Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Galoreous

New R5 3600 will only boot with 1 ram stick.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have been running an R5 1600 on an Asrock X370 killer SLI/Ac with 4x4gb 2400 Ballistix sport Ram for a couple of years now and decided to get a 3600.

 

I flashed the latest bios and installed the 3600 but it will only post with 1 stick of ram. Ive tried all 4 sticks in all 4 slots, all the sticks/slots work as long as there is only 1 in at a time. Ive cleared cmos a bunch of times and still nothing.

 

the fans will run and for a few seconds, then everything shuts off and restarts. 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Galoreous said:

Any help would be greatly appreciated

Will it boot with all 4 sticks and the 1600 in still?

 

If so, Im thinking maybe its a bad BIOS - is there (and there should be) a previous bios revision that supports the 3600 that you could try?


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Generic mouse, 37" 1080p TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV for form factor in the kitchen

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, Tristerin said:

Will it boot with all 4 sticks and the 1600 in still?

 

If so, Im thinking maybe its a bad BIOS - is there (and there should be) a previous bios revision that supports the 3600 that you could try?

I haven’t tried the 1600 with this current bios but it worked with a previous bios that supported the 3600 as well but had the same 1 ram stick problem. 
 

There is one previous bios I could try I suppose. 

Link to post
Share on other sites
Just now, Galoreous said:

I haven’t tried the 1600 with this current bios but it worked with a previous bios that supported the 3600 as well but had the same 1 ram stick problem. 
 

There is one previous bios I could try I suppose. 

Did you pull the CMOS long enough to clear the *anything* tied to the 1600?


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Generic mouse, 37" 1080p TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV for form factor in the kitchen

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, Tristerin said:

Did you pull the CMOS long enough to clear the *anything* tied to the 1600?

Yes I’ve tried the jumper and pulling the battery. Pulled the battery then got distracted so it was out for an hour. 

Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Galoreous said:

Yes I’ve tried the jumper and pulling the battery. Pulled the battery then got distracted so it was out for an hour. 

Other BIOS revision no good?  Id personally be testing both CPUs at each BIOS revision to try to come up with as much data as possible


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, AMD R9 Fury X w/ Swiftech KOMODO waterblock, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiators in push/pull 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out (getting its facelift as of June 2020 have new air cooler, drives etc.  About 60% finished.  Will no longer be a closed loop system.

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, Corsair H100i GTX 240mm AIO w/ 12mm thick fans to fit in top exhaust, 256gb TIMETEC SSD, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Generic mouse, 37" 1080p TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV for form factor in the kitchen

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 hours ago, Tristerin said:

Other BIOS revision no good?  Id personally be testing both CPUs at each BIOS revision to try to come up with as much data as possible

The 1600 has worked with every BIOS but i haven't tested the latest one. I just tested and the 3600 and it didn't work (with more than 1 stick of ram) with the other BIOS.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Newegg

×