Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
JuniorS

SSD showing as removable drive

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hello!

I recently built a new PC with two M.2 drives and a SATA drive. My problem is that the SATA drive now shows as a removable drive in Windows.

I read something about going into Device Manager and make some changes, but it looks different on my PC, like it actually thinks it IS a removable drive so I can't follow the guide.

If anyone knows how to fix this, I'd really appreciate it.

 

By the way, I'm swedish so posting screenshots would probably not help.

/Junior

Link to post
Share on other sites

It's not really a problem tbh.

Most systems these days support SATA hot-swap. Which means you can connect and disconnect sata devices as you please, like you can do with USB.

 

So you can remove the sata drive during use, which means it's removable and is the reason why you have that option.

 

It's not a bug, it's a feature :)


If you want my attention, quote meh! D: or just stick an @samcool55 in your post :3

Spying on everyone to fight against terrorism is like shooting a mosquito with a cannon

Link to post
Share on other sites

I have seen some motherboards with HOTSWAP ONLY SATA ports. Check your motherboards manual and see if there's any on your board.


Please ping or quote me if you want a response. :) 

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯

Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, samcool55 said:

It's not a bug, it's a feature :)

that's what they all say... :ph34r:


Bethesda PC:   R7 3700X  -  Crosshair VIII hero  -  Corsair Vengeance RGB 16GB@3.2GHz -  Strix 1070Ti  -  Samsung 860 Evo 256GB  -  WD Blue 2TB SSD -  Lian Li PC-011D  -  H100i RGB Platinum SE  -  Rm650x

CrumpleBox V3:  Xeon X5680  -  Asus X58 Sabertooth  -  DDr3 16GB@1.33Ghz  -  PNY OC GTX 1060 3GB- XFX Ghost HD 7770 -  TT smart RGB 700W  -  

Fractal Design Define C  -  120GB Samsung 850 Pro  -  1TB Hitachi@7200RPM   -  LTT Edition Chromax NH-D15 ?

Perhiperals:  Gateway 900p60 monitor  -  Dell 1024x768@75  -  Logi. G403 Carbon  -  Logi. G502  -  SteSer. Arctis 5  -  SteSer. Rival 110 - Corsair Strafe RGB MK.2

Link to post
Share on other sites

My motherboard's UEFI can set each of the 10 onboard SATA ports as hot swap.  When configured that way, drives connected to those ports show up under  the remove hardware menu (where you go to remove usb devices).

 

I have almost all my SATA ports set for hot swap enabled, except for port 0 which has my primary boot drive.

 

Spoiler

My board = ASRock Z97 Extreme6

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Hello again!

My motherboard: Aorus X570 Ultra

SSD: Samsung 850-Series EVO 1TB

 

I'll have a look at the hot swap thing.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

So apparently Gigabyte/Aorus calls it "Hot Plug". I disabled it and now it's not a removable drive in Windows anymore.

Thanks a lot, guys :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×