Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ZeferiniX

Gamdias M2-1204R RGB 2 out of 4 fans not lighting up

5 hours ago, LogicalDrm said:

I assume that you are using some splitter or hub for lighting them? That's the issue. There's something wrong with that hub, and I'd recommend returning the pack.

I've experimented a bit earlier and found a weird behavior.

 

Say we have fans A B C and D. This hub has 8 fans and 2 led ports. Say we use FANS 1-4 ports sequentially, I noticed that on certain orders, the lights won't light up

 

If I do the original order of A-B-C-D, C and D won't light up as questioned here. If I do D-C-B-A, B won't light up. I tried using Fan ports 1,2,7,8 and they all light up no matter how I mix them. I didn't look further into the other combinations for ports 1-4 but B-A-D-C worked for me currently. Really odd.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Bought a Gamdias M2-1204R 4-fan pack (https://www.gamdias.com/component/index.php/fans/aeolus-m2-1204r-2).

 

Problem:
Only 2 fans would light up instead of 4 but all fans are spinning though.

 

I tried isolating by just plugging the two fans that didn't light up and unplugging the other 2, this time it worked (they lighted up).

I tried moving all fans to different ports, no luck. Only 2 would light up.

If all 4 of them are plugged, the other 2 won't light up.

 

Am I missing something? What else can I try?


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites

I assume that you are using some splitter or hub for lighting them? That's the issue. There's something wrong with that hub, and I'd recommend returning the pack.


^^^^ That's my post ^^^^
<-- This is me --- That's your scrollbar -->
vvvv Who's there? vvvv

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP · Best Answer
5 hours ago, LogicalDrm said:

I assume that you are using some splitter or hub for lighting them? That's the issue. There's something wrong with that hub, and I'd recommend returning the pack.

I've experimented a bit earlier and found a weird behavior.

 

Say we have fans A B C and D. This hub has 8 fans and 2 led ports. Say we use FANS 1-4 ports sequentially, I noticed that on certain orders, the lights won't light up

 

If I do the original order of A-B-C-D, C and D won't light up as questioned here. If I do D-C-B-A, B won't light up. I tried using Fan ports 1,2,7,8 and they all light up no matter how I mix them. I didn't look further into the other combinations for ports 1-4 but B-A-D-C worked for me currently. Really odd.


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
On 9/8/2019 at 8:44 PM, ZeferiniX said:

I've experimented a bit earlier and found a weird behavior.

 

Say we have fans A B C and D. This hub has 8 fans and 2 led ports. Say we use FANS 1-4 ports sequentially, I noticed that on certain orders, the lights won't light up

 

If I do the original order of A-B-C-D, C and D won't light up as questioned here. If I do D-C-B-A, B won't light up. I tried using Fan ports 1,2,7,8 and they all light up no matter how I mix them. I didn't look further into the other combinations for ports 1-4 but B-A-D-C worked for me currently. Really odd.

Hi ZeferiniX!

I'm quite certain that some of the ports on your fan hub controller are faulty. The FAN3 and FAN4 seems the faulty ones, especially FAN3.

I think you should try RMA ing it. In future if you plan to use the same hub for a Gamdias M2-240r liquid cooling radiator, that might pose a problem.

 

But regardless, could you please share with me some of your build pics with me? I just wanna see how these fans look in real life.

My facebook Id is this:
https://www.facebook.com/tashdeedahmed

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, Tashdeed said:

Hi ZeferiniX!

I'm quite certain that some of the ports on your fan hub controller are faulty. The FAN3 and FAN4 seems the faulty ones, especially FAN3.

I think you should try RMA ing it. In future if you plan to use the same hub for a Gamdias M2-240r liquid cooling radiator, that might pose a problem.

 

But regardless, could you please share with me some of your build pics with me? I just wanna see how these fans look in real life.

My facebook Id is this:
https://www.facebook.com/tashdeedahmed

Hello, it's a bit odd though since it works on certain orders. Either way, it's working well. I have no plans to water cool and have AC in the room so temps are the least of my worries.

