user of Reddit or social media alot but i use them sometimes to get or give help 

So basically im having a problem with my new amd rx 5700 xt (msi RX5700 XT mech 8gb.
I got this card the previous week and tried to fix the problem but couldn’t 

When I check the benchmarks on YouTube i often see that the gpu’s usage is over 50% 

But when i use the same cpu and gpu the usage of the gpu stays 30% or less 

Everything is up to date I reinstalled the drivers,  still nothing 


For example 
Gta v 
In the benchmarks they usually get 70-110 fps 
When i play gtav on the same settings i only get 50-70 fps 

I did a format for the entire pc I reinstalled windows so the pc would be fresh 


Still everything the same 

I need a quick help so if the problem is from the card i gotta refund it.

I would really appreciate your help 
Thank you.

gta is weird try a more modern game.


Quote me or @Not Wills for a reply!

Contact info on my profile!

All my builds below!

 

Current builds:

Main system: AMD ryzen 3 1200 (OCed to 3.625Ghz) (1.21V) | Stock AMD cooler (w/ 80mm server fan) | Gigabyte B450m gaming | Zotac GTX 970 dual fan (OC, Core base: 1366, Core boost: 1440, Memory: 4206) (+200 core +700 memory) | Corsair 2x8GB 2666Mhz DDR4 | Kingston A400 240gb.

Server: Intel i3 8100 | Dell Z370 | Dell cooler 80mmm | Dell GTX 1050 | Crucial 1x8gb 2400Mhz DDR4 | Kingston A400 240gb | Toshiba A300 1tb.

Laptop: Toshiba a110-274 | Intel core solo T1350 | Intel 945GM Express | 2x512mb 533Mhz DDR2 sodim | Seagate Momentus .3 7200rpm | Intel pro Wi-fi.

 

Coming soon:

Server build: x2 Xeon E5 2450 | HP Proliant DL360e Gen 8 | Quadro K620 | 4x500GB 7200rpm hdd | Kingston a400 240gb | 32gb ddr3 ECC.

Small form factor gaming PC: AMD ryzen 5 3600 (It's here!) | Zotac GTX 970 dual fan (on-hand) | MSI B450I GAMING PLUS AC (coming soon-ish)  | 2x Kingston a400 240gb (on-hand).

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Mr_l7am said:

But when i use the same cpu and gpu the usage of the gpu stays 30% or less 

Everything is up to date I reinstalled the drivers,  still nothing 

can you be more clear ?

specs ? 

do you have an integrated gpu ? because usually that does video decoding not the actual gpu 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise you're lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites

We Need all specs. For all we know you could be CPU bottlenecked or something else...


CPU: AMD Ryzen 7 3700X - Motherboard: MSI B450 Tomahawk Max - GPU: Asus GTX 1080 Ti - RAM: 16 GB Crucial Ballistix 3600MHz cl16 - PSU: Corsair RMx 650W - Storage: 500 GB Samsung Evo 850 2,5" + 2 TB Samsung Evo 860 M.2 - Cooling: Noctua NH-D15 (CPU) + Raijintek Morpheus II (GPU) - Case: CoolerMaster Mastercase H500 - Fans: Noctua 2x NF-A20 (Front), 1x NF-A14 (Top back), 1x NF-F12 (Back), 2x NF-A12x15 (GPU) - Soundcard: Asus Xonar Essence STX II - Fan Controller: Corsair Commander Pro - OS: Windows 10 Pro - Monitor: AOC AG352UCG6 Secondary Monitor: AOC 24G2 HDR-Gaming-TV: LG C9 OLED 55" - Mouse: Corsair Dark Core RGB Pro SE Wireless - Keyboard: Corsair K63 Wireless + Lapboard - Headphones: Beyerdynamic DT990 Edition 600 Ohm - Microphone: Antlion ModMic

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
49 minutes ago, Not Wills said:

gta is weird try a more modern game.

Yea same in csgo and warzone im not getting as much as the gpu gives

 

Or the gpu is not giving the expected performance 

Link to post
Share on other sites
Just now, Mr_l7am said:

Yea same in csgo and warzone im not getting as much as the gpu gives

 

Or the gpu is not giving the expected performance 

 

52 minutes ago, TofuHaroto said:

can you be more clear ?

specs ? 

do you have an integrated gpu ? because usually that does video decoding not the actual gpu 

can you check this lol

 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise you're lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, TofuHaroto said:

can you be more clear ?

specs ? 

do you have an integrated gpu ? because usually that does video decoding not the actual gpu 

No i dont have any integrated gpus

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Mr_l7am said:

No i dont have any integrated gpus

 

Specs please


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise you're lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
43 minutes ago, TofuHaroto said:

Specs please

I did update the article so go check it out

Link to post
Share on other sites

GTA5 is a game that has huge issues with ryzens 1 and 2 gen. My vega 64 always around 70% on that game with my ryzen 1600 at 4ghz.

 

Try other games

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
53 minutes ago, Xkillerpn said:

GTA5 is a game that has huge issues with ryzens 1 and 2 gen. My vega 64 always around 70% on that game with my ryzen 1600 at 4ghz.

 

Try other games

I even tried it with csgo and warzone same thing not working as expected

Link to post
Share on other sites

1 - Use DDU in safe mode

2 - Get most up to date drivers

3 - Open Amd software and check if chill is off

4 - dont run vsinc on any game

5 - Get superposition and check how the gpu works there. Also check the cpu speed

6 - Try a CMOS reset sometimes that solves loads of issues.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×