Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
angryx

What is the best settings for the 3600 ryzen 5 CPU?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

when the pc is set to stock bios settings for the cpu the cpu temps swings from 25 to 40 randomly and CPU-Z reports 1.45V core voltage even when idle.

but with manual settings the cpu is not going above 28C and 1.232V core voltage

 

is this ok? what is the best settings to set? should i leave it on auto or use manual settings?

Link to post
Share on other sites

That's normal, Ryzen doesnt rely on low voltage to control power draw and voltage stays high to prevent crashes during aggressive single core boost.

 

If you want less aggressive power management, try 1usmus' power plan


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, Jurrunio said:

That's normal, Ryzen doesnt rely on low voltage to control power draw and voltage stays high to prevent crashes during aggressive single core boost.

 

If you want less aggressive power management, try 1usmus' power plan

it is annoying to hear fans always speed up and down, cpu goes 40C and then 25C and then 40C again and fans spinning like crazy can it damage the fans when it always going up and down in RPM?

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, angryx said:

can it damage the fans when it always going up and down in RPM?

no it won't, they arent that fragile


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Jurrunio said:

no it won't, they arent that fragile

OK im using the power plan you mentioned, seems like nothing changed

Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, angryx said:

OK im using the power plan you mentioned, seems like nothing changed

Did you do these things?

In order for the power plan to work you must set the following on your BIOS, under "CPU Features" or "AMD_CBS":

  • Global C-state Control = Enabled
  • Power Supply Idle Control = Low Current Idle
  • CPPC = Enabled
  • CPPC Preferred Cores = Enabled
  • AMD Cool'n'Quiet = Enabled
  • PPC Adjustment = PState 0
  • I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds.

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
29 minutes ago, Jurrunio said:

Did you do these things?

In order for the power plan to work you must set the following on your BIOS, under "CPU Features" or "AMD_CBS":

  • Global C-state Control = Enabled
  • Power Supply Idle Control = Low Current Idle
  • CPPC = Enabled
  • CPPC Preferred Cores = Enabled
  • AMD Cool'n'Quiet = Enabled
  • PPC Adjustment = PState 0
  • I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds.

i will check it now

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
45 minutes ago, Jurrunio said:

Did you do these things?

In order for the power plan to work you must set the following on your BIOS, under "CPU Features" or "AMD_CBS":

  • Global C-state Control = Enabled
  • Power Supply Idle Control = Low Current Idle
  • CPPC = Enabled
  • CPPC Preferred Cores = Enabled
  • AMD Cool'n'Quiet = Enabled
  • PPC Adjustment = PState 0
  • I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds.

ok, i can't find "Power Supply Idle Control" "AMD Cool'n'Quiet" and "PPC Adjustment"

 

my mobo is B450 F STRIX

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, angryx said:

ok, i can't find "Power Supply Idle Control" "AMD Cool'n'Quiet" and "PPC Adjustment"

 

my mobo is B450 F STRIX

sorry, dont have that board so can't help you. You've checked all BIOS settings? there are a lot of submenus.


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Jurrunio said:

sorry, dont have that board so can't help you. You've checked all BIOS settings? there are a lot of submenus.

yes

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×