Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Finessed

1st and 2nd DIMM Slots Not Working // Bad Memory Controller or Motherboard?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I recently swapped out my cpu cooler and in the process of doing so, the old cooler pulled out the cpu with it. Some of the pins on the corners of the cpu were bent, but none snapped off and I managed to bend them back and the cpu slid back in perfectly into the socket.

 

However, on startup I discovered that my computer wouldn't post if I had ram in the 1st or 2nd dimm slots. I checked both of my ram sticks in a slots 3 and 4 and they both worked as the computer would start up.

 

I need to be able to use my 2nd dimm slot for dual channel memory on my board, so this problem is stopping me from doing so. Could the bent pins have damaged the memory controller on the cpu or is this most likely a motherboard problem?

 

Specs: Ryzen 3600x, Prime X-570P Motherboard, RTX 2070 Super, TEAMGROUP T-Force Delta (2x16GB Ram 3200mhz)

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

I recently swapped out my cpu cooler and in the process of doing so, the old cooler pulled out the cpu with it. Some of the pins on the corners of the cpu were bent, but none snapped off and I managed to bend them back and the cpu slid back in perfectly into the socket.

 

However, on startup I discovered that my computer wouldn't post if I had ram in the 1st or 2nd dimm slots. I checked both of my ram sticks in a slots 3 and 4 and they both worked as the computer would start up.

 

I need to be able to use my 2nd dimm slot for dual channel memory on my board, so this problem is stopping me from doing so. Could the bent pins have damaged the memory controller on the cpu or is this most likely a motherboard problem?

 

Specs: Ryzen 3600x, Prime X-570P Motherboard, RTX 2070 Super, TEAMGROUP T-Force Delta (2x16GB Ram 3200mhz)

make sure there isnt any pins that are a little off 

try maybe updating the chipset driver and try updating the bios 

but for the most part just make sure there isnt any bent pins 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

make sure there isnt any pins that are a little off 

try maybe updating the chipset driver and try updating the bios 

but for the most part just make sure there isnt any bent pins 

I have reseated the cpu around 5 times by now and all the pins are perfectly straight. The cpu slides right in, so no pins are even slightly bent. It is also the latest bios. I also reset cmos to no avail.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

I have reseated the cpu around 5 times by now and all the pins are perfectly straight. The cpu slides right in, so no pins are even slightly bent. It is also the latest bios. I also reset cmos to no avail.

check if there is no pins that are loose / coming off 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

check if there is no pins that are loose / coming off 

They are all solid. I dusted them with compressed air and nothing came off. 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

They are all solid. I dusted them with compressed air and nothing came off. 

this is very unlikely but maybe the ram is the problem 

did you try another kit ? or can you borrow some from a friend ? 

other than that i have no idea

edit : or maybe try the ram in a different rig  

Edited by TofuHaroto

My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

this is very unlikely but maybe the ram is the problem 

did you try another kit ? or can you borrow some from a friend ? 

other than that i have no idea 

I don't think it's the ram because i am running just fine right now with both sticks in slots 3 and 4. 1 and 2 won't allow the pc to boot as I stated. Could this be a motherboard problem?

Link to post
Share on other sites
Just now, Finessed said:

I don't think it's the ram because i am running just fine right now with both sticks in slots 3 and 4. 1 and 2 won't allow the pc to boot as I stated. Could this be a motherboard problem?

its unlikely its the mobo 

did you try updating the chipset drivers ? 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Finessed said:

I don't think it's the ram because i am running just fine right now with both sticks in slots 3 and 4. 1 and 2 won't allow the pc to boot as I stated. Could this be a motherboard problem?

take some photos of the CPU pins for us and post them. Take a few different ones from different angles. 


PSU Tier List Thread

 

"White Ice"

Ryzen 7 3700x | Asus Crosshair VI Hero | EVGA RTX 2080ti Black | Flare X 16-18-18-34 3600mhz 32gb | Full Custom Water Cooling Loop | 1tb Samsung 970 Evo

2tb Crucial MX500 SSD | 2x 3tb Seagate Drive | Fractal Design Meshify S2 |  EVGA G2 750w PSU | 2x Corsair LL140 | 3x Corsair LL120

 

Dedicated Streaming Rig

| Ryzen 7 1800x | Asus B450-F Strix | 16gb Vengeance LPX 3000mhz | Corsair RM550x (2018) | EVGA GTX 1060 3gb | 250gb 860 Evo m.2 | Phanteks Enthoo Evolv | 

| Elgato HD60 Pro | Elgato 4k60 Pro mk.2 | Avermedia 4k GC573 Capture Card |

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, Skiiwee29 said:

take some photos of the CPU pins for us and post them. Take a few different ones from different angles. 

 

cpu.JPG

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
7 minutes ago, TofuHaroto said:

its unlikely its the mobo 

did you try updating the chipset drivers ? 

I just updated the chipset drivers now I am checking the ram again now. I didn't know about chipset drivers I thought only the bios version mattered.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

 

SNIP

Multiple shots.. multiple angles.. and try without flash please. 


PSU Tier List Thread

 

"White Ice"

Ryzen 7 3700x | Asus Crosshair VI Hero | EVGA RTX 2080ti Black | Flare X 16-18-18-34 3600mhz 32gb | Full Custom Water Cooling Loop | 1tb Samsung 970 Evo

2tb Crucial MX500 SSD | 2x 3tb Seagate Drive | Fractal Design Meshify S2 |  EVGA G2 750w PSU | 2x Corsair LL140 | 3x Corsair LL120

 

Dedicated Streaming Rig

| Ryzen 7 1800x | Asus B450-F Strix | 16gb Vengeance LPX 3000mhz | Corsair RM550x (2018) | EVGA GTX 1060 3gb | 250gb 860 Evo m.2 | Phanteks Enthoo Evolv | 

| Elgato HD60 Pro | Elgato 4k60 Pro mk.2 | Avermedia 4k GC573 Capture Card |

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
14 minutes ago, Skiiwee29 said:

Multiple shots.. multiple angles.. and try without flash please. 

