Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
GOTSpectrum

LTT Folding Team's Emergency Response to Covid-19

This event has ended and I recommend you guys head over to the Folding Community Board for any general folding conversation. 

 

 

Recommended Posts

Hi, haven't run this on a computer since around 2002, when things where a little different hardware wise...

 

Would anyone be able to answer a couple of questions?

 

1) when i run fah it seems to choose either gpu or cpu, never both at the same time... - is this wu related? i.e. are some workloads simply not worth running on the CPU and vices versa?

 

2) how can I manually swith between GPU and CPU usage? (yesterday I was doing other CPU heavy work so GPU made sense to fold on, today I'm doing stuff in unreal so CPU will be better for me to fold on during work hours.

 

3) if the GPU / CPU choice is down to workload then what is the covid-19  workload cpu / gpu or agnostic?

 

Thanks!

Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Darkjacky said:

Funny that you say that, I was actually seeing weirdness on my 3900x when running 24t. I went into task manager and turned off 4 and that went away. So I think you might be correct here.

 

8 hours ago, Darkjacky said:

It was using 87% cpu and task manager showed non of them were doing 100% they were all doing this up and down thing at 80-95%. When I disabled 4 cores that usage went to 100% on every selected thread.

 

8 hours ago, thomas2000 said:

I'm just a noob here, but I've read that thread numbers divisible by prime numbers higher than 5 are problematic (no higher than 3 is supposed to be optimal). 21 = 7 * 3, so try running 20t CPU and see if this magically helps

Yeha chose the highest thread number that works for you! But as I mentioned previously. When folding on Ryzen make SURE TO:
1. Install chipset drivers. The NEWEST ones form AMDs website, not your Mobos website

2. Install newest GPU drivers, also from team green/reds website directly

3. have Windows up to date

4. Try disabling CPU folding, see how your usage on the GPU is. For this use task manager and switch one. of the GPU graphs to Compute (1,2,3 you have to see wich it is)

5. Enable CPU folding leaving one core  (2 threads in Windows) open for the GPU slot. Maybe leave one more core open for Windows background stuff.

6. Compare your GPU usage and gradually reduce CPU thread count untill you reach the same GPU usage as without CPU folding.

 

-> Dont bottleneck your GPU with a pegged CPU

 

Better solution: Get Linux. We have some good tutorials on here on how to install the green and red driver. Although untill now I was not able to get my AMD GPUs working on Ubuntu. Will try again tomorrow.... I mean I have some time at my hands now :S


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Memorexxx said:

Yes thats how Folding at home letter said to leave it at "Any" Covid-19 WUs are prioritized atm. 

Thnx for the information. Then everything will be left as is.

Link to post
Share on other sites
Just now, _t_r_w said:

Hi, haven't run this on a computer since around 2002, when things where a little different hardware wise...

 

Would anyone be able to answer a couple of questions?

 

1) when i run fah it seems to choose either gpu or cpu, never both at the same time... - is this wu related? i.e. are some workloads simply not worth running on the CPU and vices versa?

 

2) how can I manually swith between GPU and CPU usage? (yesterday I was doing other CPU heavy work so GPU made sense to fold on, today I'm doing stuff in unreal so CPU will be better for me to fold on during work hours.

 

3) if the GPU / CPU choice is down to workload then what is the covid-19  workload cpu / gpu or agnostic?

 

Thanks!

Absolutely! Glad to see you back donating some POWAHH!

 

1) They are different workloads, but your system should be able to both at a time. Please share your system specs and maybe a log file

2) In the advanced client there are options to disable one slot but leave the other running. A slot being CPU or GPU

3) Both. GPU is already out and CPU is being worked on. See here: https://foldingforum.org/viewtopic.php?f=24&t=32463 question 6.


