Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
erlandssonjt

Is this a coil whine? 20-30% load

29 minutes ago, PopsicleHustler said:

You can check it for yourself by manually adjusting pump speed. But to me it sounds like a GPU coil whine.

 

I located it to the GPU, so this is indeed a GPU coil whine. I’ll will contact the reseller and se what their experience is with RMA on this card. 

 

Turning off the G-Synk decreases the sound a bit. But a totally quiet solution doesn’t exist. Nothing is wrong, just irritating to listen to. 

 

Thanks for the help. 

Recommended Posts

Posted (edited) · Original PosterOP

Hi, 

 

i recently build my new rig, my chosen parts was / i9-9900X / ROG RAMPAGE IV EXTREME OMEGA motherboard / 64gb HyperX 3200mhz/ RTX2080TI Strix OC / Corsair HX1200i power supply. 

 

I get this wired buzzing sounds around the CPU, is this a coil whine or something else? Should I be cornered? (Check video 30sec in) 

 

 

the sound only appears on 20-30% load, 

 

any my ideas how to fix this? 

Edited by erlandssonjt
Small edit
Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Yeah, but is weird how it completely disappeared instantly when closing a game for instance. And comes back instantly when a game goes in to “active gameplay” does the pump really kick in that fast? 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, erlandssonjt said:

Yeah, but is weird how it completely disappeared instantly when closing a game for instance. And comes back instantly when a game goes in to “active gameplay” does the pump really kick in that fast? 

You can check it for yourself by manually adjusting pump speed. But to me it sounds like a GPU coil whine.


Main system: i7 8700k 5Ghz / Asus Prime Z370-A / Corsair Vengeance 2x8GB 3000Mhz / Gigabyte RTX2080 Aorus Extreme / EVGA 750W GQ / Fractal Design Meshify C

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

In the video when the sound appears I’m booting up Two Points Hospital <- super entertaining btw.. and in the exact same moment it goes from loading screen to “active screen” the sounds starts. 

 

My CPU temperature in idle is 31C and never above 43C when gaming. So the pump seems pretty stable? 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, PopsicleHustler said:

You can check it for yourself by manually adjusting pump speed. But to me it sounds like a GPU coil whine.

I’ll try adjusting the pump speed and see where it leads me 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP · Best Answer
29 minutes ago, PopsicleHustler said:

You can check it for yourself by manually adjusting pump speed. But to me it sounds like a GPU coil whine.

 

I located it to the GPU, so this is indeed a GPU coil whine. I’ll will contact the reseller and se what their experience is with RMA on this card. 

 

Turning off the G-Synk decreases the sound a bit. But a totally quiet solution doesn’t exist. Nothing is wrong, just irritating to listen to. 

 

Thanks for the help. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×