Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Baron623

Driver Nightmare

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hello,

 

Just built a new system.  My motherboard is the Asus ROG Strix x570-I.  For some reason I do not have any audio through rear io.  RealTek drivers are installed, straight from the asus website.  The device manager does not recognize that speakers or headphones are plugged in.  It only recognizes Nvidia High Definition Audio as a device.  I have uninstalled and reinstalled the drivers several times and looked around the internet for a while and I found this.

 

https://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/all/realtek-audio-console-not-opening-gives-error/428d86bd-0fac-46d7-8a8f-eac9a4543e0b

 

When I looked in services, RealTek Universal Audio Service was missing.  I'm not sure how to continue.  I'm really really hoping that this is a driver problem, or maybe I'll just have to refresh windows.  The only other thing I can think of is that the board is defective.

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Baron623 said:

The only other thing I can think of is that the board is defective.

From the audio output, a bit unlikely.

Google Realtek drivers and download them from the site, not Asus site 


CPU:i7 9700k 5047.5Mhz All Cores Mobo: MSI MPG Z390 Gaming Edge AC, RAM:Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz DDR4 OC 3467Mhz GPU:MSI RTX 2070 ARMOR 8GB OC Storage:Samsung SSD 970 EVO NVMe M.2 250GB, 2x SSD ADATA PRO SP900 256GB, HDD WD CB 2TB, HDD GREEN 2TB PSU: Seasonic focus plus 750w Gold Display(s): 1st: LG 27UK650-W, 4K, IPS, HDR10, 10bit(8bit + A-FRC). 2nd: Samsung 24" LED Monitor (SE390), Cooling:Fazn CPU Cooler Aero 120T Push/pull Corsair ML PRO Fans Keyboard: Corsair K95 Platinum RGB mx Rapidfire Mouse:Razer Naga Chroma  Headset: Razer Kraken 7.1 Chroma Sound: Logitech X-540 5.1 Surround Sound Speaker Case: Modded Case Inverted, 5 intake 120mm, one exhaust 120mm.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
6 minutes ago, Constantin said:

From the audio output, a bit unlikely.

Google Realtek drivers and download them from the site, not Asus site 

I'll give that a shot

Link to post
Share on other sites

And of course the audio device has to be enabled in the bios.


There is no replacement for RGB except more RGB 😜

Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, oeci said:

And of course the audio device has to be enabled in the bios.

I never i my life had to enable audio driver in bios.

You install them in windows and you are good to go.


CPU:i7 9700k 5047.5Mhz All Cores Mobo: MSI MPG Z390 Gaming Edge AC, RAM:Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz DDR4 OC 3467Mhz GPU:MSI RTX 2070 ARMOR 8GB OC Storage:Samsung SSD 970 EVO NVMe M.2 250GB, 2x SSD ADATA PRO SP900 256GB, HDD WD CB 2TB, HDD GREEN 2TB PSU: Seasonic focus plus 750w Gold Display(s): 1st: LG 27UK650-W, 4K, IPS, HDR10, 10bit(8bit + A-FRC). 2nd: Samsung 24" LED Monitor (SE390), Cooling:Fazn CPU Cooler Aero 120T Push/pull Corsair ML PRO Fans Keyboard: Corsair K95 Platinum RGB mx Rapidfire Mouse:Razer Naga Chroma  Headset: Razer Kraken 7.1 Chroma Sound: Logitech X-540 5.1 Surround Sound Speaker Case: Modded Case Inverted, 5 intake 120mm, one exhaust 120mm.

Link to post
Share on other sites

But not if the audio device itself is deactivated in the bios.


There is no replacement for RGB except more RGB 😜

Link to post
Share on other sites
Just now, an actual squirrel said:

Never get generic drivers from realtek. Always get the drivers that are customized for the board.

My experience is exactly the opposite: Never get drivers from the board manufacturers website as they are usually (very) outdated.


There is no replacement for RGB except more RGB 😜

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×