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Yebi said:

It's not a good idea to swamp the CPU anyway, the GPU needs it to feed data. Here's what it looks like with just GPU folding and nothing else going on in the system

-snip-

 

You should, at the very least, not fold on all threads

I had the same problem.... refer to my steps posted above to get the most out of it! If you want to and have the time try Linux. That has much bette resource usage due to the thread scheduler being waaaaay better and more optimized for high core count CPUs compared to Windows 


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites

Sorry guys but I have to go littlebit off topic...
When I stress the GPU my Monitor has a low pitch whining noise... And currently folding it Drives me Crazy...
What can I do? GPU is a Zotac 1080 mini, Monitor is an ASUS VH242 (oldy but a goody) and the connection is made by a DVI cable.
What could do this? How can I make it stop... Everything is on Mute.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Bluefoenix said:

Sorry guys but I have to go littlebit off topic...
When I stress the GPU my Monitor has a low pitch whining noise... And currently folding it Drives me Crazy...
What can I do? GPU is a Zotac 1080 mini, Monitor is an ASUS VH242 (oldy but a goody) and the connection is made by a DVI cable.
What could do this? How can I make it stop... Everything is on Mute.

are you sure it is the monitor? This is pretty typical behavior for GPUs. Try unplugging the monitor. If this doesn't help please make a dedicated topic in the troubleshooting section fo the forum. Link me with @Metallus97 ;) 


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Metallus97 said:

are you sure it is the monitor? This is pretty typical behavior for GPUs. Try unplugging the monitor. If this doesn't help please make a dedicated topic in the troubleshooting section fo the forum. Link me with @Metallus97 ;) 

Yep... 100 % sure... If I turn of the monitor then the Whining noise stops... Heading for the other Topic. Thnx @Metallus97

Link to post
Share on other sites

So when i rebooted the FAHControl on all my workstations. I noticed that the Web Control no longer works. it keeps refreshing. Any Help ?

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Memorexxx said:

So when i rebooted the FAHControl on all my workstations. I noticed that the Web Control no longer works. it keeps refreshing. Any Help ?

Yeha that can happen. Maybe it is firewall related or something. Depending on your internal network configuration it wont work properly. I suggest just using the advanced client or remote control. I have the same issues on some systems...


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Memorexxx said:

So when i rebooted the FAHControl on all my workstations. I noticed that the Web Control no longer works. it keeps refreshing. Any Help ?

i just deleted the cache and cookies for the last hour that worked for me

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Memorexxx said:

So when i rebooted the FAHControl on all my workstations. I noticed that the Web Control no longer works. it keeps refreshing. Any Help ?

I'm having the same problem too!

 

Some things appear in the advanced control which is something I guess.

 

image.png.d73a5d426d1a9da8f3ef9eae481065d0.png

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Memorexxx said:

How did you get it to run on the CPU? is it Auto?

All I did was enter my name, team and the key.

It will send you CV19 Projects as they come in, it does other work too.

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DaDavidoof 17.13.19 said:

i just deleted the cache and cookies for the last hour that worked for me

That worked! thanks!

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, borderman16 said:

Servers have been slow. Some have been reporting several hours before they get them.

 

2 hours ago, Welshdylan said:

First time doing this!. How long does it take for a pass key to be emailed through? 

Took 9 hours for mine to be sent just FYI

Link to post
Share on other sites

Hi, just need some support, for some reason my CPU isn't folding, only my GPU. They're stuck in "ready" in the web client and in the local advanced control panel it says that it's waiting on "WS assignment". Most of the settings on the advanced control page haven't been changed by me.

 

I'm doing some heavy stuff with my HDD in the background, could that cause problems? Thanks

Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, Metallus97 said:

Yeha chose the highest thread number that works for you! But as I mentioned previously. When folding on Ryzen make SURE TO:
1. Install chipset drivers. The NEWEST ones form AMDs website, not your Mobos website

2. Install newest GPU drivers, also from team green/reds website directly

3. have Windows up to date

4. Try disabling CPU folding, see how your usage on the GPU is. For this use task manager and switch one. of the GPU graphs to Compute (1,2,3 you have to see wich it is)

5. Enable CPU folding leaving one core  (2 threads in Windows) open for the GPU slot. Maybe leave one more core open for Windows background stuff.

