Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
S.Hamed23

Overclock Improvements are so low

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have an i5-9600k with corsair h100i with asus z390-f
Recently, I overclocked it to 5gHz @1.31v @LLC(AUTO) @80C max. 
The only Improvement I got is 2749 points in Cinebench R20 where I used to get numbers like 2850-2885 stable.
In XTU, I only got 30 points higher than base clock.
There is no thermal throttling. 
What is the issue?
Checked Multiple times, Each time it's happening

Link to post
Share on other sites

Did your in game fps improve ?


 

MSI B450 Pro Gaming Pro Carbon AC | AMD Ryzen 2700x 1.35V @ 4.1GhZ  | NZXT  Kraken X52  MSI GeForce RTX2070 Armour | Corsair Vengeance LPX (2*8) 16GB 3200MhZ | Samsung 970 evo M.2Nvme 500GB Boot  / Samsung 860 evo 500GB SSD | Corsair RM550X (2018) | Fractal Design Meshify C white | Logitech G pro WirelessGigabyte Aurus AD27QD 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Stormseeker9 said:

Did your in game fps improve ?

Average 4 fps improvement in Apex Legends
Where's the issue man? This cpu delivered more before

 

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, S.Hamed23 said:

Average 4 fps improvement in Apex Legends
Where's the issue man? This cpu delivered more before

 

Did you check your clocks under load? Could be llc issue perhaps, not sure tho do


 

MSI B450 Pro Gaming Pro Carbon AC | AMD Ryzen 2700x 1.35V @ 4.1GhZ  | NZXT  Kraken X52  MSI GeForce RTX2070 Armour | Corsair Vengeance LPX (2*8) 16GB 3200MhZ | Samsung 970 evo M.2Nvme 500GB Boot  / Samsung 860 evo 500GB SSD | Corsair RM550X (2018) | Fractal Design Meshify C white | Logitech G pro WirelessGigabyte Aurus AD27QD 

Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, S.Hamed23 said:

Average 4 fps improvement in Apex Legends
Where's the issue man? This cpu delivered more before

 

When was the time you were getting higher frame rates.  I want to see what you have done from that time to now to slow it down.


Asus Sabertooth x79 / 4930k @ 4500 @ 1.408v / Gigabyte WF 2080 RTX / Corsair VG 64GB @ 1866 & AX1600i & H115i Pro @ 2x Noctua NF-A14 / Carbide 330r Blackout

Scarlett 2i2 Audio Interface / KRK Rokits 10" / Sennheiser HD 650 / Logitech G Pro Wireless Mouse & G915 Linear & G935 & C920 / SL 88 Grand / Cakewalk / NF-A14 Int P12 Ex
AOC 40" 4k Curved / LG 55" OLED C9 120hz / LaCie Porsche Design 2TB & 500GB / Samsung 950 Pro 500GB / 850 Pro 500GB / Crucial m4 500GB / Asus M.2 Card

Link to post
Share on other sites

Something's not right here, I get about 100 points increase per 100mhz in R20 when OCing.  As for FPS, speaking from my use case on my CPU, for every 500mhz increase I got at least 20 FPS average in games that my single core was the bottleneck.


Workstation Laptop: Dell Precision 7540, Xeon E-2276M, 32gb DDR4, Quadro T2000 GPU, 4k display

Ryzen Rig 2: ASrock B450 Pro4 ATX, Ryzen 7 1700 @ 4.2ghz all core 1.4vCore, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM (+100mhz core clock), 16gb (2x8) 3600mhz V-Color Skywalker (or 4x8gb DDR4 2666mhz for large tasks), Corsair HX850 PSU, Custom Loop 2x240mm + 1x120mm radiator, 128gb Patriot Scorch NVMe Win 10 boot drive, 500gb Samsung 840 EVO SSD, CoolerMaster HAF XM Case.  DSI 90-Key Mechanical Keyboard w/ Cherry Red switches, Zalman ZM-GM1 mouse, Hannspree HF207 and Acer AL2016W monitors

https://www.3dmark.com/3dm/37004594?

Ryzen Rig 1: ASUS B350-PRIME ATX, Ryzen 7 1700, Sapphire R9 Fury Tri-X Nitro 4gb HBM, 16gb (2x8) 3200mhz V-Color Skywalker, ANTEC Earthwatts 750w PSU, MasterLiquid Lite 120 AIO cooler in Push/Pull config as rear exhaust, 250gb Samsung 850 Evo SSD, Patriot Burst 240gb SSD, Cougar MX330-X Case.  Zalman K600S keyboard, Zalman ZM-GM1 mouse, Acer XF270HU 2560x1440 144hz IPS monitor

https://www.3dmark.com/3dm/37628874?

Dwight: The Mixed Metals Loop Media Center.  Ask me about it.  Currently decommissioned to move to an mATX setup on a new MOBO once I pick one out

Schrute: ASUS M5A99FX Pro R2.0, FX 8350, 2x Gigabyte HD 7850 2gb GPUs in crossfire, 16gb (4x4) Corsair Vengeance DDR3 1600mhz, Sparkle/FSP 650w PSU, PCCOOLING 160w TDP air cooler, 60gb Patriot SSD Win 10 boot drive, 1tb WDBlack HDD, Rosewill Nautilus 1.0 case.  Logitech Wireless Keyboard and Mouse, Roku 55" 4k TV

Micro Form Factor Dell OptiPlex 3040: Dell 0MGK50 A02, i3-6100T, 2x4gb DDR3 1600, Team Group 120gb SSD, 500gb Seagate 7mm HDD attached storage, Windows 10 Pro, Logitech K400+, USB Wifi adapter all vesa mounted to the back of a 37" 1080p TV for form factor in the kitchen

Linux Box: Toshiba Laptop, i7 620M, NVS graphics, 2gb ram tinker toy at the moment.  Running Manjaro at the moment

APU Laptop: I need to clean this things TIM up so it can boot into Windows 7 for more than 5 minute before overheating at idle, it has things, I just haven't been on it in 2 years or so

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 hours ago, Stormseeker9 said:

Did you check your clocks under load? Could be llc issue perhaps, not sure tho do

every setting is like the way I ocd before
Just the performance dropped. I used to get higher temps like 83C with those high scores but now temps usually don't cross 79C and performance is very low

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 hours ago, Turtle Rig said:

When was the time you were getting higher frame rates.  I want to see what you have done from that time to now to slow it down.

It was with LLC Level 6 @1.31v with the max of 83C. I was getting a cinebench R20 score of 2875-2900.
Those were stable.
Now, with the same settings I'm getting 2772 max with max temps @79C 
I've no idea what's happening

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
11 hours ago, Turtle Rig said:

When was the time you were getting higher frame rates.  I want to see what you have done from that time to now to slow it down.

 

11 hours ago, Stormseeker9 said:

Did you check your clocks under load? Could be llc issue perhaps, not sure tho do

 

11 hours ago, Tristerin said:

Something's not right here, I get about 100 points increase per 100mhz in R20 when OCing.  As for FPS, speaking from my use case on my CPU, for every 500mhz increase I got at least 20 FPS average in games that my single core was the bottleneck.

Solved it!!!
I set Corsair iCue an Asus Aura Lighting settings to default
Got the performance bump I had before
Don't mind the current temps. It's at LLC7, in LLC6 it's max at 80C

Screenshot (69).png

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×