Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
IzzyWizzy

Different Timings on the Same RAM model

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have had 1 8GB 2400Mhz corsair vengeance LPX RAM stick for 2 years before finally buying another 8GB 2400Mhz of the same make and model but different color(Previous one was Red this ones Black). I have a i5 7400 and an Asus H110M-CS Mobo. The Mobo was only Two RAM slots so now the 2 8GB RAM is running in a Dual Channel config, as is shown in the Scre enshot

 

cpuz3.PNG.022c9fcd339a215a01ffaed51979d0be.PNG

 

But even though its running in Dual Channel config, the speed and other metrics is different for both RAM.

 

Slot 1Slot 2

 

So are both of my RAMs running in Dual Channel config?? Or is there something wrong?

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, IzzyWizzy said:

I have had 1 8GB 2400Mhz corsair vengeance LPX RAM stick for 2 years before finally buying another 8GB 2400Mhz of the same make and model but different color(Previous one was Red this ones Black). I have a i5 7400 and an Asus H110M-CS Mobo. The Mobo was only Two RAM slots so now the 2 8GB RAM is running in a Dual Channel config, as is shown in the Scre enshot

 

cpuz3.PNG.022c9fcd339a215a01ffaed51979d0be.PNG

 

But even though its running in Dual Channel config, the speed and other metrics is different for both RAM.

 

Slot 1Slot 2

 

So are both of my RAMs running in Dual Channel config?? Or is there something wrong?

WTF, this is weird.  May cause instability issues.  I would go to BIOS and put the timings manually to what both sticks are rated for.


Asus Sabertooth x79 / 4930k @ 4505 @ 1.408v / Gigabyte WF 2080 RTX / Corsair VG 64GB @ 1911 @ 9CL & AX1600i & H115i Pro @ 2x Noctua NF-A14 / Carbide 330r Blackout

AOC 40" 4k Curved / Samsung 40" 4k TV 120 MR / LaCie Porsche Design 2TB & 500GB / Samsung 950 Pro 500GB / 850 Pro 500GB / Crucial m4 500GB / Asus m.2 Card

Scarlett 2i2 Audio Interface / KRK Rokits 10" / Sennheiser HD 650 / Logitech G910 & G700s & C920 / SL 88 Grand / Cakewalk By BandLab / NF-A14 Intake / NF-P12 Exhaust

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
13 minutes ago, Turtle Rig said:

WTF, this is weird.  May cause instability issues.  I would go to BIOS and put the timings manually to what both sticks are rated for.

Went into the Bios and changed the DRAM frequency to 2133 but still showing the same in CPU-Z

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
16 minutes ago, Turtle Rig said:

WTF, this is weird.  May cause instability issues.  I would go to BIOS and put the timings manually to what both sticks are rated for.

Are these okay?? Haven't fiddled with timings before so I have no idea

IMG_20190625_084938.jpg

Link to post
Share on other sites

@IzzyWizzy I would just turn on xmp and wait to see any instability. Honestly I wouldn't even think really miss matched freq would boot its probably incorrect.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, Ohsnaps said:

@IzzyWizzy I would just turn on xmp and wait to see any instability. Honestly I wouldn't even think really miss matched freq would boot its probably incorrect.

Would it void the RAM warranty?? It's has only one Profile of 2400. Also is it safe?

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
14 minutes ago, Ohsnaps said:

@IzzyWizzy I would just turn on xmp and wait to see any instability. Honestly I wouldn't even think really miss matched freq would boot its probably incorrect.

Tried this and PC failed to boot. Its only booting up in non XMP mode.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×