I can assure you none of the pins are bent. I have probably torn apart my rig 10 times by now to double and triple check my pins. By saying I bent some pins I might've raised some concern that it would most likely be the issue, but it was only 3 pins that were slightly crooked and i pushed them back perfectly. The computer boots up no problems with ram in slots 3 and 4 and I even ran prime95 for a few hours without any stability issues. 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Finessed said:

I can assure you none of the pins are bent. I have probably torn apart my rig 10 times by now to double and triple check my pins. By saying I bent some pins I might've raised some concern that it would most likely be the issue, but it was only 3 pins that were slightly crooked and i pushed them back perfectly. The computer boots up no problems with ram in slots 3 and 4 and I even ran prime95 for a few hours without any stability issues. 

did updating the chipset drivers help ? 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

did updating the chipset drivers help ? 

No I'm still getting the same problem. The closest I've gotten to it is the ram in the faulty slots would light up for a second then the computer would immediately shut down. It would repeat this 3 more times before just staying lit up without any signal. The fans would be blowing really loud too. After removing the sticks from the faulty slots and putting them back in the working ones, the next post would say that it failed to boot due to system instability. 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

No I'm still getting the same problem. The closest I've gotten to it is the ram in the faulty slots would light up for a second then the computer would immediately shut down. It would repeat this 3 more times before just staying lit up without any signal. The fans would be blowing really loud too. After removing the sticks from the faulty slots and putting them back in the working ones, the next post would say that it failed to boot due to system instability. 

right now the only thing im thinking of is trying the cpu in a different mobo or to try different ram or try the ram in  a different rig 

if you can try any of these that would help us identify what the problem is 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

right now the only thing im thinking of is trying the cpu in a different mobo or to try different ram or try the ram in  a different rig 

if you can try any of these that would help us identify what the problem is 

Yeah I ordered a new mobo, but it won't get here for over a week. I am really hoping that the cpu isn't the problem and I'm pretty sure the ram is completely fine. Before switching out my cpu cooler, the system was running fine with ram in 2 and 4 for dual channel, so I don't know why this is happening now. 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Finessed said:

Yeah I ordered a new mobo, but it won't get here for over a week. I am really hoping that the cpu isn't the problem and I'm pretty sure the ram is completely fine. Before switching out my cpu cooler, the system was running fine with ram in 2 and 4 for dual channel, so I don't know why this is happening now. 

hopefully its not the cpu and its  just the mobo 

but i recommend testing the rig in a different mobo in a friends rig or something because if it is not the mobo you could just cancel the order  


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, TofuHaroto said:

hopefully its not the cpu and its  just the mobo 

but i recommend testing the rig in a different mobo in a friends rig or something because if it is not the mobo you could just cancel the order  

Yeah, I wish I had access to different parts for testing but sadly I'm stuck with just my own rig. Since the pins were bent back perfectly would there be any reason this problem is still coming from the cpu?

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Finessed said:

Since the pins were bent back perfectly would there be any reason this problem is still coming from the cpu?

could be pins that are memory channel related so maybe if you bent them the damage would have still been a thing even after re bending them back 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, TofuHaroto said:

could be pins that are memory channel related so maybe if you bent them the damage would have still been a thing even after re bending them back 

If that were true why would the other two slots work? This is all kinda weird to me.

Link to post
Share on other sites
Just now, Finessed said:

If that were true why would the other two slots work? This is all kinda weird to me.

2 and 4 are dual channel 

maybe the cpu got damaged in a way that it damaged the imc and maybe it cant boot with dual channel 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, TofuHaroto said:

2 and 4 are dual channel 

maybe the cpu got damaged in a way that it damaged the imc and maybe it cant boot with dual channel 

Do you think its more likely that the mobo or cpu is damaged? I read in other threads that if the cpu were truly damaged it wouldn't boot at all. Maybe something broke in the socket since the cpu got pulled out of it along with the cooler when I was replacing it. I heard a loud click and the cpu out of the socket and stuck on the cooler. 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Finessed said:

I read in other threads that if the cpu were truly damaged it wouldn't boot at all.

not true all the time 

since come pins are not critical to boot but critical for other things 

some are just reserved pins 

2 minutes ago, Finessed said:

Do you think its more likely that the mobo or cpu is damaged?

i honestly dont know its a 50 50 chance 

 

3 minutes ago, Finessed said:

Maybe something broke in the socket since the cpu got pulled out of it along with the cooler when I was replacing it

very very unlikely is the physical socket 

 

3 minutes ago, Finessed said:

I heard a loud click and the cpu out of the socket and stuck on the cooler. 

if the new mobo didnt work 

it could be ( and this is bery unlikely that it is ) that the die cracked but that would be very unlucky 


My favorite case is the mechify c and it is the best case and if you say otherwise your lying 

 

@TofuHaroto so I can see your post 

 

 

I seek to max the letter count on every ... Single ... Site 

only the bravest are capable of such mission

 

Spoiler

Hi

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, TofuHaroto said:

not true all the time 

since come pins are not critical to boot but critical for other things 

some are just reserved pins 

i honestly dont know its a 50 50 chance 

 

very very unlikely is the physical socket 

 

if the new mobo didnt work 

it could be ( and this is bery unlikely that it is ) that the die cracked but that would be very unlucky 

I guess I'll just wait for the new motherboard to arrive and see if it really was the mobo or if I have to change my cpu too. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×