Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
hyperchaz

WD My Passport not detected in any computer

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hey guys, so my WD My Passport is working just fine before. but after this afternoon, i plugged my WD to my friend's computer and then it is not detected. i thought it was normal but then i tried plug it in on my macbook and other PC, it wont being recognized. even disk management and disk utility doesn't detect my WD. the light is on. is there anything i can do? please help. srry for the bad english

Link to post
Share on other sites

Does the pc pick it up the drive in BIOS if so there is a chance that it might need to be formatted back in to a read bill format.  

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

 

2 minutes ago, Trevor87 said:

Does the pc pick it up the drive in BIOS if so there is a chance that it might need to be formatted back in to a read bill format.  

how can i do that?

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, hyperchaz said:

 

how can i do that?

The one way would be through command prompt. I am not sure on how on a mac :( 

Link to post
Share on other sites

what model is it?


CPU: Intel i7 9700K@4.9@1.2v Motherboard: Asus Maximus XI Hero | RAM: Patriot Viper Steel 2x8gb@4000, 17-17-17-39 1.45V| 

PSU: EVGA SuperNova 750 G3 | Mon: Samsung C27HG70 27" 144Hz Freesync - G-Sync compatible(ish) | GPU: EVGA 1080ti SC Black Edition w/ G12 bracket | Sound: Odac + Fiio E09K | 

Case: Fractal Design R6 TG Blackout | Storage: Corsair MP510 960gb | Cooling: CPU: Kraken X62 - GPU: Kraken X42 - both with Noctua NF-A14's |

Ryzen rig for LAN/Backup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Trevor87 said:

The one way would be through command prompt. I am not sure on how on a mac :( 

ooh okay thanks.. maybe i'll try that later 

Just now, DoctorNick said:

what model is it?

WD My Passport.. the one with the design of Google Pixel 2

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, hyperchaz said:

ooh okay thanks.. maybe i'll try that later 

WD My Passport.. the one with the design of Google Pixel 2

Link?


CPU: Intel i7 9700K@4.9@1.2v Motherboard: Asus Maximus XI Hero | RAM: Patriot Viper Steel 2x8gb@4000, 17-17-17-39 1.45V| 

PSU: EVGA SuperNova 750 G3 | Mon: Samsung C27HG70 27" 144Hz Freesync - G-Sync compatible(ish) | GPU: EVGA 1080ti SC Black Edition w/ G12 bracket | Sound: Odac + Fiio E09K | 

Case: Fractal Design R6 TG Blackout | Storage: Corsair MP510 960gb | Cooling: CPU: Kraken X62 - GPU: Kraken X42 - both with Noctua NF-A14's |

Ryzen rig for LAN/Backup

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, hyperchaz said:

 

this one 

Ok. I had one wd passport with the same interface (USB 3.0) and that micro USB 3.0. The funny thing is that the 3.0 part died and only the USB 2.0 works. You can try connecting with a standard micro usb 2.0 cable:

 

image.thumb.png.18c5808658f215f1070c72d8bff9415b.png


CPU: Intel i7 9700K@4.9@1.2v Motherboard: Asus Maximus XI Hero | RAM: Patriot Viper Steel 2x8gb@4000, 17-17-17-39 1.45V| 

PSU: EVGA SuperNova 750 G3 | Mon: Samsung C27HG70 27" 144Hz Freesync - G-Sync compatible(ish) | GPU: EVGA 1080ti SC Black Edition w/ G12 bracket | Sound: Odac + Fiio E09K | 

Case: Fractal Design R6 TG Blackout | Storage: Corsair MP510 960gb | Cooling: CPU: Kraken X62 - GPU: Kraken X42 - both with Noctua NF-A14's |

Ryzen rig for LAN/Backup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, DoctorNick said:

Ok. I had one wd passport with the same interface (USB 3.0) and that micro USB 3.0. The funny thing is that the 3.0 part died and only the USB 2.0 works. You can try connecting with a standard micro usb 2.0 cable:

 

image.thumb.png.18c5808658f215f1070c72d8bff9415b.png

i've tried it, it didn't work..

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, hyperchaz said:

i've tried it, it didn't work..

Try a different port on the PC (try front and back ports.) I've seen PC's have the USB 3.0 no longer function while the USB 2.0 functions fine.

Link to post
Share on other sites

hook it up with a different cable, and check if it shows up in disk management.

 

if it doesnt.. i hope you have a backup, because that's a death.

Link to post
Share on other sites

I would try and see if you can see it in Diskpart on Windows - I'm not familiar enough with Disk Utility on Mac to be sure.

Just open Run (Win + R) and type "diskpart"

Then type

list disk

if it shows your drive chances are you can save the data or at least reformat it. If not, it's dead. If you need the data I recommend looking for data recovery specialists in your area for more help.


Bow down to me humans.

I can't help if you don't quote me. How am I supposed to know if you need my premium support? Now starting at £399.99 a year.

Also, be a sport and mark the correct answer as the correct answer. It will help pour souls in the future when they are stuck and need guidance.

"If it works, proceed to take it apart and 'make it work better.' Then cry for help when it breaks." - Me, about five minutes ago when my train of thought wandered.

Remember kids, A janky solution is still a solution.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 hours ago, manikyath said:

hook it up with a different cable, and check if it shows up in disk management.

 

if it doesnt.. i hope you have a backup, because that's a death.

i've tried this, and it didn't work... and this is my backup drive...

 

2 hours ago, limegorilla said:

I would try and see if you can see it in Diskpart on Windows - I'm not familiar enough with Disk Utility on Mac to be sure.

Just open Run (Win + R) and type "diskpart"

Then type


list disk

if it shows your drive chances are you can save the data or at least reformat it. If not, it's dead. If you need the data I recommend looking for data recovery specialists in your area for more help.

it doesn't show up..

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, hyperchaz said:

i've tried this, and it didn't work... and this is my backup drive...

the idea of a backup drive, is that everything on it is still in another location as well.

a backup is a copy.

 

if you're lucky, it's the enclosure that died, not the hard drive. and when it comes to figuring that out..

- figure out how to open up the enclosure

- take out the sata drive

- plug the sata drive directly into your system.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
7 hours ago, manikyath said:

the idea of a backup drive, is that everything on it is still in another location as well.

a backup is a copy.

 

if you're lucky, it's the enclosure that died, not the hard drive. and when it comes to figuring that out..

- figure out how to open up the enclosure

- take out the sata drive

- plug the sata drive directly into your system.

well, the light turns on and i feel the hard drive is spinning.

if i take out the sata drive, should i connect it with sata connector or with USB 3.0?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×