Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
djdelarosa25

Laptop battery health questions

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hi there! I got myself a used Dell Latitude E7470 (i5-6300U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1080p, magnesium chassis) for around 400 USD from a reputable online seller here in my country (1000+ positive transactions; guy's business was selling secondhand laptops from suppliers). Everything is in good working order and the laptop is still in really good shape even if it's more than 3 years old now.

 

As soon as I got it, I fired up HWiNFO and noticed that the battery health was at an amazing 97%. After two weeks of mixed usage though (battery power and plugged in), it deteriorated quickly to around 88%. I'm normally not a fan of "calibrating" lithium-ion/polymer batteries but I just said screw it and did so anyways by draining the battery to complete 0 in the BIOS and charging it to full uninterrupted. This brought my battery health down even more to around 84% and it's been at this for a few days now.

 

My first question is, why did the battery health report itself as 97% when I got it only for it to deteriorate quickly over the span of two weeks? My theory is the battery readings got screwed or something and that my repeated usage of the laptop brought back the readings' accuracy over time (kind of like how AccuBattery works in Android where it shows more accurate battery health after multiple cycles of charging and discharging). What do you guys think?

 

My second question is, after setting the battery to stop charging once it hits 80% in the BIOS, would be safe for me then to use it while plugged in for extended periods of time versus the normal behavior of the laptop stopping charging at 100% and leaving it plugged in while I use it? From my understanding, once it the battery hits my desired threshold, the system disconnects the battery and runs on AC power instead, but I'm not sure if this is the case with my system (well, it probably is since I noticed my battery % drop from 80 to 79 while I was using it while plugged in).

 

Apologies if my post was a bit unorganized. Thanks in advance to those who will try to help me out :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×