6. Compare your GPU usage and gradually reduce CPU thread count untill you reach the same GPU usage as without CPU folding.

 

-> Dont bottleneck your GPU with a pegged CPU

 

Better solution: Get Linux. We have some good tutorials on here on how to install the green and red driver. Although untill now I was not able to get my AMD GPUs working on Ubuntu. Will try again tomorrow.... I mean I have some time at my hands now :S

Thanks for the points. Will need to wait to test until some CPU WUs come my way, because i didn't get any in the last 12 hours. Switched to Compute in the drivers as well and task manager shows ~95% on compute 1, which is good(?)

 

Had problem booting with AMD card and adding nomodeset helped. This was some time ago though

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, realpetertdm said:

Hi, just need some support, for some reason my CPU isn't folding, only my GPU. They're stuck in "ready" in the web client and in the local advanced control panel it says that it's waiting on "WS assignment". Most of the settings on the advanced control page haven't been changed by me.

 

I'm doing some heavy stuff with my HDD in the background, could that cause problems? Thanks

Yeha this has to do with he MASSIVE amount of new donors bombarding the F@H servers. They simply cant make new Work units fast enough. You may try restarting the client, but if that doesn't help you will have to wait and leave it running in the background.


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, thomas2000 said:

Thanks for the points. Will need to wait to test until some CPU WUs come my way, because i didn't get any in the last 12 hours. Switched to Compute in the drivers as well and task manager shows ~95% on compute 1, which is good(?)

 

Had problem booting with AMD card and adding nomodeset helped. This was some time ago though

yep 95% seems good. Wich card is that?


HELP the LTT F@H TEAM FIGHT COVID-19!! Its easy: 

 

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, realpetertdm said:

Hi, just need some support, for some reason my CPU isn't folding, only my GPU. They're stuck in "ready" in the web client and in the local advanced control panel it says that it's waiting on "WS assignment". Most of the settings on the advanced control page haven't been changed by me.

 

I'm doing some heavy stuff with my HDD in the background, could that cause problems? Thanks

Mine is sitting idle at the moment too as I'm not getting any CPU work right. GPU get's some but I have no info.

I think Stanford servers just getting smashed by all the new interest.

I noticed some issues just trying to look at stats URL before and was getting "bad gatway" errors as it appeared to load from the databse.

 

image.png.9e14e5c7798cc131bc318ed17b3c70e9.png

 


 

Link to post
Share on other sites

I have GTX 1080Ti & i7-8700k (Win 10 Pro), water cooling so almost no noise. I used to do this kind of thing over a decade ago, so when Linus told me to come here and donate my electrical bill I decided to help. Perhaps the community is closed enough that you don't see anymore how bad the process is (or perhaps I was unlucky?). Anyhow, I'm writing this post to give you a fresh set of eyes. BTW I'm an IT specialist which might be relevant.