 

Been wondering as well why there wasn't much topic about this fans, I suppose because it's fairly new but here's a vid instead. Sorry for the bad camera quality but I think this should show what you're looking for xD

 

 


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, ZeferiniX said:

Hello, it's a bit odd though since it works on certain orders. Either way, it's working well. I have no plans to water cool and have AC in the room so temps are the least of my worries.

 

Been wondering as well why there wasn't much topic about this fans, I suppose because it's fairly new but here's a vid instead. Sorry for the bad camera quality but I think this should show what you're looking for xD

 

 

Hi! Thank you so much for the upload!
I think now I have enough confidence to go and but these fans.

I do have a question though. Your mobo is a tomahawk it seems. It lacks ARGB header.

So, you've just plugged the controller to a RGB header, yes?
Also, how's mystic light's sync up with the fans? Because they are supposed to sync with mystic light on both A-RGB and RGB header.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
10 minutes ago, Tashdeed said:

Hi! Thank you so much for the upload!
I think now I have enough confidence to go and but these fans.

I do have a question though. Your mobo is a tomahawk it seems. It lacks ARGB header.

So, you've just plugged the controller to a RGB header, yes?
Also, how's mystic light's sync up with the fans? Because they are supposed to sync with mystic light on both A-RGB and RGB header.

No problem. They look pretty nice and can get really bright.

 

Yes it lacks ARGB 5v 3pin header and I learned the hard way lmao. The Deepcool Gammaxx GT RGB cooler uses 12v 4pin header and is compatible with my MoBo so that is synced together with Mystic Light. As for the fans, the fans are just connected to the hub that is being powered by SATA and is controlled by the remote controller (currently). I'm hoping to sync them to the MoBo through these (just literally ordered them a few hours ago):

1. http://www.gamerstorm.com/product/ACCESSORY/2019-03/1291_10731.shtml

2. https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/rgb-accessories/argb-1-to-3-splitter-cable/

 

As for why you think I might need a splitter, the black acrylic stand you see on top of my case is an ARGB GPU Card Holder (cover not yet peeled) and is unfortunately a 5v 3pin one so now I have 2 5v 3pin headers waiting to be plugged so my aim is to connect the gamdias fan hub and the gpu card holder to the splitter and hope they sync up with Mystic Light.


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, ZeferiniX said:

No problem. They look pretty nice and can get really bright.

 

Yes it lacks ARGB 5v 3pin header and I learned the hard way lmao. The Deepcool Gammaxx GT RGB cooler uses 12v 4pin header and is compatible with my MoBo so that is synced together with Mystic Light. As for the fans, the fans are just connected to the hub that is being powered by SATA and is controlled by the remote controller (currently). I'm hoping to sync them to the MoBo through these (just literally ordered them a few hours ago):

1. http://www.gamerstorm.com/product/ACCESSORY/2019-03/1291_10731.shtml

2. https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/rgb-accessories/argb-1-to-3-splitter-cable/

 

As for why you think I might need a splitter, the black acrylic stand you see on top of my case is an ARGB GPU Card Holder (cover not yet peeled) and is unfortunately a 5v 3pin one so now I have 2 5v 3pin headers waiting to be plugged so my aim is to connect the gamdias fan hub and the gpu card holder to the splitter and hope they sync up with Mystic Light.

as per the website the controller that comes with it should be able to connect to the 4pin 12V RGB connector. Sure, there will be lack of functionality for ARGB but RGB controls through mystic light should exist.
As in, the controller as per website should have one wire connecting to a 12v 4pin RGB header.

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, ZeferiniX said:

No problem. They look pretty nice and can get really bright.

