Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
arnekick

Memmory Failure

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP
Product: HP ProDesk 400 G3 MT
Operating System: Microsoft Windows 7 (64-bit)

Hi,

 

My desktop has 4GB of ram and i was trying to upgrade it to 8GB.

Now what i did was i ordered 2x4GB of DDR4 ram 2400Mhz, I took the old memory stick out ans put the 2 new ones in. Now if i start up the system i get 3 long and 2 short beeps.

The memory sticks are not the issue if i only place 1 of the 2 (tried both) in the slot where the Original stick was in the system boots fine with 4GB of ram but when i stick 1 of the 2 in the slot wich was empty the whole time i get the beep error code.

 

So basically the system wont start whenever i stick one of the 2 sticks in the slot wich was empty.

I did some research and found that the beep code means "The embedded controller has timed out waiting for BIOS to return from memory initialization"  but i have no clue how to solve this.

 

 

Any help would be gratfully appreciated.

Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, arnekick said:
Product: HP ProDesk 400 G3 MT
Operating System: Microsoft Windows 7 (64-bit)

Hi,

 

My desktop has 4GB of ram and i was trying to upgrade it to 8GB.

Now what i did was i ordered 2x4GB of DDR4 ram 2400Mhz, I took the old memory stick out ans put the 2 new ones in. Now if i start up the system i get 3 long and 2 short beeps.

The memory sticks are not the issue if i only place 1 of the 2 (tried both) in the slot where the Original stick was in the system boots fine with 4GB of ram but when i stick 1 of the 2 in the slot wich was empty the whole time i get the beep error code.

 

So basically the system wont start whenever i stick one of the 2 sticks in the slot wich was empty.

I did some research and found that the beep code means "The embedded controller has timed out waiting for BIOS to return from memory initialization"  but i have no clue how to solve this.

 

 

Any help would be gratfully appreciated.

Maybe the slot is dead?...


A PC Enthusiast since 2011
AMD FX-8320E@4.3GHz | GIGABYTE GTX 1660 GAMING OC @ Core +120MHz Memory +1000MHz
Cinebench R15: 689cb | Unigine Superposition 1080p Extreme: 3427
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×