Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
RedMashie

PC reboots without warning

1 minute ago, RedMashie said:

It's Daisy chained, the PSU came with two cables though but they're both chained in the end

Try to use two cables instead of one, I know what you mean by both are daisy chained on the end but don’t use just one cable. Gpu may not get enough power just from one cable so that may be the reason of all the issues 

Recommended Posts

Posted · Best Answer
1 minute ago, RedMashie said:

It's Daisy chained, the PSU came with two cables though but they're both chained in the end

Try to use two cables instead of one, I know what you mean by both are daisy chained on the end but don’t use just one cable. Gpu may not get enough power just from one cable so that may be the reason of all the issues 


   @Whiro tag or quote will do the trick 
i5 3570K @ 4.7Ghz  |  AsRock Fatal1ty Z77 Performance  |  Corsair Vengeance 16GB (4x4) 1600MHz  |  ASUS Strix GTX 970 OC  |  Phanteks P400S TG  (mesh panel) |  EVGA 500W1  |  Storage: Corsair 60GB SSD (boot), Gigabyte 120GB SSD, WD 2Tb HDD | Cooling: Custom loop

                EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM

                EKWB EK Supremacy Evo , naked die

                EKWB EK Thermosphere 

                EKWB EK CoolStream PE 360

                EKWB EK Coolstream SE 120

                EKWB EK Vardar 120s  x6

                EKWB EK STC Classic 10/16  x10

                EKWB EK DuraClear Tubing 16/10

                EKWB EK CryoFuel Acid Green

 

                                          WHIRO

         THE FIRST OF DEATH AND DARKNESS

 

        He feast on the dead to inherit their power

Link to post
Share on other sites

Instead of using just one daisy chained cable use two separate like them ?

 

3C248B81-6107-4057-9554-78BDC765C3BC.jpeg


   @Whiro tag or quote will do the trick 
i5 3570K @ 4.7Ghz  |  AsRock Fatal1ty Z77 Performance  |  Corsair Vengeance 16GB (4x4) 1600MHz  |  ASUS Strix GTX 970 OC  |  Phanteks P400S TG  (mesh panel) |  EVGA 500W1  |  Storage: Corsair 60GB SSD (boot), Gigabyte 120GB SSD, WD 2Tb HDD | Cooling: Custom loop

                EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM

                EKWB EK Supremacy Evo , naked die

                EKWB EK Thermosphere 

                EKWB EK CoolStream PE 360

                EKWB EK Coolstream SE 120

                EKWB EK Vardar 120s  x6

                EKWB EK STC Classic 10/16  x10

                EKWB EK DuraClear Tubing 16/10

                EKWB EK CryoFuel Acid Green

 

                                          WHIRO

         THE FIRST OF DEATH AND DARKNESS

 

        He feast on the dead to inherit their power

Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Whiro said:

Instead of using just one daisy chained cable use two separate like them ?

It doesn't matter neither with low quality PSU nor with good quality one. Which PSU did you get btw, OP ?


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Juular said:

It doesn't matter neither with low quality PSU nor with good quality one. Which PSU did you get btw, OP ?

Well it not gonna do any harm if he tries that, you never know there may be some sort of issue with his psu or cable by itself.


   @Whiro tag or quote will do the trick 
i5 3570K @ 4.7Ghz  |  AsRock Fatal1ty Z77 Performance  |  Corsair Vengeance 16GB (4x4) 1600MHz  |  ASUS Strix GTX 970 OC  |  Phanteks P400S TG  (mesh panel) |  EVGA 500W1  |  Storage: Corsair 60GB SSD (boot), Gigabyte 120GB SSD, WD 2Tb HDD | Cooling: Custom loop

                EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM

                EKWB EK Supremacy Evo , naked die

                EKWB EK Thermosphere 

                EKWB EK CoolStream PE 360

                EKWB EK Coolstream SE 120

                EKWB EK Vardar 120s  x6

                EKWB EK STC Classic 10/16  x10

                EKWB EK DuraClear Tubing 16/10

                EKWB EK CryoFuel Acid Green

 

                                          WHIRO

         THE FIRST OF DEATH AND DARKNESS

 

        He feast on the dead to inherit their power

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
9 minutes ago, Juular said:

It doesn't matter neither with low quality PSU nor with good quality one. Which PSU did you get btw, OP ?

I bought the Revolution DF 650W.

Also I just put the graphics card in the other pci-e slot and used both cables instead of just the one, so far it didn't crash but it set my date to 2919 for some reason and also it was using 100% CPU while the date was wrong but that stopped when I changed the date? I don't really get that part???

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, RedMashie said:

I bought the Revolution DF 650W.

Also I just put the graphics card in the other pci-e slot and used both cables instead of just the one, so far it didn't crash but it set my date to 2919 for some reason and also it was using 100% CPU while the date was wrong but that stopped when I changed the date? I don't really get that part???

To be sure you can stress test it, run some gpu intensive games or some benchmarks (heaven,3dmark)


   @Whiro tag or quote will do the trick 
i5 3570K @ 4.7Ghz  |  AsRock Fatal1ty Z77 Performance  |  Corsair Vengeance 16GB (4x4) 1600MHz  |  ASUS Strix GTX 970 OC  |  Phanteks P400S TG  (mesh panel) |  EVGA 500W1  |  Storage: Corsair 60GB SSD (boot), Gigabyte 120GB SSD, WD 2Tb HDD | Cooling: Custom loop

                EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM

                EKWB EK Supremacy Evo , naked die

                EKWB EK Thermosphere 

                EKWB EK CoolStream PE 360

                EKWB EK Coolstream SE 120

                EKWB EK Vardar 120s  x6

                EKWB EK STC Classic 10/16  x10

                EKWB EK DuraClear Tubing 16/10

                EKWB EK CryoFuel Acid Green

 

                                          WHIRO

         THE FIRST OF DEATH AND DARKNESS

 

        He feast on the dead to inherit their power

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, RedMashie said:

my date to 2919 for some reason and also it was using 100% CPU while the date was wrong

Didn't see anything like that but it's just Windows being Windows.

