Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
threadripper

PLZ help GPU issues

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

So i have this big issue where my GPU is sucking. I have a msi gtx 1080ti gaming x trio with a Ryzen 7 2700x and 16gb of corsair 3200 ddr4 ram. And when playing games my fps is very bad. My card is not reaching its full potential, and the fans on the GPU are not even coming on, Ive updated drivers checked to make sure the bios was up to date and even tried old drivers  Take battlefield 5 for example in max settings i should be getting around 150 frames, i am barely breaking 60. I do understand bf5 is a CPU intensive game and GPU utilization is extremely Low, but i watched a video with someone that's got the same CPU but a 1070 and hes getting better fps than me.  and thats not the only game it happens in. I am extremely frustrated, and need help. I also cant get the osd with msi afterburner to display temps and and cpu/gpu usage in game, it did it once but never again. Thx in advance for any help. Its greatly appreciated

Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, threadripper said:

bf5 is a CPU intensive game

Not at all.

It's a GPU intensive.


CPU:i7 9700k 5047.5Mhz All Cores Mobo: MSI MPG Z390 Gaming Edge AC, RAM:Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz DDR4 OC 3467Mhz GPU:MSI RTX 2070 ARMOR 8GB OC Storage:Samsung SSD 970 EVO NVMe M.2 250GB, 2x SSD ADATA PRO SP900 256GB, HDD WD CB 2TB, HDD GREEN 2TB PSU: Seasonic focus plus 750w Gold Display(s): 1st: LG 27UK650-W, 4K, IPS, HDR10, 10bit(8bit + A-FRC). 2nd: Samsung 24" LED Monitor (SE390), Cooling:Fazn CPU Cooler Aero 120T Push/pull Corsair ML PRO Fans Keyboard: Corsair K95 Platinum RGB mx Rapidfire Mouse:Razer Naga Chroma  Headset: Razer Kraken 7.1 Chroma Sound: Logitech X-540 5.1 Surround Sound Speaker Case: Modded Case Inverted, 5 intake 120mm, one exhaust 120mm.

Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, threadripper said:

So i have this big issue where my GPU is sucking. I have a msi gtx 1080ti gaming x trio with a Ryzen 7 2700x and 16gb of corsair 3200 ddr4 ram. And when playing games my fps is very bad. My card is not reaching its full potential, and the fans on the GPU are not even coming on, Ive updated drivers checked to make sure the bios was up to date and even tried old drivers  Take battlefield 5 for example in max settings i should be getting around 150 frames, i am barely breaking 60. I do understand bf5 is a CPU intensive game and GPU utilization is extremely Low, but i watched a video with someone that's got the same CPU but a 1070 and hes getting better fps than me.  and thats not the only game it happens in. I am extremely frustrated, and need help. I also cant get the osd with msi afterburner to display temps and and cpu/gpu usage in game, it did it once but never again. Thx in advance for any help. Its greatly appreciated

When you say you should be getting 150 frames per second in BF5, at what resolution are you playing it at? Is it 1080P or 1440P? Have you checked in Nvidia Geforce to make sure the target frame rate isn't locked at 60? At 1440P max settings, you're not gonna get 150 fps with your setup in games like BF5, not quite.

 

GTX 1080 TI Battlefield V | 1440p | i7 8700K | Ultra Settings:

 

 


System Specs

  • CPU
    AMD Ryzen 7 3700X
  • Motherboard
    Gigabyte AMD X570 Auros Master
  • RAM
    G.Skill Ripjaws 32 GBs
  • GPU
    AMD RX 470
  • Case
    Corsair 570X
  • Storage
    Samsung SSD 860 QVO 2TB - HDD Seagate B arracuda 1TB - External Seagate HDD 8TB
  • PSU
    G.Skill RipJaws 1250 Watts
  • Keyboard
    Corsair Gaming Keyboard K55
  • Mouse
    Razer Naga Trinity
  • Operating System
    Windows 10
Link to post
Share on other sites

MSI Afterburner as OSD keys to choose make sure that and gpu temps, usage are selected to show it as well on rivatuner must have osd set on either the low or medium setting for application detection level. Then in game hitting the key you set or not it should show up. BF5 is gpu intensive, so I'd also recommend setting a decent fan curve to keep the card cool enough to pull as much mhz as you have with what you have OC settings to.

 

If your fan aren't turning on that's a whole other issue with the card itself or something is nvidia control panel. There settings in there too to boost performance. Just FYI I use texture filtering quality set to high performance. Don't worry it effects no game graphics.

I just played RE3 DEMO with everything max on my 1070 ti. Well around 100 FPS. However RE engine one of a kind. Like seeing everything sweat pore on them is just insane and the lighting is glorious.


My Setup

Build Name: DarkFlash

Monitor: AOC CQ32G1 32" Curved QHD 2560x1440 VA 144hz 1ms

Chassis: EVGA DG-87

Motherboard: EVGA Z170 Classified K w/ 270 Bios Chips

CPU: i7 7700K Delidded OC @ 5.0Ghz 1.33v

CPU Cooler: EVGA CLC 280mm AIO

Memory/RAM:  HyperX Predator RGB DDR4 4x8GB 32GB 3200Mhz @ XMP

GPU: EVGA GeForce GTX 1070 Ti FTW2 8GB OC @ +130 Core +250 Memory

PSU: EVGA Supernova 1000w G3 w/ custom modmesh black & blood red cables from cablemod

Boot/OS SSD: Samsung 850 EVO 250GB

Game SSD: Samsung 850 Pro 256GB

Performance/Editing HDD: Western Digital Black 1TB

Storage HDD: Western Digital Blue 1TB

Mouse: Razer Lancehead Tournament Edition

Mouse Pad: Razer Firefly Cloth Edition

Keyboard: Razer Ornata Chroma

Microphone: HyperX Quadcast

Headset: HyperX Cloud II

Eyewear/Glasses: Gunnar Optiks Razer FPS

Link to post
Share on other sites
12 hours ago, threadripper said:

it is in 1080p

Then yes, you shouldn't have a issue. Your card is not keeping itself cool it seems. Your saying no fans come on try to turn them on in afterburner manually. If they don't turn on by their self when playing games. You can also try a benchmark or download OCCT it has gpu test built in.

 

How are you using NVIDIA control panel defaulted? It should be on "use the advanced 3D image settings".


My Setup

Build Name: DarkFlash

Monitor: AOC CQ32G1 32" Curved QHD 2560x1440 VA 144hz 1ms

Chassis: EVGA DG-87

Motherboard: EVGA Z170 Classified K w/ 270 Bios Chips

CPU: i7 7700K Delidded OC @ 5.0Ghz 1.33v

CPU Cooler: EVGA CLC 280mm AIO

Memory/RAM:  HyperX Predator RGB DDR4 4x8GB 32GB 3200Mhz @ XMP

GPU: EVGA GeForce GTX 1070 Ti FTW2 8GB OC @ +130 Core +250 Memory

PSU: EVGA Supernova 1000w G3 w/ custom modmesh black & blood red cables from cablemod

Boot/OS SSD: Samsung 850 EVO 250GB

Game SSD: Samsung 850 Pro 256GB

Performance/Editing HDD: Western Digital Black 1TB

Storage HDD: Western Digital Blue 1TB

Mouse: Razer Lancehead Tournament Edition

Mouse Pad: Razer Firefly Cloth Edition

Keyboard: Razer Ornata Chroma

Microphone: HyperX Quadcast

Headset: HyperX Cloud II

Eyewear/Glasses: Gunnar Optiks Razer FPS

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×