Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TheoKondak

PC Randomly reboots/Screen Goes Off

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

A couple of months ago, I purchased components for my new PC.

Windows 10 Pro 64 Bit latest build

ASUS Tuff x570 Wifi (bios AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4 [latest])

Ryzen 3700x

Gigabyte 5700xt (Drivers 19.11.1)

Crucial Ballistix 32 GB

Intel 660p 1tb

And I used my old Corsair Builder 600 W 80+ Bronze Certified ATX Power Supply (about 5 years old).

Now most of the times computer works fine.

I have no overclock or undervolt enabled at the moment, due to the issue with reboots and black screens.

 

So when I play CS:GO (kinda the only game I play these days) , my pc randomly reboots, or sometimes both of my monitors go black and it is not fixed until I reboot the machine. Notice that since I only have an 60hz monitor, I have my fps capped to 180, so now both my CPU and GPU are working at 20-30% of their capacity. Temps are low too. CPU max 50 Celcius and GPU not more than 60 Celcius.

 

I've done a lot of testing, and I ended up thinking that the PSU is causing the issue. It seems that some of the contacts do not deliver enough power to the motherboard and maybe the GPU. One day, the issue occurred, and the PC was not booting at all, after trying a lot of fixes, I found out that unplugging/replugging the MOBO cable got the issue fixed for a few days before the reboots started again.

In the past, I've done some OC and run plenty of stress tests for GPU and CPU (I even done 4.3ghz all Cores with no issue).

 

What do you think? Could this be a failing PSU or maybe a faulty GPU?


Photographer - Videographer 

Loving behavioral analysis and psychology

----

Asus x570 Tuf Wifi

3700x @ 4175mhz 1.2435v

Gigabyte 5700xt OC undervolted

Crusial Ballistix sport @ 3400mhz cl16

Some 15tb of storage

Link to post
Share on other sites

Replace that PSU. The old CX is bad.

 

And use the latest AMD chipset drivers.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
16 minutes ago, 191x7 said:

Replace that PSU. The old CX is bad.

 

And use the latest AMD chipset drivers.

Ye this PSU is really really bad. Since day 1 I had issues, and the SATA cables broke the first day. Strange thing is that some days I have no issue, while others (like today) I get 3 reboots in 30 minutes


Photographer - Videographer 

Loving behavioral analysis and psychology

----

Asus x570 Tuf Wifi

3700x @ 4175mhz 1.2435v

Gigabyte 5700xt OC undervolted

Crusial Ballistix sport @ 3400mhz cl16

Some 15tb of storage

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×