Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
gurannsan

High CPU temps

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have a ryzen 5 3600x running with stock coolers on stock settings, but after a few minutes of running at 80-90% it gets temps around 90°-95°. When I had just got the CPU I ran benchmarks to check how much the difference was to the old ones, and the temps went up to 95°+ and the computer shut down. Do i have to buy a new cooler, or is it just enough to reapply the termal paste?

 

ok.png.9fdab1ae11a7f1f923a2b1f562f5d0b1.png

 

 

Link to post
Share on other sites

Are you sure that the cooler is tightly secured, enough thermal paste? As the stock ryzen should cool adequately for a non oc stock 3600


 

MSI B450 Pro Gaming Pro Carbon AC | AMD Ryzen 2700x  | NZXT  Kraken X52  MSI GeForce RTX2070 Armour | Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MhZ | Samsung 970 evo M.2nvme 500GB Boot  / Samsung 860 evo 500GB SSD | Corsair RM550X (2018) | Fractal Design Meshify C white | Logitech G pro WirelessGigabyte Aurus AD27QD 

Link to post
Share on other sites

The stock cooler should be fine, especially if you are not overclocking. Make sure you are using enough thermal paste and that you have enough mounting pressure.

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, gurannsan said:

How do i check the mounting pressure?

 

You can’t really check it, just make sure you tightened the screws for the cooler tight enough.

Link to post
Share on other sites

i know its the stock cooler but nuctua says .5nm or 4 ish inch lbs 

what i do is use a screw driver and tighten it till it is tight/ wont turn easy and give it a quater turn

Link to post
Share on other sites

downloa ryzen master and manually set your voltage to 1.35-1.38


|Ryzen 7 3700x || Asus strix 5700 XT || Asus strix x570-E || G.skill tridentZ Neo 32gb 3666mhz cl16-19-19-19-39 || cooler master ml360 RGB AIO || Kolink Horizon RGB || Thermaltake grand rgb 750w 80+gold psu || samsung 250 gb ssd || toshiba 5400rpm 1tb hdd || HyperX cloud alpha || Corsair k55 || Asus gladius 2 origin gaming mouse || Monitor 1 Asus 1080p 144hz || Monitor 2 AOC 1080p 75hz ||   QUOTE ME, FOR ANSWER.

Read this: 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, SavageNeo said:

downloa ryzen master and manually set your voltage to 1.35-1.38

Will this lower performance?

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, gurannsan said:

Will this lower performance?

no, but gen3 ryzen often has too high voltage. Lower voltage= less heat.

You can also set your cores to 4-4.4ghz. This makes your cpu run at those clocks all the time.


|Ryzen 7 3700x || Asus strix 5700 XT || Asus strix x570-E || G.skill tridentZ Neo 32gb 3666mhz cl16-19-19-19-39 || cooler master ml360 RGB AIO || Kolink Horizon RGB || Thermaltake grand rgb 750w 80+gold psu || samsung 250 gb ssd || toshiba 5400rpm 1tb hdd || HyperX cloud alpha || Corsair k55 || Asus gladius 2 origin gaming mouse || Monitor 1 Asus 1080p 144hz || Monitor 2 AOC 1080p 75hz ||   QUOTE ME, FOR ANSWER.

Read this: 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

How good airflow you have (intake fans? outtake fans?) because your gpu is 72c wiht only 4% load?


|Ryzen 7 3700x || Asus strix 5700 XT || Asus strix x570-E || G.skill tridentZ Neo 32gb 3666mhz cl16-19-19-19-39 || cooler master ml360 RGB AIO || Kolink Horizon RGB || Thermaltake grand rgb 750w 80+gold psu || samsung 250 gb ssd || toshiba 5400rpm 1tb hdd || HyperX cloud alpha || Corsair k55 || Asus gladius 2 origin gaming mouse || Monitor 1 Asus 1080p 144hz || Monitor 2 AOC 1080p 75hz ||   QUOTE ME, FOR ANSWER.

Read this: 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I have one intake and one outake fan. I think the gpu is high because im running FAH and it's using the gpu. Temps went up as soon is i launched it but there were no signs of usage. I'm guessing this is just flaws in the software or something.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

The mode on ryzen master was manual so i thought i light have messed with some settings there so I set it on default settings but then after a restart without doing anything it went to like 80 degrees and powered off. Now I can’t boot at all without a crash. Is there any way to change the voltage in bios?

 

Edit: I can boot now at 50-60 degrees. Guess it was just overheated to start with. At idle it lies at 50 boost up to 55-60 and slowley goes down to 50 btw. It has done this since i got it, as well as getting the high temps. It is now locked at 1.01 volts too, but it seems like the temps are still the same. I will try to reapply the termal paste, and if that doesnt work I'll just buy a new cooler or something.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×