1. There was really call to action on TechLinked yet the event stars... two weeks from now? I'm confused. How is this emergency response? I decided to run the software anyway.
2. I've stared with making a forum account to join the team (later I learned that this is for points only? team id is enough?). I decided to use Facebook to sign up. The app is broken (something something app developer not activated someone never did it right). Google it is.
3. The main thread (linked by TechLinked) has no installation instructions. Cool, perhaps there are other threads. What? 10 threads pinned on top? Barely fit on 1080p screen. Ok, there is a long name "Folding@Home Install Guide and Links - LinusTechTips_Team - 223518", seems relevant.
4. Two install guides (?) and Chrome Folding App. Back in the old days everything run more effective as standalone. I'll try that but who knows whether I'm right?
5. Software asks me for the name (I can put anything right?) then team id while the post is talking about the passkey. Oh, it's later in the post (and in the title) but it's hardly in the order the user needs the information. 
6. Let's get the passkey now. It didn't work. I've resent it (4 hours). Nada. I've resent it (4 hours). Null. FAQ on the Stanford page says nothing about delivery problems. Oh, here it is - 3 emails in the morning. Welcome to 1995. I started software without the key, I can add it later, right? It doesn't say that I can. Fork it, I'll reinstall if needed / edit config files / whatever. 
7. "HOW do I get one of those fancy Badges?? Check here:". There is a badge for this? Nobody told me there are badges for it. I want the badge. Let's follow the link. Long FAQ. Still have no idea how to get the badge. Fork the badges.
7. "I use this to run Hyper-V hosts....". URL doesn't work. I use Hyper-V manager to run Hyper-V hosts, no idea what this is about then. Fork it, probably not relevant for me, perhaps stuff for people with more GPUs than cases.
8. "For version for running in Ubuntu, here is a link from [H]ardForum for their Ubuntu Desktop Install version:" - let's click a link. Just in case. Oh, right I have to sign up first to read what's behind the link. Fork it.
9. "And also a link for their new Ubuntu Appliance version:".. is it behind... yes, I need to sign up. Windows it is.
10. "Folding@home Installation guide! Linux distros and server." I stopped reading after the red 32bit. Already decided Windows it is, I ain't reading about no 32-bit. It's been already a tough evening.
11. "Remember, during the install, use our Team Number for proper points crediting - 223518" I've CONTROL+F shit out of it before, needed for installation.
12. I've pretty much finished the guide, all I got from here was a link to a form which didn't generate passkey and team ID. I don't think I needed this whole guide, I know nothing about the process. Back i the old days with rainbow tables it was easy, so let's hope for the best.
13. Software seems to be running, needed to speed up the pump to keep the fans quiet, yeah it's fine. Wait, the GPU is not working. Why isn't it working? It says ready, downloading, collection server 0.0.0.0 what the hell. Better restart. Oh, now the web-ui keeps restarting. Apparently it's a 2.5 years tradition with veteran Issue number #6: https://github.com/FoldingAtHome/fah-web-client/issues/6. What the actual hell. Private tab works, so we're fine. I think. GPU still idle. Start stop? No. Restart app? No. Restart PC? No. Google problem? Posts from 2014 saying that perhaps my GPU is unstable (???! ok this is dumb). Oh there is log tab in the app. Let's check warnings & errors. It seems to have logs only from the latest start-up. Some errors but nothing which would help me guess the issue. Ok, let's fin the log folder (why isn't there a button to open in Explorer?!). Oh, wait the GPU is working. Ok, let's leave it for the night. In the morning GPU is back to it's original problem.
14. Oh, there is a Google Form on forum to join the event. Why isn't it on top, why would I need to read about what COVID-19 is first before I  find out there is a form to fill? Oh right, emergency response will start two weeks from now. Ok, whatever. LTT Forum Name: Jaom. Folding name: ....? Jaom? . Send. Is that it? I have no idea.

I want to "help". I don't remember when I was lost in so many ways. Especially trying something which I did years ago. And surprisingly it does not seem to have advanced much... There are so many things I'm still confused about and at this point I'm afraid to google because I get unrelated answers, typically from over half a decade ago. I'm not trying to complain, I hope this will help to improve the way the information/instructions are prepared.

15. Where do I put my post now? Ugh. Ok I can because of COVID-19, so I'm going to put it here. Although it seems like non related to the action. Is there a better place? 10 pinned threads, none is "help with / questions". Fork it, "LTT Folding Team's Emergency Response 2 weeks from now to Covid-19" it is.
 

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, realpetertdm said:

Hi, just need some support, for some reason my CPU isn't folding, only my GPU. They're stuck in "ready" in the web client and in the local advanced control panel it says that it's waiting on "WS assignment". Most of the settings on the advanced control page haven't been changed by me.

 

I'm doing some heavy stuff with my HDD in the background, could that cause problems? Thanks

Hi, I'm having the same problem. For some reason the CPU doesn't start.Capture.thumb.JPG.27927e789c44ed073aaa59d86c3d3823.JPG

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, VegetableStu said:

oof FAH needs reinstalling ,_, that whole rollercoaster managed to kill the program somehow

i'm out. FAH isn't starting for me. a reinstall worked once, but never started again after closing ,_,

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.


×