Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Slipdash

Rx580 refuses to boot not sure if this a gpu issue or psu issue or both

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I’m rewriting this as a different post since I was so awful describing the issue last time. My Pc is having issues where it wouldn’t start no matter how much I try to restart pc, or reseat the card, or put in the power cable to the card. The fans for the graphics card would either start really loudly and then stop or quietly then stop. I don’t know weather If the card is dead or my psu is failing on me.

 

When the card was booting It was having issues where when I play a game the  graphics card fan gets really loud and stop showing signal on the monitor. I would have to do a hard reset whenever this happens. I have gotten no blue screens and whenever I got artifacts was only when the computer was booting and no other time and whenever it a did few seconds after that the fans would start running quickly again and I’d have to do another hard reset. When it booted I tried checked the temperature and at times it would go 50 idle after I stop playing a game.

 

Hopefully this makes more sense than last time I am awful at writing and even worse at

articulating things. 
 

Msi rx580 4gb

1tb hdd

16gb ram

i3 9100f

the power supply insignia 550watt bronze 

 

Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, Slipdash said:

insignia 550watt bronze 

 

first warning sign here. I'm assuming this is the cheapest power supply you could find at best buy?


I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Kill Trident Z RGB - Force MP500 - Jedi Order Titan Xp - The venerated Hyper 212 Evo (with RGB Riing flair) - EVGA G2 650W - Black and green theme, Razer branwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - Dark moded Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus threadUserbenchmark (Et al.) is trash explained, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, InsufficientSleep said:

Any led lights like boot, vga, cpu, dram or postcodes it get's stuck on when it tries to start ?

I get lights

 

1 hour ago, Fasauceome said:

first warning sign here. I'm assuming this is the cheapest power supply you could find at best buy?

How did you know?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, muito_gostoso said:

can you try with another card?

Don’t have another card since it’s my first pc

 

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Slipdash said:

How did you know?

Those blue boxes and that $25 price tag make me cringe every time. 

 

Not gonna say it's definitely this, just gonna say I'm surprised if it's not related to this.


I WILL find your ITX build thread, and I WILL recommend the SIlverstone Sugo SG13B

 

Primary PC:

i7 8086k (won) - EVGA Z370 Classified K - G.Kill Trident Z RGB - Force MP500 - Jedi Order Titan Xp - The venerated Hyper 212 Evo (with RGB Riing flair) - EVGA G2 650W - Black and green theme, Razer branwashed me.

Draws 400 watts under max load, for reference.

 

Linux Proliant ML150 G6:

Dual Xeon X5560 - 24GB ECC DDR3 - GTX 750 TI - old Seagate 1.5TB HDD - Dark moded Ubuntu (and Win7, cuz why not)

 

How many watts do I need? Seasonic Focus threadUserbenchmark (Et al.) is trash explained, PSU misconceptions, protections explainedgroup reg is bad

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, Fasauceome said:

Those blue boxes and that $25 price tag make me cringe every time. 

 

Not gonna say it's definitely this, just gonna say I'm surprised if it's not related to this.

Now that I think about it, no wonder why my power supply might be failing.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 hours ago, InsufficientSleep said:

What light / code does it get stuck on and what mobo do you have ? 

Nvm It doesn’t do that anymore 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I got a new power supply and the gpu for sure is dead, stupid idea buying a card second hand like that.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×