3 minutes ago, RedMashie said:

Also I just put the graphics card in the other pci-e slot

Did you try that before ?


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Juular said:

Didn't see anything like that but it's just Windows being Windows.

Did you try that before ?

I tried it once before and it told me that it recommended i used the first slot so i changed it back, but this time it didn't, so far it seems fine now though, it took a few days for it to act up again after resitting the GPU last time so I'll wait for a bit before giving a final conclusion.

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, RedMashie said:

I tried it once before and it told me that it recommended i used the first slot so i changed it back, but this time it didn't, so far it seems fine now though, it took a few days for it to act up again after resitting the GPU last time so I'll wait for a bit before giving a final conclusion.

Ok, then if it would run fine in that slot it's the motherboard, if it wouldn't then it's GPU. After you'll get conclusion, connect GPU through one cable, it's the way it should be configured on the multi-rail unit.


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Juular said:

Ok, then if it would run fine in that slot it's the motherboard, if it wouldn't then it's GPU. After you'll get conclusion, connect GPU through one cable, it's the way it should be configured on the multi-rail unit.

Alright, thank you!

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
On 12/21/2019 at 11:47 AM, Juular said:

Ok, then if it would run fine in that slot it's the motherboard, if it wouldn't then it's GPU. After you'll get conclusion, connect GPU through one cable, it's the way it should be configured on the multi-rail unit.

 

On 12/21/2019 at 11:36 AM, Whiro said:

To be sure you can stress test it, run some gpu intensive games or some benchmarks (heaven,3dmark)

So it hadn't been crashing since I plugged both PCIe cables in and switched the PCIe port the card was in, but today just to test i pulled the second pcie cable out and tried the daisy chain again and it crashed immediatly as i launched a game, and then it worked when i plugged the second cable in again. So I think that solved the problem? 

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, RedMashie said:

i pulled the second pcie cable out and tried the daisy chain again and it crashed immediatly

Daisy chain ? Like both GPU PCI-e power connectors on one PSU cable ? That shouldn't be an issue ... Maybe your particular GPU are pulling insane amounts of transient currents and it's tripping OCP (at least 25\30A which is 300\360W for a second but likely it's ~30-40% higher). Okay, if it runs fine on two rails it's good, it's just that you're effectively using it in single-rail mode now.

Edit: OCP on 12V rails are 32.5\32\43.5\45 A respectively on four rails, maybe try to power the GPU from rail #4 which has the highest OCP setting ?


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Juular said:

Daisy chain ? Like both GPU PCI-e power connectors on one PSU cable ? That shouldn't be an issue ... Maybe your particular GPU are pulling insane amounts of transient currents and it's tripping OCP (at least 25\30A which is 300\360W for a second but likely it's ~30-40% higher). Okay, if it runs fine on two rails it's good, it's just that you're effectively using it in single-rail mode now.

I wouldn't be surprised if the GPU is the problem, my pc still ocasionally freezes and has to be hard shutdown with the button, but happens way less often than the crashes that happened before, also the freezes happened even before i upgraded my motherboard and cpu and stuff. But like it works most of the time now, it just rarely freezes and that's it. Still wish I could fix that but i'm happy to at least fix the crashes, thank you for your time. 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, RedMashie said:

I wouldn't be surprised if the GPU is the problem

Isn't it ASUS Strix by any chance ? I think i've heard that GTX1080 Ti ASUS Strix has problems with transient power draw ...


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Juular said:

Isn't it ASUS Strix by any chance ? I think i've heard that GTX1080 Ti ASUS Strix has problems with transient power draw ...

My new motherboard is a ROG STRIX B360-F yeah. 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, RedMashie said:

My new motherboard is a ROG STRIX B360-F yeah. 

No, the GPU.


Tag or quote me so i see your reply

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, RedMashie said:

 

So it hadn't been crashing since I plugged both PCIe cables in and switched the PCIe port the card was in, but today just to test i pulled the second pcie cable out and tried the daisy chain again and it crashed immediatly as i launched a game, and then it worked when i plugged the second cable in again. So I think that solved the problem? 

Yup sounds like you sorted the issue this way. 


   @Whiro tag or quote will do the trick 
i5 3570K @ 4.7Ghz  |  AsRock Fatal1ty Z77 Performance  |  Corsair Vengeance 16GB (4x4) 1600MHz  |  ASUS Strix GTX 970 OC  |  Phanteks P400S TG  (mesh panel) |  EVGA 500W1  |  Storage: Corsair 60GB SSD (boot), Gigabyte 120GB SSD, WD 2Tb HDD | Cooling: Custom loop

                EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM

                EKWB EK Supremacy Evo , naked die

                EKWB EK Thermosphere 

                EKWB EK CoolStream PE 360

                EKWB EK Coolstream SE 120

                EKWB EK Vardar 120s  x6

                EKWB EK STC Classic 10/16  x10

                EKWB EK DuraClear Tubing 16/10

                EKWB EK CryoFuel Acid Green

 

                                          WHIRO

         THE FIRST OF DEATH AND DARKNESS

 

        He feast on the dead to inherit their power

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×