 

Yes it lacks ARGB 5v 3pin header and I learned the hard way lmao. The Deepcool Gammaxx GT RGB cooler uses 12v 4pin header and is compatible with my MoBo so that is synced together with Mystic Light. As for the fans, the fans are just connected to the hub that is being powered by SATA and is controlled by the remote controller (currently). I'm hoping to sync them to the MoBo through these (just literally ordered them a few hours ago):

1. http://www.gamerstorm.com/product/ACCESSORY/2019-03/1291_10731.shtml

2. https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/rgb-accessories/argb-1-to-3-splitter-cable/

 

As for why you think I might need a splitter, the black acrylic stand you see on top of my case is an ARGB GPU Card Holder (cover not yet peeled) and is unfortunately a 5v 3pin one so now I have 2 5v 3pin headers waiting to be plugged so my aim is to connect the gamdias fan hub and the gpu card holder to the splitter and hope they sync up with Mystic Light.

ok, my bad, I just rechecked the manufacturer's website and it seems there isn't a connection for the controller to connect to the 4pin 12v RGB header :(

But you plan to sync all the fans to the RGB header with a splitter?
If so, how do you plan to power all the 4 fans?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Tashdeed said:

ok, my bad, I just rechecked the manufacturer's website and it seems there isn't a connection for the controller to connect to the 4pin 12v RGB header :(

But you plan to sync all the fans to the RGB header with a splitter?
If so, how do you plan to power all the 4 fans?

Yeah, no connection for the controller to connect to the 4pin 12v rgb header. The 4 fans will still be powered by the hub.As for the lights, see red box in the image below

 

image.png.02cda8f6bbe40c745924ceb69ea414f9.png

 

That's a LED IN port which is supposed to connect directly to the MoBo with the 5v 3pin header but since I don't have that header, this will go instead to the splitter which is then connected to the RGB Convertor then to the MoBo.


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, ZeferiniX said:

Yeah, no connection for the controller to connect to the 4pin 12v rgb header. The 4 fans will still be powered by the hub.As for the lights, see red box in the image below

 

image.png.02cda8f6bbe40c745924ceb69ea414f9.png

 

That's a LED IN port which is supposed to connect directly to the MoBo with the 5v 3pin header but since I don't have that header, this will go instead to the splitter which is then connected to the RGB Convertor then to the MoBo.

orrite!

The splitter is 1:3.
So, the '1' will be connected to the RGB header and the '3' will be in the 'LED In' in the Gamdius controller?
Just referring to the Cooler Master splitter linked above.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Tashdeed said:

orrite!

The splitter is 1:3.
So, the '1' will be connected to the RGB header and the '3' will be in the 'LED In' in the Gamdius controller?
Just referring to the Cooler Master splitter linked above.

Correct, 1 of the '3' will be, indirectly, in the 'LED In'.


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, ZeferiniX said:

Correct, 1 of the '3' will be, indirectly, in the 'LED In'.

Thanks for that!

Please give an update after you sync them up like how you are intending with the new splitter! :D

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
28 minutes ago, Tashdeed said:

Thanks for that!

Please give an update after you sync them up like how you are intending with the new splitter! :D

You're welcome. Hope it works as planned! And sure, it'll take some time due to logistics but yea


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites
On 9/10/2019 at 12:27 AM, ZeferiniX said:

You're welcome. Hope it works as planned! And sure, it'll take some time due to logistics but yea

Hi ZeferiniX!
Hope you're well! have you ordered the above A-RGB controllers yet?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 hour ago, Tashdeed said:

Hi ZeferiniX!
Hope you're well! have you ordered the above A-RGB controllers yet?

Still waiting unfortunately. Will update you when both arrives xD


| CPU: Ryzen 5 3600 | MoBo: MSI B450 Tomahawk Max | RAM: T-Force Delta RGB (2x8) 16GB 3200MHz (Black) | GPU: Gigabyte GTX 1660 Ti OC | Case: NZXT H500 (Black) | HDD: WD Black 2TB + Seagate Barracuda 4TB | SSD: Crucial MX500 2TB | PSU: Seasonic GX-550 | Monitor: 3x Asus VC239H |

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×